به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، با ایجاد نوسان در بازار ارز و افزایش قیمت کالاها دولت بر آن شد تا به کمک اقشاری بیاید که درآمد ثابت آن ها باعث شده در گرانی ها با کاهش قدرت خرید روبرو شوند. در همین رابطه در شهریور ماه اعلام شد که با تصمیم دولت قرار بر این است ۹ میلیون نفر از افراد تحتپوشش کمیته امداد و بهزیستی به ازای هر نفر ۳۵ هزار تومان کارت خرید کالا دریافت کند اما جزئیات طرح دیگر حمایتی دولت در دستور کار است.
جزئیات دیگری از کمک دولت به اقشار کم در آمد در هفته های اخیر از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی منتشر شد. رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی از تأمین ذخیره کالاهای اساسی تا یک سال خبر داد و گفت: در جلسه با دولت بحث شد تا یارانه ارزی که به عنوان مابهالتفاوت نرخ ترجیحی و بازار ثانویه اختصاص داده میشود به صورت یارانه در اختیار مردم قرار گیرد.
«محمدرضا پورابراهیمی» گفت: متوسط قیمت کالاهای اساسی به رغم اختصاص ارز چهار هزار و 200 تومانی در مقایسه با پارسال از 30 تا 50 درصد افزایش یافته است که نباید این گونه باشد. بر اساس توافق دولت و مجلس درباره کالاهای اساسی، قرار است نرخ ارز ترجیحی (4200 تومان) همه 25 قلم کالای اساسی تأمین شود. گزارش رئیس سازمان برنامه و بودجه حاکی از آن است که بخش زیادی از این کالاها برای بازه زمانی یکساله خریداری شده است.
وی اضافه کرد: در جلسه با دولت، بحث شد تا یارانه ارزی که بهعنوان مابهالتفاوت نرخ ترجیحی و بازار ثانویه اختصاص داده میشود بهصورت یارانه در اختیار مردم قرار گیرد. اکنون چند میلیون اتباع خارجی از یارانه متعلق به مردم ایران استفاده میکنند و همچنین حدود 4 تا 5 میلیون گردشگر خارجی هم از این ظرفیت استفاده میکنند و قاچاق کالای اساسی هم در دو ماه اخیر، مشکلساز شده است بنابراین اگر یارانه ارزی به خود مردم بهصورت مستقیم داده شود برخی از این مشکلات، حل میشود.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: در جلسه دیروز درباره سبد حمایتی ویژه هم بحث شد و بر اساس اظهار نظر دولت، این سبد حدود 50 درصد جمعیت کشور را پوشش میدهد. منابع این سبدها از محل تغییر قیمت خوراک پتروشیمیها و پالایشگاهیها تأمین میشود که حدود 12هزار و 500 میلیارد تومان است.
علاوه براین، «سیدابوالفضل موسوی» گفت: در حال حاضر کسانی که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند و همچنین مجموعه کارگران و کارمندانی که زیر سه میلیون تومان حقوق می گیرند، 20 میلیون نفر تخمین زده می شود که این تعداد نیاز به حمایت و تامین کالاهای اساسی شان دارند و به همین دلیل قرار است دولت 600 هزار تومان را در ۲ نوبت به آنها پرداخت کند.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ما معتقدیم دولت باید بحث افزایش حقوق کارمندان و کارگران را نیز در برنامه هایشان داشته باشد و اگر در ماه های باقیمانده سال 97 این کار را انجام دهد در کمک به معیشت مردم موثر است اما اگر نتواند بحث افزایش حقوق و دستمزد را در ماه های باقیمانده انجام دهد می تواند در لایحه بودجه 98 آن را به مجلس پیشنهاد دهد که البته این افزایش باید نسبت به سال 97 چشمگیر باشد.
پیش از این نیز، «محمد حسینی»، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفته بود که دولت می خواهد در ماه های آینده و به صورت سبد کالا یا ریالی و کوپنی مبلغ ۳۰۰ هزار تومان را در ۲ نوبت به اقشار ضعیف و آسیب پذیر که حدود 20 میلیون نفر هستند، پرداخت کند.
اما از سویی دیگر «محمد باقر نوبخت»، معاون رئیس جمهوری با ابراز اینکه "نخستین بسته مرتبط است با تأمین کالاهای اساسی و داروی مردم که بهطور کلی میتوانیم تمام کالاهای روزمره مردم را در این بخش دستهبندی کنیم"، افزوده بود: در جلسه فوقالعاده ستاد اقتصادی دولت که با مسئولیت رئیس جمهور تشکیل شد بهصورت نهایی این بسته تأیید و ۱۳ میلیارد دلار برای ۲۵ قلم از کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم تا پایان امسال اختصاص داده شد که دارو و نهادههای کشاورزی هم در این مجموعه قرار میگیرد بنابراین افراد جامعه در سراسر ایران میتوانند از این ۲۵ قلم کالایی که نرخ ارز آنها بر اساس چهار هزار و ۲۰۰ تومان است که از سوی مسئولان کنترل میشود، مصرف کنند و البته که باید همه کالاهای اساسی بهوفور در اختیار همه قرار بگیرد.
در خصوص تاثیر این کمک دولت در وضعیت اقتصادی کشور نیز «احمد انارکی»، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس به شبستان گفت: در حال حاضر و با توجه به وضعیت اقتصادی مردم این اقدام دولت می تواند در این زمینه خوب و به موقع باشد ولی در بلندمدت قطعا دولت باید برنامه های دیگری را بیاندیشد. ما معتقدیم دولت باید فکری به حال تثبیت نرخ ارز کند، اگر قیمت ارز تثبیت شود قیمت سایر کالاها نیز افزایش نمی یابد و به نوعی تثبیت قیمت در کشور صورت می گیرد./
نظر شما