خبرگزاری شبستان- سمنان؛ بیکاری در استان سمنان مانند سایر نقاط کشور دغدغه مهمی است که پس از آب بیشترین وقت و انرژی را از دولتمردان میگیرد.
نرخ بیکاری در استان سمنان از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی 8.8 درصد اعلام شده که از متوسط کشوری به میزان حدود 11.5 درصد کمتر است، بر اساس آمار رسمی موجود، سهم اشتغال بخش خدمات در استان سمنان 48 درصد و بخش صنعت 33 درصد و بخش کشاورزی 19 درصد اعلام شد.
اجرای طرح هر جوان سمنانی یک مهارت
استاندار سمنان، ضمن بیان اینکه در مقوله اشتغالزایی اقدامات خوبی در استان رخداده است، گفت: ایجاد ۱۰ هزار شغل، حتی فراتر از سهمیه و پیشبینیهای موجود طی سال گذشته محقق شده که این نشان از عزم جدی دولت درزمینهٔ اشتغالزایی جوانان دارد.
سید شهابالدین چاوشی با بیان اینکه در بحث سهمیه اشتغال جلسات و طرحهای متعددی در سطح استان با حضور دستگاههای اجرایی برقرارشده که خوشبختانه خروجی آنها تحقق اشتغالزایی حتی بیش از سقف سهمیه موردنظر برای استان است اضافه کرد: برای رفع مشکل بیکاری تفاهمنامهای با سازمان فنی و حرفهای امضاشده که شورای مهارت استان و همچنین اداره کل فنی و حرفهای پیگیر اجرایی شدن آن هستند و قرار است ذیل این تفاهمنامه شاهد اجرای طرح هر سمنانی یک مهارت باشیم که قطعاً در ایجاد اشتغال بهخصوص برای جوانان درزمینهٔ مختلف مانند کشاورزی، صنایعدستی، تولیدات خانگی و دهها رشته دیگر تأثیرگذار است.
چاوشی بیان کرد: طرح هر جوان سمنانی یک مهارت خوشبختانه مورد استقبال خوب دستگاههای اجرایی و خدماتی و همچنین مردم استان قرارگرفته و بهتبع آن، برنامههای اجرایی آن نیز تدوینشده است لذا امیدواریم بتوانیم ظرفیتهای خوبی را در قالب این طرح برای اشتغال جوانان در استان ایجاد کنیم.
وی عدم تناسب رشتههای تحصیلی با نیاز بازار کار را ازجمله مشکلات عنوان کردوادامه داد: بر این اساس با همکاری فنی حرفهای این طرح برای فارغالتحصیلان بیکار در استان کلید خورده و حتی دانشآموختگان دانشگاهی میتوانند در دورههای مختلف فنی و حرفهای برای حضور در مشاغل موردنیاز فعالیت کنند.
استاندار سمنان بابیان اینکه طی سال گذشته دو درصد بیشتر از سهم اشتغال تعیینشده برای استان محقق شد، ابراز داشت: امروز باوجود فرصتهای شغلی که در بخش صنعت و معدن استان وجود دارد افراد تحصیلکرده زیادی وجود دارند که با مدارک و مدارج بالای فوقلیسانس و دکتری بیکار هستند و باید این دغدغه در استان درمان شود.
وی بابیان اینکه نظام آموزشی ما برای این حجم تحصیلات تکمیلی و توقعات روزافزون برای اشتغال باید تدابیر لازم اتخاذ کند، تصریح کرد: امروز نسبت به موضوع فرهنگ اشتغال باید تأمل جدی در سطح نظام تعلیم و تربیت ایجاد و سهم و نقش آموزش و پروش دراینبین تبیین شود.
ایجاد4500 شغل جدید در استان سمنان
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان سمنان از ایجاد 4500 شغل جدید در این استان تا روزبیست و پنجم شهریور ماه سالجاری خبرداد.
اسماعیل غنیان به برنامههای اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان سمنان در راستای ایجاد اشتغال در استان اشاره داشت وگفت: ایجاد 10 هزار و 648 شغل در استان سمنان هدفگذاری شده است.
وی با بیان اینکه تا کنون حدود 42 درصد تعهد ایجاد اشتغال در استان سمنان محقق شده است ابراز امیدواری کرد :که میزان ایحاد اشتغال در این استان تا پایان سال افزایش یافته و میزان بیشتری از این تعهد محقق شود.
غنیان از تخصیص بیش از 112 میلیارد ریال اعتبار برای اعطای تسهیلات بخش مشاغل خانگی در استان سمنان نیز خبردادوگفت: با تلاشهای انجام شده، بیش از 100 درصد تسهیلات اختصاص یافته به استان سمنان در این بخش جذب شد.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان سمنان تصریح کرد: در راستای اجرای این طرح 126 میلیارد و 500 میلیون ریال برای اجرای یکهزار و 531 طرح به بانکهای عامل معرفی شده است.
وی با تاکید بر اینکه طرح کارورزی فرصت مناسب اشتغالزایی برای دانش آموختگان است که باید بیشتر از آن بهره ببرند ادامه داد:با توجه به شمار زیاد دانش آموختگان متقاضی کار، این طرح راهکار دولت تدبیر و امید برای تحقق این مسیر اشتغال است.
غنیان به عقد قراداد 259 متقاضی طرح کارورزی در استان سمنان، اشاره داشت وگفت: از این تعداد 102 نفر معادل 13.7 درصد از سهم استان از طرح کارورزی محقق شد.
تمرکز اشتغالزایی در استان در سه حوزه صنعت و معدن، جهاد کشاورزی و گردشگری است
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان سمنان تعداد کارگاه ها و واحدهای تولیدی آماده عقد قرارداد در طرح کارورزی را 187 واحد ذکر و اضافه کرد : شهرستان هایی که بیشترین تعداد دانش آموخته در سهم طرح کارورزی در استان را ثبت کردند سمنان با 36، شاهرود با 33 و دامغان با 10 نفر بودند و به نسبت سهم تعیین شده مهدیشهر با 19.6 درصد، شاهرود با 19.2 درصد، سرخه با 14.7 درصد و سمنان با 13.2 درصد قرار دارند.
وی با اشاره به این که در برخی رشته ها مانند مهندسی شیمی و مکانیک در برخی شهرهای متقاضی مرد برای حضور در طرح کارورزی ثبت نام نکرده است ، تاکید کرد : آسیب شناسی و اطلاع رسانی جامع طرح کارورزی در استان سمنان در دست انجام است تا دانش آموختگان با آگاهی بیشتر از مزیت های این طرح، برای کسب شغل پیشقدم شوند.
غنیان با بیان اینکه تمرکز اشتغالزایی در استان در سه حوزه صنعت و معدن، جهاد کشاورزی و گردشگری، است افزود: جهاد کشاورزی تاکنون 39 و میراث فرهنگی 35 درصد از اشتغال ایجاد شده خود را در سامانه رصد ثبت کرده است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان سمنان ضمن اشاره به طرحهای اشتغالزایی در سطح استان سمنان تأکید کرد: یکی از تأکیدات ویژه اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، طرح تعهد اشتغالزایی توسط دستگاههای دولتی و اجرایی است.
وی با بیان این مطلب که برخی دستگاه های اجرایی باید جدی تر به مساله ایجاد و ثبت اشتغال در سامانه رصد ورود کنند، گفت: بیشترین میزان ثبت در سامانه رصد در بین شهرستان های استان در شهرستان شاهرود به میزان 30 درصد، سمنان با 20 و بقیه در حدود 10 درصد بوده است.
دستگاه های اجرایی به ایجاد اشتغال به صورت متوازن در شهرستان های مختلف استان اهتمام ویژه داشته باشند
غنیان ادامه داد : دستگاه های اجرایی به ایجاد اشتغال به صورت متوازن در شهرستان های مختلف استان به همت واحدهای شهرستانی خود اهتمام ویژه داشته باشند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان سمنان درخصوص تسهیلات اشتغالزایی روستایی و افزایش ماندگاری روستائیان، بیان کرد: از محل منابع صندوق توسعه ملی برای تسهیلات اشتغالزایی استان سمنان طی سال گذشته و جاری مجموعاً ۹۲۰ میلیارد تومان در نظر گرفتهشده که فقط به روستاها، عشایر و شهرهای زیر ۱۰ هزار نفر تعلق خواهد گرفت.
غنیان، افزایش تولید و اشتغال پایدار در مناطق روستایی را مهمترین هدف این تسهیلات حمایتی از طرحهای اشتغالزا دانست و گفت: امروز با پدیده شوم مهاجرت به شهرها روبرو هستیم که امیدواریم چنین طرحهایی بتوانند به اشتغال منجر شده و از مهاجرت بکاهند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان سمنان ، حاشیهنشینی، فقر، اعتیاد، طلاق، مشکلات اجتماعی و معاش و ... را در زمره تبعات منفی مهاجرت به شهرها دانست و گفت: افزایش ماندگاری روستائیان با عنایت به خشکسالیهای اخیر، تنها در گروه اشتغال و بهبود وضعیت اقتصادی میسر است.
وی افزود: در کنار کاهش مهاجرت و ایجاد اشتغال پایدار در روستاها، دولت در ارائه تسهیلات طرحهای اشتغالزایی، هدف سومی را نیز دنبال میکند که همانا، اقتصاد مقاومتی افزایش تولید و همچنین شعار سال۹۷، مد نظر رهبری معظم انقلاب اسلامی است.
غنیان بابیان اینکه طرح اشتغالزایی روستایی دومین محور کاهش آمار بیکاری در سطح استان سمنان از سوی اداره کل کار و رفاه اجتماعی است، تأکید کرد: در طرح اشتغال روستایی دستگاههای ذیربط با امور روستاها و عشایر درزمینهٔ مختلف افراد را برای دریافت تسهیلات به بانکها معرفی و اشتغال ناشی از اجرای این طرحها در سامانه ثبت میشود.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان سمنان، گفت: بهزیستی، کمیته امداد، جهاد کشاورزی، بنیاد مسکن، امور عشایری و ... در زمره دستگاههایی هستند که با معرفی روستائیان، تسهیلات اشتغال روستایی را در اختیار مردم قرار میدهند.
غنیان خواستار نگاه ویژه مسئولان نهادهای مرتبط با اشتغال روستایی به طرحهای این حوزه شد و تأکید کرد: انتظار ما این است که طرحهای قابل سرمایهگذاری و اشتغال احصاء و افراد واجد شرایط به بانکها معرفی شوند تا بتوانیم در حوزه اشتغال روستایی موفق عمل کنیم.
وی افزود: کاهش بیکاری در روستاها قطعاً سبب کاهش مهاجرت به شهرها، خالی شدن روستاها و معضلات اجتماعی میشود که در این حوزه دولت نگاه ویژهای به طرحهای اشتغالزا دارد.
نبود ارتباط بین رشته های دانشگاهی با صنعت بزرگترین چالش و علت بیکاری
مدیرکل فنی و حرفه ای استان سمنان با تاکید بر اینکه برای رفع معضل بیکاری باید فرهنگ پشت میزنشینی به فرهنگ مهارت آموزی از دوران مدرسه تغییر یابد گفت: نبود ارتباط بین رشته های دانشگاهی با صنعت را بزرگترین چالش و علت بیکاری است.
فاطمه منصوری یکی از راهکارهای برقراری ارتباط بین صنعت و دانشگاه را ایجاد رشته های دانشگاهی مرتبط با صنعت عنوان کردوگفت: مهارت آموزی و آموزش عملی به صورت تکمیلی لازمه وروددانش آموختگان پس از تحصیل به صنعت می باشد.
وی با بیان اینکه به منظور آموزش هر چه بهتر افراد و تربیت نیروی مهارت دیده و تامین نیاز صنعت ، توسعه مهارت آموزی در دستور کار اداره کل فنی و حرفه ای قرار دارد اضافه کرد:این اداره با هدف افزایش شایستگی نیروی تحصیل کرده از طریق آموزش مهارت تکمیلی و تسهیل زمینه ورود دانشجویان به بازارکار بعد از دانش آموختگی در دانشگاه مراکز مهارت آموزی را ایجاد کرده است.
منصوری با یاد آوری این نکته، که افزایش سطح توقع قشر تحصیل کرده به واسطه داشتن مدرک تحصیلی دلیل افزایش آمار بیکاری اشتغال است گفت: در برخی رشته ها بازار کار وجود دارد ولی متاسفانه افراد به دنبال کارهای پشت میز نشینی هستند.
مدیرکل فنی و حرفه ای استان سمنان تلاش دستگاه های اجرایی و رسانه ها را در ترویج فرهنگ کارآموزی و مهارت آموزی یک ضرورت دانست و تصریح کرد:توسعه و پیشرفت کشور در گرو مهارت آموزی است.
وی اذعان کرد: راه اندازی سامانه و بانک اطلاعاتی با هدف برنامه ریزی و برگزاری دوره های مهارت آموزی تخصصی و اعلام گزارش صنعت از نیازها ، توقعات، نیروی کار و نوع مهارت راهکاری برای تربیت نیروهای مهارت آموخته و تخصصی متناسب با نیاز بازار کار و کاهش آمار بیکاری قشر تحصیل کرده است.
تدوین سند راهبردی مهارت در استان سمنان
منصوری تصریح کرد: اداره کل فنی و حرفه ای سمنان تدوین سند راهبردی مهارت با هدف شناسایی ظرفیت های این استان و نیازهای صنعت در بخش مهارت آموزی در دستور کار قرار داده است.
مدیرکل فنی و حرفه ای استان سمنان استفاده از مراکز جوار کارگاهی برای مهارت آموزی به دانشجویان در کنار افراد شاغل را گامی مثبت در جهت ایجاد ارتباط بین صنعت و دانشگاه و رفع خلا قانونی و منع دوره کارآموزی برای دانشجویان برشمرد وادامه داد:براساس بررسی انجام شده بین 130 کشور جهان از لحاظ ارتباط دانشگاه با صنعت ایران رتبه 130 دارد که این نشاندهنده شکافی بزرگ است که باید برای شناسایی ورفع چالش ها تدابیری اندیشیده شود.
وی تصریح کرد:طرح مهارت آموزی در محیط کاربا رویکرد ایجاد بسترهای لازم برای اشتغال مولد و پایدار و موردنیاز جامعه به ویژه مشاغل خرد و خانگی و توسعه آموزش های مهارتی و برای استفاده از ظرفیت های آموزشی موجود در محیط های کارگاهی و به منظور توسعه و تنوع الگوهای آموزشی تدوین شده است.
منصوری آموزش مهارت در محیط کار واقعی را یکی از روش های آموزش فنی و حرفه ای دانست وبیان کرد: طی آن مهارت و شایستگی های مورد نیاز در چارچوب استانداردهای آموزشی سازمان فنی و حرفه ای از مربی به مهارت آموز هم زمان با فرایند تولید محصول و ارایه خدمت منتقل می شود.
مدیرکل فنی و حرفه ای استان سمنان با تاکید بر لزوم همراهی صنف های مهارتی برای نهادینه شدن طرح مهارت آموزی در محیط کار، تصریح کرد : سال گذشته 560 نفر در استان سمنان در قالب این طرح مهارت رشته های مختلف را فرا گرفتند.
اجرای طرح مهارت آموزی در محیط کار واقعی منوط به استقبال صنف و فراگیران است
وی با بیان اینکه اداره فنی و حرفه ای استان سمنان امسال آمادگی برای توسعه این آموزش ها در رشته های مختلف را دارد افزود: به این منظور همراهی و استقبال بیشتر صنف های مهارتی نیاز اصلی است.
منصوری اجرای طرح مهارت آموزی در محیط کار واقعی را منوط به استقبال صنف و فراگیران دانست و افزود :هر چه این استقبال دوسویه بیشتر باشد و مقاومت برای اجرا و انتقال این مهارت ها کمتر شود، هدفگذاری مهارتی و اشتغال در این بخش بیشتر محقق می شود.
مدیرکل فنی و حرفه ای استان سمنان با بیان این که استادکاران صنف های مهارتی باید مزایای طرح مهارت آموزی در محیط کار واقعی را در نظر بگیرند، گفت : استقبال از اجرای این طرح به ویژه در رشته های صنایع دستی استان بسیار بالاست.
منصوری تاکید کرد : این آمادگی در اداره کل آموزش فنی و حرفه ای وجود دارد تا هر کجا استادکار و یا فراگیری تمایل داشت و یا به این اداره کل معرفی شد، این مجموعه شرایط اجرای کارگاه را فراهم کند.
منصوری اصلی ترین مزیت طرح مهارت آموزی در محیط کار واقعی را آشنایی فراگیران با شرایط کار واقعی دانست و خاطر نشان کرد : از سوی دیگر، این مساله باعث تداوم حیات شاخه های مختلف مهارتی با توسعه فراگیران می شود.
مدیرکل فنی و حرفه ای استان سمنان بیان کرد : طرح مهارت آموزی در محیط کار واقعی با هدف اجرای بند دو سیاست های کلی اشتغال ابلاغی رهبری و بند پنج سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی با رویکرد ایجاد بسترهای لازم برای اشتغال مولد و پایدار و همچنین استمرار و تثبیت اشتغال فرصت های موجود و مورد نیاز جامعه طراحی شد.
وی هدف از اجرای طرح مهارت آموزی در محیط کار واقعی، آشنایی با محیط کسب و کار، کسب تجربه و آماده سازی و ایجاد خودباوری در مهارت آموز برای ورود به عرصه اشتغال و کارآفرینی عنوان کردوافزود: حفظ و پایداری مشاغل سنتی و بومی خصوصا در صنایع دستی، کمک به بنگاه های فعال به منظور شناسایی و جذب نیروی کار مستعد و توانمند، کاهش هزینه های جذب و به کارگیری نیروهای فاقد مهارت و استفاده از ظرفیت و توان آموزشی عملی بنگاه های اقتصادی از دیگر هدفگذاری های این طرح است.
مدیرکل فنی و حرفه ای استان سمنان «هر سمنانی یک مهارت» شعار استان سمنان در حوزه اشتغالزایی برای سال جاری عنوان کردوگفت: این شعار با توجه به جمعیت 22 درصدی جوانان در این استان تعیین شده تا با آموزش مهارت به ویژه به دانش آموختگان دانشگاهی، میزان بیکاری به حداقل برسد.
مهارت آموزی کلید رفع مشکلات اقتصادی و کاهش آمار بیکاری
وی همچنین با بیان این مطلب که حفظ و احیاء شغل های سنتی با هدف کاهش آمار بیکاری و رونق کسب و کار در دستور کار این اداره کل قرار دارد افزود:مشاغل سنتی جزیی از فرهنگ اصیل مردم سمنان است و باید با احیاء آنها علاوه بر رونق کسب وکار، تاریخ این منطقه از کشور را همچنان زنده نگه داشت.
منصوری خاطرنشان کرد: با همکاری اداره کل میراث فرهنگی و تعاونی های فعال استان، مشاغل سنتی مانند قالی بافی، کاشی کاری و هنرهایی که رو به فراموشی است با برگزاری کلاس های آموزشی مجوز فعالیت می گیرند.
مدیرکل فنی و حرفه ای استان سمنان اذعان داشت:برگزاری کلاس های آموزشی نقش غیرقابل انکاری در شناسایی توانمندی و انگیزه هنرمندان استان برای فعالیت و مهارت آموزی در مشاغل سنتی دارد.
وی مهارت آموزی را کلید رفع مشکلات اقتصادی و کاهش آمار بیکاری در استان دانست وادامه داد: اداره کل فنی و حرفه ای سمنان برای رفع چالش بیکاری جوانان دانش آموخته برنامه دارد.
منصوری با اشاره به اینکه باید پذیرفت مدرک محوری در شرایط کنونی نمی تواند منجر به اشتغال پایدار شود اظهارداشت: باید به فرزندانمان در زمان تحصیل، دانش بسیاری از حرفه هایی که اکنون در جامعه با کمبود نیروی انسانی مواجه است را آموخت.
مدیرکل فنی و حرفه ای سمنان با بیان اینکه، براساس آمار شهرستان های شاهرود و آرادان به ترتیب بیشترین و کمترین استقبال را از اجرای طرح های مهارت آموزی داشته اند گفت: نوجوانان و جوانان می تواند بدون هیچگونه محدودیتی در این طرح های مهم اشتغال آفرین شرکت کنند.
وی اضافه کرد: ارایه تسهیلات و حمایت از دانش آموختان آموزش دیده در دستور کار اداره کل فنی و حرفه ای قرار دارد و با اتخاذ رویکرد هر سمنانی یک مهارت می توان گامی مهم و اساسی برای کاهش آمار بیکاری در استان سمنان برداشت.
نظر شما