به گزارش خبرگزاری شبستان، وزیر صنعت، معدن و تجارت که با چند پیشنهاد در اجلاس وزیران صنعت کشورهای عضو گروه D8 در استانبول ترکیه حضور یافته بود، از همتایان خود خواست تا در مرحله نخست بر روی ایجاد بازار فرآوردههای پتروشیمی، مشارکت در تحقیق و توسعه در این زمینه و فراهم کردن خدمات آموزشی متمرکز شوند.
بنابر گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، مهدی غضنفری عنوان کرد: میتوان در زمینههای مختلف صنایع پتروشیمی با معرفی نمایندگان ذیربط برنامهریزی کرد و پس از پیشرفت در این مراحل موضوعات دیگر را پیگیری کرد.
از نظر وزیر صنعت، معدن و تجارت، صنعت پتروشیمی یکی از بخشهایی است که با همکاری اعضای D8، منافع زیادی را برای همه کشورهای عضو ایجاد میکند.
طرح مشترک- تولید مشترک خودرو
غضنفری در ادامه این سخنرانی که به زبان انگلیسی ایراد شد به موضوع توسعه خودرو نیز پرداخت و گفت: صنعت خودرو نقش زیادی در رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال دارد و بنابراین کشورهای عضو D8 میتوانند با مشارکت یکدیگر و استفاده از مزیتهای نسبی اعضا، به ایجاد جریان نقدینگی و سرمایه به توسعه صنعت خودرو و در نتیجه رشد اقتصادی بالاتر خود کمک کنند.
وی از آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای پیگیری توافقات قبلی در حوزه توسعه صنعت خودرو خبر داد و گفت: پیشنهاد میکنیم ایده طراحی مشترک- تولید مشترک را در صنعت خودرو مورد توجه قرار دهیم.
ایجاد برند مشترک
برگزاری نخستین نشست مسئولان دولتی بنگاههای کوچک و متوسط کشورهای عضو گروه D8 در سال 1389(دسامبر 2010) با محوریت ایجاد برند موضوع دیگری بود که غضنفری در این اجلاس درباره آن سخن گفت.
وی افزود: موضوع برند مشترک برای کشورهای عضو D8 و به خصوص برای بنگاههای کوچک و متوسط که در عرصه رقابتهای بینالمللی شناخته نشدهاند بسیار تاثیرگذار است و باید آن را تا حصول نتیجه پیگیری کرد.
هماهنگسازی الگوی توسعه صنعتی- ایجاد کارگروه
غضنفری در ادامه اظهار کرد: حرکت مهمی که در همکاریهای صنعتی در نظر گرفته شود هماهنگسازی الگوی توسعه صنعتی با الزامات جهانی برای حفاظت از محیط زیست است و آنچه امروزه در برنامهریزی توسعه صنایع در نظر گرفته میشود توسعه صنایع و جهتدهی به صنایع در مسیر آسیبرسانی حداقل به محیط زیست و نیز صرفهجویی در منابع انرژی تجدیدناپذیر میباشد.
وی توضیح داد: کارگروه انرژی و محیط زیست در همکاری و هماهنگی با سایر فعالیتهای گروه در خصوص صنایع سبز میتواند زمینه توسعه همکاریهای صنعتی را با توجه به ملاحظات زیستمحیطی و صرفهجویی در مصرف انرژی فراهم کند و همچنین با توجه به اقلیم مناسب در اکثر کشورهای عضو D8 و وجود منابع تجدیدپذیر انرژی نظیر انرژی خورشیدی، گرمایی و پروژههای مشترک میتواند جهت بکارگیری و بهرهبرداری هرچه بیشتر و بهتر تعریف و اجرا شود.
توان صنعتی کشورهای عضو- تحولات مصر
به اعتقاد وی، جمع کشورهای عضو گروه دی-هشت، در هر عرصه های جمعی قدرتمند و تأثیرگذار است و به خصوص با توجه به قابلیت های اقتصادی و توان صنعتی اعضای آن، گردهمایی متولیان صنعت این گروه، به یقین می تواند به تصمیمات و سیاست گزاری های مهم و مفیدی برای رشد بخش صنعت اعضای گروه و به تبع آن رشد اقتصادی و ارتقای سطح رفاه مردم این کشورها بیانجامد. مردمی که به حق شایسته برخورداری از بالاترین سطح رفاه اقتصادی و شأن والای انسانی هستند.
غضنفری با اشاره به پیروزی انقلاب مردم مسلمان مصر و ورود آنها را به دوره جدیدی از رشد و شکوفایی را به کشور مصر تبریک و برای کشور پیشرفتهای روزافزون را آرزو کرد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین از ملت و دولت ترکیه به خاطر ترتیبات برگزاری این اجلاس و مهماننوازی آنها قدردانی کرد.
بحران جهانی- مدیریت انحصاری اقتصاد جهانی
وی در بخشی از سخنان خود از سالهای گذشته، به عنوان سالهایی پر از تلاطم و تحول در اقتصاد و تجارت بینالملل بوده نام برد و گفت: بحران مواد غذایی و افزایش شدید قیمتها و به فاصله اندکی پس از آن بروز بحران گسترده اقتصاد جهانی یکی پس از دیگری اقتصاد و تجارت بینالملل را متاثر کرد.
غضنفری ادامه داد: برای مدتی به نظر میرسید که تلاشهای انجامشده برای کنترل بحران مواد غذایی و همچنین بحران اقتصاد جهانی به ثمر نشسته است اما بازگشت نشانههایی از رکود و بحران اقتصادی و شروع موج جدیدی از افزایش قیمت مواد غذایی، نشان داد که این بحرانها به صورت ریشهای رفع نشدهاند و اقدامات جامعه بینالملل در این خصوص موفقیتآمیز نبوده است.
وی گفت: متاسفانه در حل هیچ یک از بحرانهای فوق، دیدی جامع برای درک مشکل و حل اساسی آن به وجود نیامد. دلیل این امر را به درستی میتوان در مدیریت انحصارگرایانه اقتصاد جهانی جستجو کرد.
بنابر این گزارش، وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه سخنان خود در دومین اجلاس وزرای صنایع D8 با بیان این جمله که کشورهای توسعهیافته مسئولیت خود را در قبال ایجاد بحران نمیپذیرن و دغدغه کشورهای در حال توسعه را در نظر نمیگیرند، افزود: آنها تنها برای رفع بحران است که کشورهای در حال توسعه را به مشارکت میطلبند.
وی افزود: اکنون روشن شده است که اقتصاد جهانی تنها با مدیریت و مسئولیت مشترک و توجه به منافع و دغدغه همه کشورهای جهان میتواند به رشد پایدار دست یابد.
از نظر وی کشورهای قدرتمند در حال توسعه نظیر اعضا گروه D8 در این عرصه به خوبی میتوانند سهم شایسته خود را ادا کنند. توان اقتصادی و صنعتی کشورهای این گروه، به نحوی است که میتواند از این گروه یک قطب اقتصادی بسازد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: نگاهی به ساختار تولید و تجارت کشورهای عضو این گروه، اهمیت بخش صنعت را در کشورهای مذکور روشن میسازد.
غضنفری تصریح کرد: در اکثر کشورهای عضو، پس از بخش خدمات که بیشترین سهم را در ترکیب تولید ناخالص داخلی دارد، صنعت قرار دارد اما حتی در مورد کشورهایی که بخش کشاورزی مقام دوم را از نظر سهم در ترکیب تولید ناخالص داخلی به خود اختصاص داده است، سهم کالاهای کارخانهای در صادرات آنها بالاترین میزان را داراست.
وی سپس گفت: نگاهی به روند رشد ارزش افزوده بخش صنعت طی 10 سال گذشته نشان میدهد که اکثر قریب به اتفاق کشورهای مذکور از رشد بالاتری نسبت به میانگین رشد ارزش افزوده بخش صنعت در سطح جهان برخوردار بودهاند.
D8 و کنترل بحران اقتصادی
غضنفری سپس گفت: کشورهای عضو D8 با اتخاذ سیاستهای اقتصادی صحیح و مناسب توانستند آثار بحران اقتصادی را نیز به مقدار بسیار قابل توجهی در کشورهای خود کنترل کنند به نحوی که در سالهای بحران اقتصادی که رشد ارزش افزوده این بخش در کشورهای با درآمد بالای OECD نزدیک به 9 درصد کاهش نشان میداد، بسیاری از کشورهای عضو D8 رشد مثبت داشتند و حتی در مورد کشورهایی که رشد منفی در این بخش را تجربه کردند میزان این کاهش بسیار کمتر بود.
روند روبه رشد اقتصاد ایران همزمان با بحران جهانی
وی با اشاره به وضعیت جمهوری اسلامی ایران طی سالهای پس از بحران اظهار داشت: نه تنها رشد اقتصادی و رشد صنعتی کشور کاهش نیافت بلکه با اتخاذ سیاستهای اقتصادی مناسب، روند رو به رشدی را در اقتصاد کشورمان شاهد بودیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: سرمایهگذاری مستقیم خارجی در ایران طی سال های 2009 و 2010 بیش از 120 درصد رشد کرد و صادرات غیرنفتی جمهوری اسلامی ایران نیز طی دو سال مذکور به ترتیب 24 و 31 درصد رشد نشان داد که این شاخصها بیانگر ظرفیت اقتصاد کشور و وجود شرایط مناسب کسب و کار در ایران میباشد.
دستاوردهای نخستین اجلاس
وزیر صنعت، معدن و تجارت در بخش دیگری از سخنان خود در دومین اجلاس وزیران صنعت کشورهای عضو گروه D8 عنوان کرد: برگزاری نخستین اجلاس از ابتکار عملهای بسیار خوبی بود که کشورهای عضو D8 به فاصله کمی بعد از بروز بحران اقتصادی و با توجه به قابلیتهای کشورهای عضو و ضروریات شرایط اقتصادی حاکم بر جهان، به عمل آوردند.
وی ادامه داد: نخستین اجلاس با دستور کاری متنوع و با عزم جدی کشورهای شرکتکننده برای همکاری در زمینههای مختلف صنعتی به مصوبات حائز اهمیت و اثر بخش در زمین صنعت داشت و مصوبات مختلف در زمینه استاندارد، منسوجات، سیمان، IT، انرژی، خودرو، تکنولوژی، صنایع کوچک و متوسط، صنایع غذایی، فولاد، پتروشیمی و همچنین تصویب اسناد برنامه عمل و نقشه راه همکاریهای صنعتی نشاندهنده گستردگی و عمق فعالیتهای انجامشده در آن اجلاس است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: به واقع در نخستین اجلاس وزرای صنعت ما توانستیم زمینههای همکاری در بخش صنعت را به خوبی شناسایی کرده و برنامه بلندمدت همکاریهای صنعتی کشورهای عضو را تهیه کنیم. کشورهای عضو نیز هر یک مسئولیت انجام پارهای اقدامات لازم را برعهده گرفتند که برخی از این اقدامات، صورتگرفته و برخی به دلایل مختلف انجامنشده و یا پیشرفت لازم را نداشته است.
وی سپس گفت: اجلاس کارشناسان ارشد کمیته صنعت فرصت مناسبی بود تا مشکلات موجود بر سر راه انجام این اقدامات شناسایی و رفع گردد. لازم است اکنون که زمینه همکاری را فراهم کردهایم به کمک هم، بنای استوار همکاریهای صنعتی را بسازیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: مطمئنا همکاریهای تجاری و جریان آزادتر تجارت کالاها، به خصوص کالاهای صنعتی بر توسعه همکاریهای صنعتی اثر قابل توجهی خواهد داشت و کشورهای عضو نیز با آگاهی از نقش ارتقای تجارت در توسعه همکاریهای اقتصادی نسبت به انعقاد موافقتنامه تجارت ترجیحی بین اعضای گروه اقدام کردند.
وی با بیان اینکه جای خوشحالی دارد که اکنون با تصویب موافقتنامه مذکور توسط ترکیه به عنوان چهارمین کشور امضاکننده، این موافقتنامه اجرایی شده است، عنوان کرد: جمهوری اسلامی ایران قبلا موافقتنامه را تصویب کرده بود و با اجرایی شدن موافقتنامه فهرست کالایی خود را برای اعطای ترجیحات به کشورهای متعهد تهیه کرده است که مراحل تصویب آن در داخل کشور در حال انجام است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: امیدوارم با موفقیت این موافقتنامه، سایر اعضای D8 نیز برای پیوستن به این موافقتنامه تشویق شوند در این صورت برای همه اعضا آثار اقتصادی ملموستری را از موافقتنامه شاهد خواهیم بود.
به گفته وی، کشورهای عضو D8 در عرصه فناوری از توانمندی بسیار خوبی برخوردارند و در صورت برقراری همکاری میان اعضای این گروه، فرصتهای ارزشمندی برای تقویت توان ورود و عرضه کالاها و خدمات و محصولات رقابتی به بازارهای جهانی به دست خواهند آورد که به این منظور ایجاد یک شبکه تبادل و انتقال فناوری برای فراهم آوردن زیرساخت مناسب برای مبادله اطلاعات مربوط به فناوری در حوزه تولید کالا، محصولات و خدمات کشورهای عضو ضروری به نظر میرسد.
وی با اشاره براینکه جمهوری اسلامی ایران پیشنویس تفاهمنامه گسترش همکاریهای تکنولوژی کشورهای عضو گروه D8 را تهیه کرده، گفت: امیدوارم این تفاهمنامه از طریق مبادله تجربههای علمی و تکنولوژیکی به توسعه کیفی و کمی این صنعت در کشورهای عضو بیانجامد.
غضنفری گفت: فناوری اطلاعات به عنوان یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین فناوریها در ارتقای دانش فنی و سطح توسعه اقتصادی کشورها در اجلاس اول وزرا مورد توجه جدی قرار گرفت و کشور مالزی مسئولیت امور مربوط به آن را برعهده گرفت.
وی عنوان کرد: با توجه به اهمیت این موضوع و لزوم تسریع در انجام اقدامات لازم، جمهوری اسلامی ایران آمادگی خود را برای همکاری با مالزی جهت پیشبرد مصوبات مربوط به بخش فناوری اطلاعات اعلام مینماید.
یادآور میشود: وزیر صنعت، معدن و تجارت در آخرین روز از اقامت خود در استانبول همچنین دیدارهای جداگانهای با دو گروه از مدیران عامل شرکتهای صنعتی ترکیه داشت.
دیدار با وزرای صنایع کشورهای ترکیه، مصر، اندونزی و ... از جمله برنامههای سفر غضنفری در روز نخست سفر او بود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت که روز چهارشنبه برای شرکت در دومین اجلاس وزیران صنایع کشورهای عضو گروه D8 به استانبول ترکیه سفر کرده بود، شامگاه گذشته (پنجشنبه) به ایران بازگشت.
مجموع جمعیت کشورهای عضو گروه D8 نزدیک به یک میلیارد نفر برآورد میشود. گروه D8 شامل ایران، پاکستان، بنگلادش، مالزی، اندونزی، مصر، نیجریه و ترکیه است که در سال 1997 میلادی تشکیل شد.
از میان کشورهای عضو گروه D8 جمهوری اسلامی ایران بیشتر مناسبات اقتصادی و تجاری را با کشور ترکیه و پاکستان دارد. دومین اجلاس وزرای صنایع کشورهای D8 از 12 تا 14 مهرماه برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما