به گزارش خبرنگار شبستان، در ادامه جلسه علنی امروز یکشنبه 17 مهر سؤال ملی مصطفی کواکبیان، نماینده سمنان از وزیر امور خارجه مطرح شد. در شرح این سؤال که از سوی کاظم جلالی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ارایه شد، آمده است: علت همکاری گسترده روسها با آمریکاییها برای قطعنامه 1929 چه بوده است؟ علت عدم تحویل S300 از سوی روسها چیست؟ اقدامات وزارت امور خارجه در این خصوص چه بوده است؟
این سؤال که در جلسه 29/3/1390 کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس مطرح شده بود از سوی این کمیسیون به دلیل قانع نشدن کواکبیان سؤال ملی تشخیص داده شد و برای طرح در صحن تقدیم هیئترییسه مجلس شورای اسلامی شده بود.
علیاکبر صالحی، وزیر امور خارجه کشورمان در صحن علنی مجلس در توضیحاتی در رابطه با سؤال کواکبیان اظهار کرد: برای پیگیری تحویل S300 به ایران ما دو اقدام موازی را یکی اقدام سیاسی و دیگری اقدام حقوقی و قانونی بود انجام دادیم.
وی بیان کرد: بعد از اینکه در مهر 1389 به فرمان رییسجمهور روسیه مبنی بر امتناع از تحویل S300 به ایران به بهانه قدرت قاهره صادر شد ما اولین اقداممان از سوی سخنگوی وزارت امور خارجه صورت گرفت.
صالحی با اشاره به اقدامات دستگاه دیپلماسی در زمینه مذاکرات با مقامات رسمی روسیه گفت: دومین واکنش ما به اقدام روسها احضار سفیر روسیه به سفارت امور خارجه بود که مراتب اعتراض خود را در این دعوت به وی اعلام کردیم.
وی موضعگیری مقامات دفاعی کشور را از دیگر اقدامات عنوان کرد و ادامه داد: وزیر دفاع انتقاد شدیدی از تحریم دولت روسیه به این دولت تقدیم کرد و در اقدامات بعدی سفیر ما ملاقاتهایی با رییس آژانس فدرال فنی نظامی روسیه داشتیم.
وزیر امور خارجه با اشاره به اقدامهای مشترک وزارت امور خارجه و وزارت دفاع برای پیگیری این موضوع خاطرنشان کرد: ما از نظر حقوقی اقدام به برگزاری جلسه با حضور کارشناسان وزارت دفاع و امور خارجه برای بررسی مفاد قرارداد داشتیم و همچنین در دادگاه بینالمللی پاریس طرح دعوی کردیم که قرار است اولین جلسه دادگاه در 18 مهر برگزار شود.
وی ادامه داد: طرف روسی ایدهها و نقطهنظراتی را برای انصراف جمهوری اسلامی ایران برای مطرح نکردن دعوی در دادگاه بینالمللی پاریس مطرح کرد که در بخش دفاعی کشورمان در حال بررسی است.
صالحی ضمن ابراز خرسندی از روند روابط رو به رشد ایران و روسیه گفت: سیاست ما بر ادامه این روند است اما ما مستمرا بر حقوق حقه خود با روسیه پافشاری میکنیم.
وزیر امور خارجه خطاب به نمایندگان نیز اظهار کرد: ضمن درک نگرانی نمایندگان مجلس شورای اسلامی به شما اطمینان خاطر میدهم که دستگاه دیپلماسی این موضوع را تا حصول نهایی پیگیری میکند.
مصطفی کواکبیان، نماینده سمنان در ارایه توضیحات سؤال خود گفت: سامانه S300با سوخت جامد و یکمرحلهای کار میکند و با کلاهک 143 کیلو وضعی میتواند کار کند که ما 5 واحد از این سامانه را با 800 میلیون دلار طی قراردادی با روسیه خریداری کردیم که باید روسها این سامانه را به ایران تحویل میدادند.
وی اظهار کرد: سؤال من این است که ما چه اقدامی کردیم که یک قرارداد بینالمللی را به سرانجام برسانیم و اینکه بگوییم با فشار غربیها روسها به ما این سامانه را تحویل ندادند پاسخ قانعکنندهای نیست.
کواکبیان بیان کرد: حاصل همه اقدامات و فعالیتها این شده است که روسها به ما موشکی تحویل نداده است و اگر گفته میشود پیگیری تحویل سامانه S300 مربوط به وزارت دفاع است و چرا باید از وزیر امور خارجه سؤال شود طرح این توجیهی ندارد زیرا خط مقدم دیپلماسی ما وزارت امور خارجه است.
وی گفت: ما میخواهیم ببینیم چه اقداماتی صورت گرفته است که طرف روسی به قراردادش پایبند باشد.
کواکبیان خاطرنشان کرد: قرارداد 1929 دو سال بعد از قرارداد ما با روسیه در زمینه S300 صادر شده است و قاعدتا روسها باید در این مدت این سامانه را به ما تحویل میدادند نه اینکه ما بگوییم قرارداد 1929 روسیه با آمریکا باعث شده است که این قرارداد را روسها با ما لغو کنند.
کواکبیان بیان کرد: برخی میگویند ما سیستم بازدارنده قوی داریم و پدافند داخلی بهتر از S300 همانند سامانه برد متوسط مرصاد داریم اما من میگویم اگر ما نیازمند S300 نبودیم چرا این قرارداد را منعقد میکردیم.
وی با اشاره به بحث غرامت و خسارت از روسها برای تحویل ندادن این موشک تصریح کرد: خسارت و پرداخت غرامت پاک کردن صورت مسئله است و مگر برای ما S300 میشود.
نماینده سمنان یادآور شد: دو سال بعد از عقد قرارداد روسیه با ما در زمینه فروش موشک S300 آنها قراردادی را با چین برای تحویل موشک ضد هوایی S300 منعقد کردهاند که سه چهار ماه بعد به این کشور تحویل میدهند لذا هیچ کاری برای اینکه دستگاه دیپلماسی از این پاسخدهی برونرفت داشته باشد، وجود ندارد.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به تأخیر در راهاندازی نیروگاه بوشهر تأکید کرد: من خبر ندارم نیروگاه اتمی بوشهر بعد از 20 سال در چه مرحلهای است. شما اجازه ندهید که روسها با کارت ایران در صحنه بینالمللی بازی کنند.
وی گفت: ما ادعای مدیریت جهانی داریم و برای دریافت غرامت جنگ جهانی دوم کمیته تشکیل میدهیم اما دستگاه دیپلماسیمان نمیتواند از یک قرارداد بینالمللی دفاع کند.
صالحی وزیر امور خارجه در بخش دوم سخنان خود با بیان اینکه اصل اعتراض کواکبیان وارد است، گفت: کسی در اصل این اعتراض تردید ندارد اما فرآیند روابط بینالمللی فرآیند پیچیدهای است و ای کاش به همین سادگیای بود که ترسیم شد.
وی با بیان اینکه روابط روسیه و چین روابط خاصی است که باید فرآیند آن را مورد توجه قرار داد، گفت: اینکه چرا چنین اتفاقی افتاده است دلایل زیادی دارد و همه ما مستحضریم که روسها بعد از به ریاستجمهوری رسیدن اوباما مسایلی را تحت عنوان ریست و نگاه مجدد مطرح کردند.
وی ادامه داد: اوباما با ریاستجمهوریاش مسئله روابط استراتژیک آمریکا با روسیه را مطرح کرد و در همین راستا بحث سپر موشکی و گسترش همکاریهای تجاری و اقتصادی آمریکا با روسها مطرح شد که فکر میکردند میتوانند در این جهت حرکت کنند اما الان به این مرحله رسیدهاند که نمیتوانند از همه این مسایل بهرهمند شوند.
وی با اشاره به دیگر فشارهای سیاسی بر روسیه برای تحویل ندادن S300 به ایران از سوی کشورهای دیگر گفت: در همه قراردادهای بینالمللی بندی برای اینکه زمانی قراردادی عملیاتی نشود، ذکر میشود. بیان میشود که بر این اساس وزارت دفاع و وزارت امور خارجه کشورمان شکایتی را به ICC کردهاند و غرامت را گرفتهاند و قرار است سود این غرامت نیز پرداخت شود.
وی ادامه داد: روسها پیشنهادات جایگزین را به وزارت دفاع کشورمان دادهاند که چون این پیشنهادها به نتیجه نرسیده است ضرورتی به باز کردن این موضوع نیست.
صالحی با اشاره به راهاندازی نیروگاه بوشهر گفت: کشوری که مسئول ایجاد نیروگاه بوشهر قبل از انقلاب بود بدون هیچ دلیلی بعد از پیروزی انقلاب بود این نیروگاه را رها کرد و رفت و ما با بسیاری از کشورها برای ادامه ساخت این نیروگاه مذاکراتی داشتیم که متأسفانه هیچکدام به نتیجه نرسید تا اینکه قراردادی را برای ساخت این نیروگاه با روسها منعقد کردیم و در حال حاضر این نیروگاه به سرانجام رسیده است که این امر در جای خودش قابل تقدیر است.
وی با اشاره به مشکلات برای راهاندازی این نیروگاه گفت: خوشبختانه این نیروگاه به شبکه سراسری وصل شده است و تا 350 مگاوات برق تولید میکند و امیدواریم پس از یک ماه آزمایشات بتوانیم این کار را به سرانجام برسانیم.
وزیر امور خارجه تأکید کرد: ما اقدامات لازم را برای تحویل S300 و یا پس از آن یعنی دریافت غرامت از روسها انجام دادیم و ذرهای از منافع ملیمان نمیگذریم.
کواکبیان در بخش دوم سخنان خود با بیان اینکه سخنان وزیر امور خارجه مشکلی را حل نکرد، خطاب به او گفت: بنده ناآشنا به روابط بینالملل نیستم که شما مسئله را اینگونه پیچیده میکنید و یک حرف بیشتر ندارید و آن هم مخالفت آمریکاییها و اسراییلیها است که باعث شده است روسها s300 را به ما تحویل ندهند.
وی اضافه کرد: من میخواهم بدانم در مقابل آن فشارهای آمریکاییها و اسراییلیها دستگاه دیپلماسی و وزارت امور خارجه ما چه کرده است و چقدر توانسته است با روسها در عرصه روابط بینالملل همکاری کند.
وی با اشاره به سخنان صالحی که روابط چین و روسیه را روابط خاص و ویژهای عنوان کرد، گفت: در حالی شما از روابط خاص روسیه و چین حرف میزنید که ما با روسها همسایه هستیم و آنها ادعاهایی را در مورد گفتوگوها و مسایل با کشور ما مطرح میکنند.
وی تأکید کرد: ما یک تئوری مستحکمی را برای برخورد در عرصه روابط بینالملل نداریم و در واقع با یک حالت زیگزاگی عمل میکنیم.
نماینده سمنان در خانه ملت خطاب به وی گفت: 20 سال است که قرار است نیروگاه بوشهر در سپتامبر سال آینده از سوی روسها به ما تحویل داده شود و شما میگویید که امسال با 350 مگاوات برق این نیروگاه راهاندازی شده است، در حالی که در امارات در طول پنج سال یک نیروگاه اتمی با ظرفیت 20 هزار مگاوات تولید برق ایجاد شده است.
نماینده سمنان تصریح کرد: اگر من سؤالم را به رأی بگذارم نمایندگان مجلس برای اینکه به روسها بگویند شما بیجا کردید که قرارداد منعقد شده را لغو کردید با رأی بالا با سؤال من موافقت میکنند اما انصاف این است که چون شما یک سال و نیم بیشتر نیست که در مسند وزیر امور خارجه هستید این سؤال را از شما پیگیری کنند، پس من علیرغم قانع نشدم اما سؤالم را به رأی نمیگذارم.
گفتنی است، با انصراف کواکبیان از به رأی گذاشتن سؤال خود این سؤال به رأی گذاشته نشد و وی قانع شد.
پایان پیام/
نظر شما