پل تاریخی چمارسرا در یک قدمی مرمت

معاون خدمات شهری شهرداری رشت از مرمت و احیاء پل آجری و تاریخی چمارسرا این شهر خبر داد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از رشت، پل خشتی چمارسرا رشت مربوط به دوره قاجار واقع بر رودخانه گوهررود است که در تاریخ ۲۵ مرداد ۱۳۷۸ با شمارهٔ ثبت ۲۳۷۶ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

 

این پل در جهت شرقی- غربی ساخته شده و دهانه ی اصلی پل ۵.۱۰ متر طول و ۳.۳ متر ارتفاع دارد. این پل ۱۶ متر طول دارد و عرضِ آن با در نظر گرفتن سرپناه پنج متر است.

 

در دو طرف پل در کنار پایه‌ها در مسیر موافق و مخالف رود برای جلوگیری از سیل، آب برگردان دایره‌ای شکل، ساخته شده که ارتفاع ۱.۲و  قطر ۲.۱ متر است. در ساخت این پل، از سنگ، آجر و ملاطت ساروج استفاده شده است.

 

در زمان نهضت جنگل که مرکز اولیه جنگلی‌ها در غرب رشت، گوراب زَرمیخ بود، این پل، در ارتباط با رشت از راه آب، نقش بسزایی داشته است.

 

نام سازنده پل مشخص نیست ولی با توجه به ویژگی‌های معماری  ساخت آن را می‌توان به دوره قاجار نسبت داد.

 

علی مقصودی، معاون خدمات شهری شهرداری رشت اظهار کرد: پیرو برنامه‌ریزی و هماهنگی‌های انجام شده، فاز اول مرمت پل تاریخی چمارسرا که طبق شواهد حدود ۱۳۰ سال از عمر آن می‌گذرد، انجام شد.

 

وی ادامه داد: در قدم اول برای اینکه مشخصات فنی پل به صورت کامل برای ما مشخص شود باید برداشت از قسمت‌های مختلف روی پل انجام می گرفت که بیش از ۴۰ متر مکعب برداشت مصالحی که به مرور زمان روی پل و به خصوص در قسمت حاشیه ورودی پل را پوشانده بود، توسط پیمانکاری که از طرف سازمان سیما و منظر و فضای سبز شهرداری گرفته شد، انجام پذیرفت.

 

مقصودی با اشاره به تهیه نقشه و مشخصات فنی تعمیر پل تا پایان هفته اظهار کرد: امیدواریم با هماهنگی حوزه های ذیربط و هماهنگی بین دستگاه‌ها، بتوانیم نقشه و مشخصات اجرایی آن را تهیه و تعریف کنیم.

 

وی با اشاره به وجود بخشی از تاسیسات شبکه آب و شبکه مخابرات روی پل تاریخی چمارسرا گفت: بخشی از تاسیسات نظیر شبکه آب و شبکه مخابرات از روی پل عبور کرده که با هماهنگی بین دستگاه‌های مختلف مقرر شد در این مدت زمانی حدود دو ماه آینده، این تاسیسات جمع آوری شود.

 

مقصودی با بیان اینکه پل تاریخی چمارسرا ذیل موضوعات بازآفرینی استان است ابراز امیدواری کرد تا بتوانیم از اعتبارات استانی برای بازسازی پل استفاده کنیم تا قدمی ماندگار برای پل تاریخی چمارسرا برداریم.

 

گفتنی است، میرزا و همراهانش در چشمه معروف چمارسرا آب نوشیدند و سپس در گرمابه‌ایی در همان حوالی به نیایش پرداختند و از آنجا با عبور از پل خشتی چمارسرا به باغ قدیمی سبزه میدان رفته و اعلام جمهوری کردند.

 

چشمه معروف چمارسر هنوز در نزدیکی یخچال هست و حمامی با سقف گنبدی شکل که بخشی از آن متروک بوده از آن دوران باقی مانده است. پل خشتی چمارسرا امروز غریبانه به موازات پل بتونی موجود هنوز هم صبورانه علاوه بر بار تاریخی، بار تاسیسات مکانیکی و برقی را نیز به دوش می‌کشد.

کد خبر 729594

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha