سیدعباس سجادی، نویسنده، شاعر و ترانهسرا که در حاشیه دومین همایش شاعران ایران و جهان با خبرنگار شبستان گفتوگو میکرد: این همایش را یک حرکت نو در عرصه شعر ارزیابی کرد و گفت: برگزاری این همایش فرصت خوبی است برای اینکه شعر ایران شنیده شود. ولی نباید به همین راضی شویم، بلکه باید بتوانیم فرصت ترجمه برای شعرمان ایجاد کنیم.
او معتقد است هرچند میهمانان دومین همایش شاعران ایران و جان نماینده انبوهی از مردم دنیا و سفیران ادبی و فرهنگیاند، اما مهمترین کار این همایش میتواند ترویج ترجمه آثار و انتشار آن به با رسانههای امروزی و فضای مجازی باشد.
سجادی در پاسخ به این سوال که شعر کلاسیک و معاصر هر کدام چه سهمی از ترجمه باید داشته باشند؟ تاکید کرد: این مساله باید نیازسنجی شود. ترجمه براساس یک نیاز اتفاق میافتد و باید ببینیم که مشتری شعر ما چه شعری را میپسندد.
وی که با پیشنهادش به رییس جمهور مسبب اصلی شکل گیری قائم مقامی شعر و ادب در وزارت ارشاد بود، با بیان اینکه «البته در ترجمه خیلی مهم نیست که شعر متعلق به چه زمانی باشد، چون در ترجمه آن ضوابط زبانی از بین میرود و این مفهوم است که ترجمه می شود» تاکید کرد: در شعر معاصر مفهوم امروزیتر هست. از این جهت ضرورت دارد که شعرهای امروزی بیشتر ترجمه شود چرا که دغدغههای امروزی بیشتری را دربرمیگیرد.
سراینده اشعار کتاب «در سایه غزل» مهجور بودن شعر ایرانی را مورد توجه قرار داد و به خبرنگار شبستان گفت: برخی هنرها مانند سینما را در خارج از کشور خوب میشناسند، اما شعر ما را در خارج از ایران نمیشناسند. به نظر من شعر یکی از ناشناختهترین هنرهای ایرانی در دنیاست.
سجادی غفلت از حوزه شعر را در طول سالها دلیل انزوای شعر ایران میداند و معتقد است برگزاری همایشها، ترجمه اشعار، ایجاد پایگاههای مجازی شعر میتواند شعر ما را بیشتر نمایش دهد. البته اگر «انتخاب اشعار براساس شعر صورت گیرد و نه براساس شاعر».
این نویسنده، شاعر و ترانهسرا با بیان اینکه کارهای نکرده در عرصه شعر از کارهای انجام شده بیشتر است تصریح کرد: همه جای دنیا پشت حرکتهای جدی و بینالمللی دولت هست، اما بهتر است دولت کمی حضور خود را در چنین حوزههایی کمرنگ کند و این مساله را به نخبگان این حوزه و «انجی او» های ادبی واگذار کند. چرا که الان آنچه در حوزه شعر برگزار میشود دولتی است.
سجادی خاطرنشان کرد: البته «انجیاُ ها» هم محدودند و تعدادی هم که هستند سر در لاک خودشان دارند و دارند برای خودشان کار میکنند.
فراهم نبودن شرایط فعالیت و نبود انگیزه از دلایلی است که سجادی برای عدم فعالیت گروههای ادبی غیردولتی برشمرد.
سجادی همچنین درباه عدم حضور بسیاری از اساتید شعر کشور در این همایش گفت: عدهای گرفتارند و عدهای هم به دلایلی حضور پیدا نمیکنند، بالاخره در جامعه سلیقههای مختلف حاکم است.
پایان پیام/
نظر شما