به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، معوقات بانکی از دیگر گره های کور اقتصادی است که چرخه اقتصادی بانکی را به نوعی بیماری مزمن مبتلا کرده و از سوی دیگر با پیچیدگی های قانونی مواجه بوده و طمع برخی از بانک ها را نیز از بین نبرده و همچنان به روال سابق خود ادامه می دهند این موضوع تا جایی ادامه پیدا کرده است که شاهد معوقات بانکی بانک ها در سطح کلان به بانک مرکزی هستیم.
در همین رابطه «حجت الاسلام اژه ای»، معاون اول قوه قضاییه در صد و سی و یکمین جلسه مطبوعاتی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال مبنی بر اینکه شما بارها گفته اید که برخی از بانکها حاضر نیستند علیه ابر بدهکاران خود شکایت کنند دلیل این اقدام چه بوده است گفت: برخی حاضر به شکایت نبودند، تا چند سال قبل که شکایتها کمتر هم بود، الان تعداد بیشتری شکایت میکنند و گاه هم شکایت با ورود مدعیالعموم آغاز میشود. اینکه چرا به موقع شکایت نمیکنند باید از خود بانکها پرسید. نظر شخصی من این است که اولا بانکها از ابتدا اعتبارسنجی نمیکند دوما تسهیلات در فازبندی پرداخت میشود و بانک باید نظارت کند و بر فاز گذشته و کارهای آن هم نظارت کند که این اتفاق نمیافتد، سوما تضمین مناسب دریافت نمیشود. اگر شکایت کنند با این تقصیرها خودشان هم مقصر میشوند.
محسنی اژهای گفت: تا آنجا که اطلاع دارم سرجمع معوقات بانکها کم نشده اما تعداد افرادی که دانه درشت بودند و بدهی سنگین داشتند با اقدام دادستانی تعدادشان کاهش یافته است.
بنابراین گزارش موضوع معوقات بانکی در سطحی کلان با رقم های درشت تر به بدهی بانک ها به بانک مرکزی تبدیل شده تا جای که براساس آمار خلاصه داراییها و بدهیهای شبکه بانکی که از سوی بانک مرکزی منتشر شده، حجم کل بدهی بانکها و موسسات اعتباری به بانک مرکزی به 148 هزار و 840 میلیاردتومان رسیده است که از این میزان 4 هزار و 280 میلیارد تومان بدهی بانکهای تجاری دولت، 45 هزار و 960 میلیارد تومان بدهی بانکهای تخصصی دولتی که عمده آن خط اعتباری مسکن مهر بوده و 98 هزار و 600 میلیارد تومان هم بدهی بانکهای غیردولتی، خصوصی و موسسات اعتباری به بانک مرکزی است. از مجموع کل بدهیها، 25 هزار میلیارد تومان آن بابت پرداخت سپرده سپردهگذاران موسسات منحله پرداخت شده است.
نا ترازی داراییهای و بدهیهای بانکها و منابع و مصارف که ریشه در عوامل متعدد از جمله افزایش معوقات بانکی و نرخ بالای سود سپرده و تسهیلات دارد، موجب ناتوانی بانکها در پرداخت سود سپرده شده و همین مساله رشد شدید اضافه برداشت بانکها به بانک مرکزی را در پی داشته است به طوری که حجم کل بدهی بانکهای غیردولتی، خصوصی و موسسات اعتباری از 3200 میلیارد تومان در شهریور ماه سال 92 به 98 هزار و 600 میلیارد تومان رسیده است که در صورت حذف 25 هزار میلیارد تومان این رقم به 73 هزار و 600 میلیارد تومان افزایش مس یابد./
نظر شما