روزگار سخت ترامپ/راه پر پیچ و خم تحریم ایران

دونالد ترامپ با انتخاب راه تحریم اقتصادی ایران روزگار سختی را برای خود رقم زد تا جایی که حالا محافل سیاسی و رسانه ای به این نتیجه رسیده اند که او موفق به تحریم ایران و رسیدن به هدفش نمی شود.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، «دونالد ترامپ»،‌ رییس جمهوری آمریکا از ۱۸ اردیبهشت که دستور بازگرداندن تحریم ها علیه ایران را صادر کرد نمی توانست تصور کند چنین راه سختی را در پیش دارد.

 

او فکر می کرد بتواند با اعمال تحریم ها علیه ایران، تهران را فلج کند اما شاهد آن هستیم که روزگار آمریکا با آغاز این اقدام در عرصه سیاست خارجی و اقتصاد خارجی بیش از پیش سخت شده و واکنش های منفی بازار نفت و کشورهای مختلف به او نشان داده که راه اشتباهی را در پیش گرفته است.

 

در همین رابطه، یک روزنامه آمریکایی در تحلیلی با بیان اینکه راهبرد دولت آمریکا ناآرام‌ کردن ایران از طریق تحریم‌ها است نوشته این کشور در هدفش موفق نمی شود.

 

یک تحلیلگر مسائل بین‌المللی هدف دولت «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهوری آمریکا از احیای تحریم‌ها علیه ایران را راه‌اندازی شورش‌های خیابانی توصیف کرده اما با اشاره به دلایلی نوشته که او در این هدف موفق نمی شود.

 

«کارول گیاکومو»، از اعضای هیئت سردبیری روزنامه نیویورک‌تایمز در یادداشتی در بخش «دیدگاه» این روزنامه نوشته «ظاهراً برخی از مقام‌های آمریکایی امیدوارند احیای تحریم‌ها به راه‌اندازی یک قیام مردمی در ایران منجر شود اما آیا واقعاً در این باره تأمل کرده‌اند؟»

 

تحلیلگر نیویورک‌تایمز، همچنین درباره قصد ترامپ از احیای تحریم‌ها نوشته است: «ظاهراً آقای ترامپ امیدوار است با از سرگیری تحریم‌ها می‌تواند ایران را به تسلیم در برابر مطالبات غیرواقع‌گرایانه آمریکا از جمله توقف تمامی فعالیت‌های هسته‌ای و اتمام نقش نظامی‌اش در سوریه و یمن وادار کند.»

 

«گیاکامو» با طرح این پرسش که آیا دولت ترامپ درباره تبعات احتمالی اقداماتش تأمل کرده یا خیر تأکید کرده اقدامات ترامپ ممکن است با دامن زدن به تنش‌ها در منطقه و تقویت موضع مخالفان آمریکا (که وی با لفظ «تندروها» از آنها یاد کرده) نتایج معکوس به بار بیاورند. 

 

او همچنین با اشاره به قصد کشورهای اروپایی برای دور زدن تحریم‌های آمریکا با راه‌اندازی یک مکانیسم ویژه مالی درباره یکجانبه‌گرایی دولت ترامپ و کنار گذاشتن متحدان آمریکا در سیاست‌هایش در قبال ایران هشدار داده است.

 

تحلیلگر نیویورک‌تایمز نوشته است: «طرح اروپایی‌ها برای دور زدن تحریم‌های آمریکا نشان‌دهنده عمق عصبانیت متحدان آمریکا از ترامپ است. اینکه آیا این طرح موفق می‌شود یا خیر، مسئله دیگری است.»

 

وی در ادامه درباره تلاش‌های اروپا برای دور زدن تحریم‌های آمریکا تأکید کرده است: «برخی از تحلیلگران می‌گویند این اقدامات ممکن است در نهایت به نفع رقبایی تمام شود که مشتاقند ارز دیگری را جایگزین دلار کنند و از این طریق، لطماتی بلندمدت برای ایالات متحده به همراه داشته باشند.»

 

 «گیاکامو» خاطرنشان کرده ترامپ با مشکل دیگری هم مواجه است: «اینکه احیای تحریم‌ها تا چه اندازه گزنده هستند اهمیتی ندارد، اما تحریم‌ها به اندازه هنگامی که قدرت‌های اصلی متحد هستند اثرگذار نخواهند بود...همان‌طور که تاریخ نشان می‌دهد تحریم‌ها هنگامی از بیشترین اثرگذاری برخوردارند که با روالی منطقی و با حمایت‌های گسترده بین‌المللی اعمال شوند.»

 

اما از سویی دیگر نیز، روز جمعه وبگاه شبکه خبری بلومبرگ سرمقاله خود را به اختلافات دولت «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهوری آمریکا با کشورهای اروپایی اختصاص داد و نوشت آمریکا بدون متحدانش نمی‌تواند ایران را به چالش بکشد.

 

این ها در حالی است که تا به امروز ترامپ در خصوص تحریم نفتی ایران با افزایش قیمت نفت مواجه شده که برای خود این کشور بسیار سخت بوده و تاکنون فقط ترامپ به افزایش قیمت جهانی نفت اعتراض داشته است. همچنین در مساله اعمال تحریم سوئیفت علیه کشورمان هم ترامپ با مشکل جدی اختلاف نظر داخلی و همچنین مخالفت اروپایی ها مواجه شده و این هم یکی دیگر از مشکلاتی است که در صورت اعمال تحریم های آمریکا علیه ایران برای ترامپ رخ داده است.

 

در همین رابطه کارشناس مسائل انرژی معتقد است که تحریم ایران از سوی آمریکا باعث می شود که دود به چشم خود آمریکا برود.

 

«حسن مرادی» در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان در خصوص تاثیر تحریم نفتی ایران بر بازار جهانی گفت: صرف بیان تحریم ها از طرف آمریکا شاهد بالارفتن محسوس قیمت نفت ها شده ایم و این مساله قبل از اینکه دیگران را بیازارد سیستم آمریکا و انتخابات این کشور را تحت تاثیر قرار داده است.

 

کارشناس انرژی با بیان اینکه آمریکا فکر می کند می تواند ایران را با تحریم نفتی در فشار قرار دهد در حالیکه خودش بیش از ایران در فشار قرار می گیرد، افزود: بسیاری از مصرف کنندگان نفتی دنیا معتقدند که دود این گرانی باید به چشم آمریکا برود زیرا که آمریکا باعث شده که آن ها از کاهش صادرات نفت ایران زیان ببینند و دچار مشقت بشوند.

 

این استاد دانشگاه تهران با تاکید براین نکته که چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ دنیا، ژاپن به عنوان مصرف کننده عمده نفت ایران و همچنین هند به عنوان کشوری که مایحتاج نفتی خود را از ایران تامین می کند در برابر فشارهای آمریکا به منظور کاهش واردات نفت ایران مقاومت می کنند، اظهار داشت: بسیاری از کشورهای جهان سوم نیز با این تصمیم نابخردانه و غیر علمی آمریکا مخالف هستند.

 

مرادی با اظهار اینکه کشورهایی مانند هند به این نتیجه رسیده اند که راه آمریکا را ادامه ندهند و مانند کره جنوبی متزلزل نباشند، خاطرنشان کرد: این کشورها اعلام کرده اند که وابسته به نفت ایران هستند و پالایشگاه های آنها خوراک نفتی شان را از ایران تامین می کنند.

 

وی با بیان این که روسیه هم مانند یک قدرت باثبات جهانی در مقابل سیاست های آمریکا ایستاده است، عنوان کرد: آمریکا با در نظر گرفتن این اوضاع متوجه شده که از این تحریم به نتیجه ای نمی رسد و دودش به چشم خودش می رود و ما نیز امیدواریم که علیرغم رسیدن 4 نوامبر نتواند به اراده خود در اعمال تحریم ها برسد./

 

 

 

کد خبر 733603

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha