ثبت ۴۱ نظریه و پیشتازی در منطقه با نگاه عمیق انقلاب به علوم انسانی

رئیس موسسه حکمت نوین اسلامی (حنا) با بیان اینکه تحولات علمی پیش از انقلاب اسلامی کپی برداری از غرب به‌ویژه آمریکا بود، گفت: اما امروز ایران در زمینه علوم انسانی کشور اول منطقه است و به برکت انقلاب ۴۱ نظریه را در این باره ثبت کرده است.

به گزارش خبرنگار  گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام «عبدالحسین خسروپناه» در  بیست و چهارمین نشست «شنبه‌های انقلاب» با موضوع «دستاورد‌های انقلاب اسلامی در حوزه آموزش عالی» که به همت جنبش مردمی پاسداشت چهل سال انقلاب اسلامی در دانشگاه تهران برگزار شد، سخنرانی کرد.

 

رییس موسسه حکمت و فلسفه اسلامی با اشاره به سیر تحول علوم انسانی در کشور قبل و بعد از انقلاب اسلامی، اظهار کرد: توجه به علوم انسانی با نگاه مدرن از دوره قاجار و پهلوی در کشور آغاز شده است و مدرسه دارالفنون بسیار اندک به تحول در این عرصه پرداخت.

 

وی ادامه داد: مدرسه عالی علوم سیاسی و مدرسه عالی حقوق در کنار دیگر مدارس عالی از قبیل طب و منابع روستایی در آن دوران مشغول فعالیت بودند.

 

خسروپناه با بیان اینکه در سال ۱۳۱۳ تمام این مدارس در قالب دانشگاه تهران تجمیع شد، گفت: این دانشگاه در ابتدای امر با ۶ دانشکده فعالیت خود را آغاز کرد که سه دانشکده آن مرتبط با علوم انسانی بود.

 

رئیس موسسه حکمت نوین اسلامی (حنا) گفت: بعد از انقلاب اسلامی تعدادی از مدارس عالی موجود با یکدیگر ادغام شدند و دانشگاه علامه طباطبایی(ره) را به وجود آوردند.

 

وی با بیان اینکه تحولات علمی در دوران قبل از انقلاب اسلامی صرفا کپی برداری از غرب به‌ویژه آمریکا بود، گفت: در آن دوران نظام علمی کشور هم از لحاظ ساختار و هم از لحاظ نظام، کپی برداری شده از غرب بود.

 

خسروپناه با بیان اینکه در سال ۱۳۱۴تنها ۸۸۶ نفر داوطلب تحصیل در رشته‌های علوم انسانی در ۵ دانشکده کشور بودند، ابراز کرد: بومی سازی علوم در آن دوران به هیچ عنوان مطرح نبود تنها در سال ۱۳۳۴ دانشکده فعال در حوزه الهیات به علوم قرآنی و فقه می‌پرداخت، به‌طوری که در دهه ۵۰ دانشگاه‌های علوم انسانی و اجتماعی ایران کاملا رویکرد مارکسیستی و چپ داشتند.

 

رئیس موسسه حکمت نوین اسلامی (حنا) گفت: افرادی همچون دکتر نصر، شهید مطهری و ... در ایران، شهید صدر در عراق، استاد فاروقی در آمریکا، ﻣﺤﻤﺪ ﻧﻘﯿﺐ اﻟﻌﻄﺎس در مالزی در ابتدای امر از علوم انسانی اسلامی سخن به میان آوردند.

 

وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی تحول گسترده و سریع کمی و کیفی در علوم ایجاد کرد، گفت: مباحثی همچون علم و عالم در بینش اسلامی، تعلیم و تربیت اسلامی و... تماما به برکت انقلاب اسلامی در کشور مطرح شده است.

 

خسروپناه با بیان اینکه اکثر افراد دغدغه‌مند در حوزه علوم انسانی معترفند که این علوم بی طرف نیست و همواره دارای گرایش و رویکرد بوده است، گفت: علوم انسانی هیچگاه خنثی نبوده و نیست و همواره دارای گرایش‌هایی در حوزه‌های مختلف بوده است.

 

رئیس موسسه حکمت نوین اسلامی (حنا) ادامه داد: اولین ساختار مدون در حوزه علوم انسانی بعد از انقلاب اسلامی در ستاد انقلاب فرهنگی با همکاری جامعه مدرسین به علمداری علامه مصباح یزدی شکل گرفت که منجر به برگزاری نشست‌های مختلف در بازه زمانی ۵/۱ شد و در نهایت دفتر همکاری‌های حوزه و دانشگاه را به وجود آورد.

 

وی با اشاره به اینکه با ایجاد این دفتر کتاب‌های متعددی در حوزه علوم اسلامی اسلامی تالیف شد، افزود: این نگاه به علوم انسانی تحول عمیق و گسترده‌ای در حوزه علمیه قم و دانشگاه ایجاد کرد، به طوری که حوزه علمیه قم در این سه دهه بیش از ۳۰۰ سال رشد پیدا کرد.

 

خسروپناه گفت: حوزه علمیه‌ای که تنها متنفذ در فقه و اصول بود، با این رویکرد جدید جان تازه‌ای گرفت و موسسات متعددی همچون پژوهشکده باقرالعلوم(ع)، موسسه امام خمینی (ره)، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و ... ذیل آن به وجود آمد.

 

رئیس موسسه حکمت نوین اسلامی (حنا) افزود: آخرین تحول شکل گرفته در حوزه علوم انسانی به برکت انقلاب اسلامی، تشکیل ساختار شواری تحول و ارتقای این علوم به مدیریت دکتر حدادعادل است که در سایه آن دستاورد‌های متعددی برای کشور رقم خورده است.

 

وی تصریح کرد: رشد فلسفه مضاف که تا قبل از انقلاب اصلا مطرح نبود، پرداختن به فقه‌های تخصصی مانند فقه سیاسی، اقتصادی، تربیتی، فرهنگ و ...، تدوین سیاست گذاری‌ها و راهبرد‌های اساسی، تالیف کتب متعدد، تغییر سرفصل‌های دروس که گا‌ها برخی از آنان سال‌ها تغییری نداشت، تحصیل میلیون‌ها جوان در مقاطع علوم انسانی و همچنین جذب هزاران استاد و پژوهشگر در این حوزه از جمله دستاورد‌های علوم انسانی در ۴ دهه انقلاب اسلامی بوده است که اگر بنا باشد در یک نمایشگاه عرضه شوند، هزاران مترمبع مساحت نیاز است.

 

خسروپناه درپایان خاطرنشان کرد: امروز ایران اسلامی در زمینه علوم انسانی اولین کشور منطقه است و تاکنون ۲۵۰۰ نشست ترویجی و ۳۰۰ نشست نظریه پردازی برگزار کرده که منجر به ثبت ۴۱ نظریه علوم انسانی در کشور شده است.

 

 

کد خبر 730598

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha