ما به نخبگی اعتنا می‌کنیم تا فرهنگ متهم به انحطاط نشود

به گفته معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اگر جوایز ادبی مانند جایزه کتاب فصل و دیگر مستندات اعتنا به نخبگی در این وزاتخانه مورد توجه قرار گیرد، دیگر فرهنگ متهم به انحطاط نخواهد شد.

به گزارش خبرنگار شبستان، هفدهمین دوره جایزه کتاب فصل ویژه بهار 90 با معرفی 15 عنوان اثر برگزیده و 30 عنوان اثر شایسته تقدیر با حضور معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی شجاعی صائین، مدیرعامل خانه کتاب، مسئولان فرهنگی و برخی اهالی قلم در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و معماری برگزار شد.


بهمن دری که سخنران اصلی مراسم محسوب می‌شد، در ابتدای سخنان خود به برگزار کنندگان پیشنهاد داد تا در چنین برنامه‌هایی بیشترین فرصت در اختیار اصحاب قلم قرار بگیرد. و در این خصوص گفت: پیشنهاد می‌کنم بجای اینکه در اینگونه مراسم‌ها از مسئولان وزارت ارشاد برای سخنرانی دعوت به عمل آید از اهالی قلم دعوت شده تا آنها به سخنرانی بپردازند چرا که ما دارای تریبون هستیم. اهالی قلم نکات بسیار شنیدنی دارند.


پیشنهاد دری در حالی مطرح شد که پیش از او مجید عمیق یکی از برگزیدگان این دوره جایزه کتاب فصل حضور معاون فرهنگی وزیر ارشاد را مغتنم شمرده و با بیان این جمله که «من متفاوت حرف می‌زنم» گلایه‌های خود را بازگو کرده بود.


بهمن دری همچنین با اشاره به برگزاری بیش از 5 دوره جایزه کتاب فصل در زمان تصدی معاونت خود از ارتقای کیفی و کمی آثار ارایه شده به جایزه کتاب فصل در هفدهمین دوره آن خبر داد و اظهار امیدواری کرد که در دوره‌های بعد هم شاهد این «رشد و جهش» باشیم.


به گفته او داوران این دوره جایزه کتاب فصل هم این ارتقای کیفی و کمی را تایید می‌کنند، چرا که آثار خاص و ارزشمندی را مورد بررسی قرار داده‌اند.


معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با بیان اینکه برگزیدگان و شایستگان تقدیر این دوره جایزه کتاب فصل باید به جهت ارزیابی آثارشان توسط افراد فرهیخته به خود ببالند به اصحاب قلم وعده داد: ما در دوره بعد بجای اینکه داوران را انتخاب کنیم و در هیأت علمی آنها را مورد بررسی قرار دهیم می‌توانیم از برگزیدگان جشنواره کتاب فصل در دوره‌های قبل می‌توان بهره ببریم، به شرطی که این افراد در همان دوره اثری نداشته باشند.


دری در ادامه در تشریح برنامه‌های مدیریت فرهنگی درباره نخبگان اعلام کرد: با به عنوان دولت و در اصل حاکمیت به نخبگی اعتنا می‌کنیم.


او تاکید کرد: ما این جوایز را به مرحله‌ای رساندیم که باید آسیب‌شناسی کنیم، چرا که جوایز ادبی به دوره بلوغ رسیده‌اند و اکنون به هدایت و حمایت جدی نیاز دارند.


معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به آثار منتخب و کم فروش عنوان کرد: بسیاری از کتاب‌های خوبی که انتخاب می‌شوند پر فروش نیستند و برخی از این آثار برای مخاطبان خاص است که باید مورد حمایت قرار گیرند.


دری ادامه داد: اگر خانه کتاب به صورت دوره‌ای بدون اینکه آیین‌نامه‌‌ای برای آن وجود داشته باشد آثار مختلف را به این معاونت معرفی می‌کند و ما با خرید این آثار نویسندگان را مورد حمایت قرار می‌دهیم.


به گفته او، کتاب‌های برگزیده آثار شایسته تقدیر و حتی آثار فاخری که به مرحله داوری نرسیده است بر اساس "وظیفه ذاتی وزارت ارشاد" مشمول حمایت خرید کتاب قرار می‌گیرد.


معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان جایزه کتاب فصل را یکی از کارهای ارزشمند وزارتخانه متبوع خود عنوان و آن را نقشه راه برای کتاب سال و سندی در اثبات اعتنا به نخبگان و اهالی قلم ارزیابی و گلایه کرد: این‌ همان نکته‌ای است که باید پی بگیریم تا به انحطاط فرهنگی متهم نشویم.


ارزیابی‌های دقیق و علمی بوده

هرچند دری خواست «به جای مسئولین، اهل قلم باید صحبت کنند»، اما سخنرانی ابتدای و انتهایی مراسم به مدیرعامل خانه کتاب و دبیر علمی هفدهمین جایزه کتاب فصل اختصاص یافت.
در ادامه این مراسم علی شجاعی صائین، مدیرعامل خانه کتاب اظهار کرد: جایزه کتاب فصل بهره‌مند از تابش انوار معنوی، ولایت بوده و این دوره از جایزه کتاب فصل از دوره‌های قبل متمایز است چرا که آثار بسیار فاخر و ارزشمند و بسیار خوب به جامعه و فرهنگ این کشور ارائه می‌شود و اساتید به نامی در این راستا برگزیده شده‌اند.
شجاعی صائین با بیان اینکه داوران در 66 گروه داوری به انتخاب آثار برگزیده و منتخب پرداختند ادامه داد: جایزه کتاب فصل محل توجه اهالی فرهنگ و ادب است و امیدواریم روز به روز جایگاه آن ارتقا و افزایش یابد و نقش آن در بین اهالی فرهنگ توسعه داده شود.


مگر ادبیات تنها ادبیات داستانی است؟

مجید حمیدزاده، دبیر علمی هفدهمین دوره جایزه کتاب فصل ویژه بهار سال 90 که آخرین سخران این مراسم بود به بیان گزارشی درباره جریان داوری در دبیرخانه پرداخت و اظهار کرد: در این دوره از مجموع آثار منتشر شده 3559 عنوان اثر مورد ارزیابی قرار گرفت که پس از داوری مرحله نخست در مجموع 204 عنوان به مرحله دوم راه یافت.
او ادامه داد: از میان آثار یاد شده، پس از ارزیابی دقیق و علمی هر اثر توسط حداقل دو نفر از داوران در مجموع 15 عنوان کتاب با عنوان اثر برگزیده و 30 عنوان اثر به عنوان اثر شایسته تقدیر معرفی شدند و از میان آثار برگزیده 14 اثر تالیف و یک اثر ترجمه بوده که از میان آثار شایسته تقدیر 20 اثر تالیف و یک اثر تصحیح به شمار می‌رود.


حمیدزاده در ادامه به مقایسه آماری و اعلام رشد درصدی اعداد و ارقام حاصل از داوری این دوره جایزه کتاب فصل پرداخت و گفت: در بهار سال 89، 986 اثر در مرحله داوری قرار گرفت که این رفم در این دوره 20 درصد از آثار افزایش داشته و 167 اثر به مرحله دوم داوری رسیده بود که در مقایسه با این دوره آثار در مرحله دوم 20 درصد رشد داشته است.
او باتاکید ارتقای هم زمان کیفی و کمی این دوره جایزه کتاب فصل نسبت به دوره‌های گذشته ادامه داد: در حوزه‌های تالیف، ترجمه و متون در این دوره 32 عنوان اثر منتخب شده‌اند که در حوزه تالیف آثار منتخب 14 عنوان بوده که نسبت به دوره سیزدهم 40 درصد در حوزه تالیف رشد درصدی داشته‌ایم.


حمید‌زاده در پایان با گلایه از اینکه خبرنگاران سراغ جای خالی ادبیات داستانی را میان برگزیدگان و شایستگان تقدیر این دوره جایزه کتاب فصل را می‌گیرند گفت: از 66 گروه، تنها از 38 گروه آثار برگزیده و شایسته تقدیر داشته‌ایم، یعنی 28 گروه اثر قابل اعتنا نداشته‌اند که ادبیات داستانی یکی از آنهاست و اصلا مگر ادبیات،‌ تنها ادبیات داستانی است؟ مضاف براینکه ما تنها داور هستیم و نه تولید کننده آثار.

 

کد خبر 73707

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha