خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: سرنوشت نامعلوم «جمال خاشقجی»، نویسنده، روزنامه نگار و منتقد 60 ساله عربستان که پس از ورود به کنسولگری عربستان در استانبول ناپدید شد، باعث شده است که مسئولان ترکیه، سیاستمداران، روزنامه نگاران و فعالان حقوقی بر ترور این شخصیت منتقدعربستانی تاکید کنند.
از آنجا که عربستان برای از میان برداشتن مخالفان خود دست به هراقدامی می زند؛ بعید به نظر نمی رسد که ادعای کشته شدن خاشقجی محال باشد. مقامات سعودی تاکنون با برگزاری محاکمه های ناعادلانه و حبس طولانی مدت و اعدام مخالفانشان نشان داده اند که از اجرای هر برنامه و روشی برای محو مخالفانشان ابایی ندارند.
مسئولان پلیس ترکیه دراین باره گفتند که این روزنامه نگار قبل از مرگش به شدت مورد شکنجه وحشیانه در کنسولگری عربستان در استانبول قرار گرفته است.
این مسئولان اعلام کردند که پس از شکنجه و کشتن خاشقجی، اجزای بدن وی را قطع کردند و جسد را به خارج از کنسولگری منتقل کردند.
«خدیجه چنگیز» نامزد جمال خاشقجی در واکنش به خبرهای منتشر شده ، در توئیتر نوشت : «جمال کشته نشده است، من باور نمیکنم که او کشته شده باشد.»
خدیجه چنگیز نامزد خاشقجی منتقد مشهور سعودی، ترکیهای الاصل است، خاشقجی برای ثبت مدارک ازدواج با وی به کنسولگری سعودی در استانبول رفته بود و دیگر برنگشت.
مسئولان کنسولگری عربستان در استانبول صبح امروز یکشنبه(15 مهر) در واکنش به این مسئله، اعلام کرد که این اتهامات بی اساس است و به همین دلیل یک هیئت امنیتی متشکل از بازرسان عربستان به درخواست طرف سعودی و موافقت طرف ترکیه روز گذشته(شنبه 14 مهر) به استانبول رسیدند تا تحقیقات ویژه ای را درباره ناپدید شدن جمال خاشقجی انجام دهند.
ترکیه با انتشار خبر کشته شدن خاشقجی موجی از خشم را میان روزنامه نگاران و دوستان سیاستمدار آمریکایی خاشقجی و فعالان حقوقی – سیاسی عربستانی برانگیخته است، چرا که خاشقجی پس از موج بازداشت ها در عربستان به طور داوطلبانه تبعید در امریکا را انتخاب کرد و پس از آن مقیم این کشور شد.
خاشقجی برای روزنامه های مختلفی از جمله واشنگتن پست قلم زده و مقالات بی شماری درباره عربستان نوشته است، وی از منتقدان اصلی حمله عربستان به یمن به شمار می آید و سیاست های داخلی و خارجی این کشور انتقاد داشته است.
سازمان عفو بین الملل در بیانیه ای رسمی اعلام کرد، ترور جمال خاشقجی پیام وحشتناکی برای منتقدان سعودی دارد، این اتفاق به این معنی است که منتقدان حتی در خارج از عربستان نیز امنیت جانی ندارند.
مرکز حقوق بشر سعودی (قسط) نیز خواستار تشکیل کمیته بین المللی جهت تحقیق درباره ترور جمال خاشقجی شد.
همچنین «خبرنگاران بدون» مرز نیز در پیامی اعلام کردند که اگر کشته شدن جمال خاشقجی تایید شود اتفاقی خوفناک خواهد بود، این اقدام در بعد آزادی اطلاع رسانی، اقدامی غیرقابل قبول است.
برهمین اساس، «کریس مورفی» عضو مجلس سنای آمریکا در ایالت کنتیکت آمریکا پس از انتشار کشته شدن خاشقجی، نوشت که اگر ترور خاشقجی درست باشد، به این معناست که عربستان به یک فرد مقیم در آمریکا نیرنگ زده است و وی را در داخل کنسولگری اش کشته شده است، به همین دلیل باید تغییر ریشه ای در روابط ما با عربستان ایجاد شود.
«فیلیپ راکر» رئیس بخش اخبار در کاخ سفید در روزنامه واشنگتن پست، در این باره گفت: این خبر وحشتناک است که جمال خاشقجی، روزنامه نگار و نویسنده در روزنامه واشنگتن پست و ناقد دولت عربستان در کنسولگری کشورش کشته شده است و این مسئله نشان می دهد که یک جنایت برنامه ریزی شده بوده است.
«لورنس رایت» رونامه نگار مجله «نیویورکر» نیز نوشت که عربستان صدای اعتدال را کشت.
این واکنش ها نشان می دهد که خاشقجی نه تنها داخل عربستان بلکه در خارج از این کشور نیز شخصیت مقبولی بوده است و می توان گفت یک شخصیت بین المللی در میان روزنامه نگاران و فعالان سیاسی بوده است و همین امر باعث شده است که عربستان یک تیم بازرسی به استانبول اعزام کند.
شاید مقامات عربستانی فکر نمی کرده است که ناپدیدشدن خاشقجی چه موجی را بر ضد این کشور برمی انگیزد و چه واکنش های شدیدی به همراه خواهد داشت؛ عربستان تاکنون تلاش کرده که خود را مبرا کند، به همین دلیل اجازه ورود به کنسولگری را به پلیس استانبول می دهد و حتی خود نیز وارد میدان می شود و یک تیم بازرسی برای تعیین سرنوشت نامعلوم خاشقجی می فرستد.
پرونده خاشقجی لایه های پنهانی دارد، چرا که بررسی این پرونده نشان می دهد که وی آپارتمانی را برای اقامت و زندگی با همسرش در ترکیه خریداری کرده است و این مسئله مشخص می کند قصد بازگشت به عربستان را نداشته است؛ همچنین وی دیدارهایی با شاهزاده «خالد بن سلمان» در واشنگتن داشته است، اما در این دیدارها این شاهزاده سعودی نتوانسته خاشقجی را متقاعد به بازگشت کند و همچنین کنترل تلفن وی از سوی «سعود القحطانی» مشاور دفتر پادشاهی عربستان بیانگر آن است که این منتقد عربستان تحت کنترل مقامات امنیتی این کشور بوده و همه کارهایش زیر نظر بوده است. حتی برخی معتقدند که حضور خاشقجی در کنسولگری خدعه ای از سوی سعودی بوده است تا وی را برای کنسولگری بکشانند و برنامه خود را اجرا کنند.
حال آنکه جمال خاشقجی ترور و کشته شده است و یا از ترکیه خارج و به زندانی در جده منتقل شده است؛ همچنان در هاله ای از ابهام وجود دارد، چرا که هنوز هیچ طرفی نتوانسته ادعای خود را ثابت کند و عربستان نیز تنها به نفی مطالب اقدام می کند./
نظر شما