به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از خانه ملت، «نادر قاضی پور»، نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز (یکشنبه هشتم مهرماه) مجلس شورای اسلامی در تشریح سوال خود و محمدحسین فرهنگی نمایندگان تبریز، اسکو و آذرشهر از وزیر علوم، تحقیقات و فناوری عنوان کرد: خلاصه سوال در خصوص این است که چرا در سطحبندی و اجرای برنامه آمایش آموزش عالی (طرح آمایش) برخی دانشگاههای معتبر کشور را در مراکز استانها و برخی شهرستانها، محلی اعلام کردید.
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه امروز زمان رجوع به استفاده از توان داخلی برای حل مسائل و مشکلات کشور است، تصریح کرد: لازمه تحقق این مسئله افزایش کارایی دانشگاهها و حوزه آموزش عالی کشور است که طبق اعلام وزارت علوم، امروز این وزارتخانه مشغول اجرای طرح آمایش آموزش عالی است.
وی ادامه داد: دانشگاههای کشور امروز وظیفه مأموریتی خاص خود را به عهده دارند و شورای عالی انقلاب فرهنگی با هدف توزیع عادلانه منابع و ایجاد فرصتهای برابر و همچنین استفاده از نیروهای متخصص، مورد نیاز، اهداف عالیه نظام آموزش عالی را پیاده سازی کند اما طرح آمایش وزارت علوم باعث شده است که نه تنها این اهداف اجرا نشود بلکه دقیقا در جهت عکس این اهداف اقدام صورت گیرد.
این نماینده مردم در مجلس دهم افزود: با مجوز وزارت علوم، دانشگاههای تهران و شریف در کیش شعبه احداث میکنند تا از دانشجویان خارجی برای پیشبرد اهداف کشور استفاده کنند ولی نتیجه آن حضور فرزندان مسئولین و ثروتمندان در این دانشگاهها بدون هیچگونه پشتوانه علمی شده است.
قاضیپور خطاب به غلامی وزیر علوم گفت: وزارت علوم باید پاسخگوی این ابهامات باشد که چرا با وجود تصویب مصوبه آموزش عالی در سال94 تاکنون هیچ گزارش مستندی در خصوص اجرای این مصوبه به نهادهای بالادستی ارائه نشده است و همچنین در این مصوبه ابهامات بسیاری وجود دارد.
وی یادآور شد: بر اساس طرح آمایش وزارت علوم مناطق آموزش عالی کشور به 10 منطقه تقسیم شده است تا امور وزارت علوم از حالت متمرکز خارج و منطقهای شود ولی در همین مدت سوال این است که چه اقدامی در راستای محلی شدن و استانی شدن دانشگاهها صورت گرفته است و همچنان تمامی امور در ستاد وزارت علوم در پایتخت و در ساختمان شیشهای وزارت علوم انجام میگیرد.
قاضیپور افزود: مگر قرار نبود با این منطقهبندی خود مناطق برای خودشان تصمیم بگیرند؛ همچنین محلی اعلام کردن بسیاری از دانشگاههای بزرگ و حیاتی کشور ضربه مهلکی به سیستم آموزش عالی کشور وارد کرده است به طوری که محلی اعلام کردن دانشگاه صنعتی ارومیه که تعداد زیادی دانشجوی دکترا دارد و بین 30 دانشگاه صنعتی کشور رتبه 11 را در اختیار دارد، محلی اعلام کردهاید و با این تصمیم دانشگاههای مهم استانها را تضعیف میکنید.
وی ادامه داد: کنار هم قرار دادن دانشگاههایی در استان کرمان، هرمزگان و بوشهر به هیچ عنوان منطقی نیست چرا که از لحاظ اقلیم، فرهنگ و حتی شرایط آموزش عالی با هم تفاوت دارند ولی با منطقهای کردن دانشگاهها این تصمیم در وزارت علوم اتخاذ شده است.
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی افزود: چگونه برخی از دانشگاههای صنعتی که در حال حاضر از کل کشور دانشجو میپذیرد به عنوان دانشگاه محلی شناخته میشود، این دانشگاه که مأموریتهای ملی دارد چرا به عنوان دانشگاه محلی معرفی میشود.
