به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «حسین شیخ انصاری» امروز (چهارشنبه 2 آبان) در همایش دوسالانه ادبیات کودک و مطالعه کودکی که در موسسه خانه کتاب برگزار شد، گفت: سه آزمایش معروف در حوزه روانشناسی شناخت انجام شده است که دیگری در آن به خوبی تبیین شده است. در سال 1970 یک روانشناس انگلیسی آزمایشی انجام داد. او دانش آموزان را به طور تصادفی به دو گروه تقسیم کرد اما به آنها گفت شما بر اساس علاقه به هنرمندان تقسیم شده اید. از افراد خواستند که پولی را تقسیم کنند. این روانشناس متوجه شد، افراد تمایل دارند به گروه خودشان سود بیشتری برسد.
دبیر علمی سومین همایش ادبیات کودک و مطالعه کودکی ادامه داد: در سال 1974 این آزمایش دوباره تکرار شد. در این آزمایش برای گروه بندی شیر یا خط انداختند و دوباره متوجه شدند افراد تمایل دارند به گروه خود سود بیشتری برسانند. در سال 1988 آزمایش دیگری انجام شد. سه گروه آمریکایی یعنی آمریکایی انگلیسی، آمریکایی مکزیکی و آمریکایی آفریقایی را جدا کردند و به فروشگاه هایی فرستادند. از فروشنده ها پرسیدند چند نفر از این گروه ها را دیدند جالب این بود که به عنوان مثال فروشنده مکزیکی تبار تشخیص داده بود چند خریدار مکزیکی تبار را دیده است اما متوجه آمریکایی هایی انگلیسی و آمریکایی های آفریقایی نشده بود. همگنی بودن گروهی در این آزمایش مشخص شد یعنی ما دیگری را همگن می بینیم.
وی خاطرنشان کرد: در سال 1998 آزمایشی بر اساس تحلیل گفتگو انجام شد. من این آزمایش را بومی می کنم تا بهتر متوجه شویم به عنوان مثال وقتی ما کلیشه ای داریم که مثلا عرب ها چنین و چنان هستند وقتی مواجهه می شویم با کاری که از آنها سر می زند و لزوما بد نیست از الفاظ انتزاعی در مورد عرب ها استفاده می کنیم. از طرفی اگر از گروهی یک عرب در المپیاد نفر اول شود نمی گوییم او باهوش بوده است بلکه می گوییم سوالات ریاضی را خوب جواب داده است. این آزمایش ها نشان می دهد که به دلایل مختلف اعم از زیستی و تکاملی مغز ما جوری ساخته شده که انرژی و تمرکز را بیشتر روی افرادی که با آنهاست، می گذارد. اخلاق و ادبیات در اینجا می توانند نقش بسیار مهمی داشته باشند. اخلاق و ادبیات می خواهند مرزها را بردارند اینکه چطور ادبیات می تواند این کار را کند، جالب است. در هر سه نوع این آزمایش ها ادبیات کودک می تواند نقش تعدیل کننده داشته باشد.
وی همچنین تصریح کرد: در سومین همایش دوسالانه ادبیات کودک و مطالعه کودکی با عنوان ادبیات کودک و دیگری 60 مقاله دریافت کردیم که حدود 30 مقاله ارایه می شود. برخورد با عنوان دیگری حاکی از این است که این کلمه در زبان فارسی جا نیفتاده است و ما با مفهوم دیگری ناآشنا هستیم.
نظر شما