خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل - پریسا رهنما: عربستان سعودی در طول ۲ هفته اخیر درگیر بحران قتل روزنامه نگار اپوزیسیون خود شده تا جایی که جامعه بین المللی با این کشور درافتاده است و امروز شاهد آنیم که طبق اعلام رسانه های آمریکایی تاکنون 1.1 میلیارد دلار سرمایه از این کشور خارج شده و کشورهای غربی از جمله کانادا و آلمان قرارداد تسلیحاتی شان با ریاض را تا مشخص شدن پرونده قتل «خاشقجی» لغو کرده اند.
در این میان، «دونالد ترامپ»، رییس جمهوری آمریکا به عنوان تنها حامی آل سعود تلاش می کند تا بحران ایجاد شده را کمرنگ تر کند و در پی تماس های تلفنی متعدد با ولیعهد سعودی و فرستادن وزیر خارجه خود به این کشور در پی آن است که جزییات این پرونده را روشن کند و اخیرا هم اعلام کرده که پیشنهاد یک ماه برای تحقیق در خصوص این موضوع از سوی «بن سلمان» را نپذیرفته است.
تمام این اتفاقات در حالی رخ می دهد که به نظر می رسد عربستان در آینده ای نه چندان دور ناچار به حذف «بن سلمان» از ولیعهدی می شود زیرا اقدامات هیجانی این ولیعهد از ربودن نخست وزیر لبنان گرفته تا قتل روزنامه نگار اپوزیسیون به ضرر ریاض تمام شده است.
بر اساس تحلیل های موجود اگر «محمد بن سلمان» از ولیعهدی عربستان کنار گذاشته شود سه نفر به عنوان جایگزین او مطرح هستند که اولین شخص برادر کوچک تر وی یعنی «خالد بن سلمان» سفیر فعلی عربستان در آمریکا است که خبری نیز در خصوص تلاش های شورای حکومت عربستان به منظور بیعت گیری برای ولیعهد دوم شدن او منتشر شده است و «خالد» شخصی است اپوزیسیون نیز در عربستان او را عاقل تر از «محمد» می دانند و احتمال دارد حتی برای اینکه او را به ولیعهدی اول برسانند بیعت ها را به صورت صوری بگیرند.
نظریه دوم در مورد جانشینی «محمد بن سلمان» این است که شورای رهبری در عربستان یک قدم به گذشته بازگردد و پادشاهی را از میان فرزندان سلمان خارج کرده و به برادران برساند که در این خصوص احتمال می رود احمد بن عزیز از برادران سلمان به عنوان ولیعهد معرفی شود.
انتخاب «احمد بن عزیز» به عنوان یک کاتالیزور و کنترل کننده جریان فعلی می تواند تاثیر مثبتی در آینده عربستان داشته باشد.
سومین تحلیل موجود در خصوص تعیین جانشین برای «محمد بن سلمان» انتخاب «محمد بن نائف» است و گفته می شود شاید او نیز به عنوان گزینه ای برای ولیعهدی مطرح شود.
«محمد بن سلمان» به عنوان اولین نفر از میان نوادگان است که به عنوان ولیعهد انتخاب شده و اقدام های او باعث شده که شورای حکومت عربستان از این اقدام پشیمان شود.
وضعیت سیاسی عربستان به گونه ای است که 90 درصد آل سعود امروز به عنوان اپوزیسیون «بن سلمان» هستند و آل شیخ نیز همگی از سوی او بازداشت و شکنجه شده اند و این وضع باعث می شود که عربستان تلاش خود را برای بازگرداندن سنت پیشین به پادشاهی به کار گیرد.
«بن سلمان» در کنار این اقدام های هیجانی از نظر مالی نیز چنان دچار مشکل شده که اخیرا به «ترامپ» اعلام کرده بود که توان پرداخت مطالبات او را ندارد و همچنین وعده های داده شده به کشورهای کوچک نیز پرداخت نکرده و آن کشورها در حال خروج از همپیمانی با عربستان هستند.
«محمد بن سلمان» اخیرا اعتراف کرده بود که غربی ها در کودتا علیه وی موفق شده اند و همین اظهارنظر نشان از ناامیدی او برای ادامه حکومتداری به عنوان ولیعهدی دارد باید منتظر ماند و دید عربستان در گام بعدی چه می کند./
نظر شما