قاضی پور با بیان اینکه با محلی اعلام شدن دانشگاههای بزرگ بسیاری از رشتههای هایتک و نوین در دانشگاههای صنعتی تعطیل خواهد شد، یادآور شد: در حالی که بر اساس برنامههای توسعه همین رشتهها است که موجب ارتقاء علمی کشور را در منطقه و جهان رقم میزند.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی خطاب به وزیر علوم، اظهار داشت: سوال دیگر این است که با محلی اعلام شدن دانشگاهی مثل دانشگاه ارومیه تکلیف اعضای هیئت علمی این دانشگاه که تعطیل خواهد شد چه میشود؟، با محلی اعلام کردن دانشگاههای بزرگ، هزاران استاد دانشگاه و عضو هیئت علمی از کار بیکار می شوند.
وی افزود: آیا محلی اعلام شدن دانشگاههای مراکز استانها منجر به تضعیف دانشگاههای مراکز استانها میشود یا خیر و آیا این تصمیم منجر به مهاجرت دانشجویان به مناطق برخوردار می شود.
این نماینده مردم در مجلس دهم تصریح کرد: ما باید سعی کنیم سطح علمی دانشگاههای کشور را به یکدیگر نزدیک کنیم نه اینکه با اقدامات انجام شده فاصله دانشگاههای برخی مراکز استان را با دانشگاههای پایتخت افزایش دهیم.
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: در حال حاضر مسئولان وزارت علوم آمار میدهند بسیاری از پایاننامههای دانشجویان کاربردی نیست، آیا با محلی کردن دانشگاههایی مثل دانشگاه صنعتی ارومیه این مشکل حل می شود.
قاضی پور اضافه کرد: نظام منطقهبندی دانشگاهها نباید به گونهای باشد که به توسعهمند شدن مناطق توسعه یافته بینجامد و مناطق محروم نیز محرومتر شوند ولی این تصمیم وزارت علوم این شکاف را ایجاد می کند.
وی با بیان اینکه در شرایط کنونی نظام دانشگاهیکشور با مشکلات عدیده ای روبرو است، گفت: این مشکلات چه در حوزه فارغالتحصیلان و چه در حوزه علم و پژوهش بسیار افزایش یافته و امروز حال نظام دانشگاهی خوب نیست از طرف دیگر در حوزه پژوهش در شرایط کنونی با بحران مقالهنویسی روبرو هستیم و عملاً بیتالمال در حال حیف شدن است.
قاضیپور گفت: امروز وضعیت تربیت نیروی انسانی در کشور خوب نبوده و فارغالتحصیلان بیکار هستند و یا شاغلان در شغلهای مرتبط با تحصیلات خود فعالیت نمیکنند از این رو در شرایط کنونی وزارت علوم باید نسبت به بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهها مسئولیتپذیر باشد حال این سوال پیش میآید که چرا بودجه دانشگاهها بر اساس عملکرد آنها توزیع نمیشود. آمارها نشان داده که بودجه کمتر نصیب اقشار پایین جامعه و کارگران میشود.
وی ادامه داد: از طرف دیگر بر اساس آمارها 50 درصد جوانها به سمت تحصیل در مراکز آموزش عالی سوق داده میشوند و بقیه تحصیلات عالیه را نمیگذرانند چون هزینه آن بسیار زیاد است و امروز عدهای از جوانها از آموزشهای ابتدایی در مقاطع پایینتر نیز بازماندهاند، از طرف دیگر بر اساس گزارشها در میان متقاضیان آموزش عالی تنها 15درصد از دانشجویان به صورت رایگان تحصیل میکنند که این بخش کوچکی از این جمعیت است.
این نماینده مردم در مجلس دهم ادامه داد: متأسفانه دانشگاههایی با هزینههای بسیار زیاد و کیفیت پایین در شهرها و روستاها ایجاد شدهاند که حاصل آن تنها تولید مدرک برای دانشجویان است، از طرف دیگر توزیع عادلانه منابع علمی هیچ سنخیتی با اقدامات وزارت علوم ندارد از این رو وزارتخانه باید اقداماتی را صورت دهد تا دانشگاههای مستقر در شهرستانها بیش از این تضعیف نشوند از این رو نباید بگذاریم بلایی سر دانشگاههای استانی آورده و این دانشگاهها را محلی اعلام کنند. امروز دانشگاههای علمی کاربردی و پیام نور در حال نابودی هستند که باید فکری به حال آنها کرد./
نظر شما