مجید احمدی، کارشناس هنری و مدیر گالری فردا در پاسخ به این سئوال که تحولات اجتماعی تا چه اندازه در هنر عاشورایی تاثیر گذاشته و چقدر مفاهیم متناسب با شرایط زمان در این آثار به نمایش درآمده، به خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان گفت: هنرهای تجسمی بازخورد وقایع و اتفاقاتی است که در یک برهه زمانی و اجتماعی رخ می دهد؛ یک هنرمند تحت تاثیر فضای بیرون است و کاری را بر اساس دنیای پیرامونش نباشد خلق نمی کند چرا که در تاریخ هنر ماندگار نیست، همین رویکرد را می توان به هنر دینی هم بسط داد.
وی با بیان اینکه من اصولا با مرزبندی در هنر موافق نیستم، خاطر نشان کرد: به نظر من نمی توانیم بگوییم مثلا این اثر هنر دینی است و آن یکی دینی نیست، هر هنری برخاسته از جامعه خود است، حال اگر فضای یک جامعه مبتنی بر اصول دینی باشد، هنرمند هم آن فضا را در اثرش متجلی می کند.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا در سال های اخیر، در بیان مفاهیم و سبک هنر مذهبی و عاشورایی تحولی پدید آمده، گفت: همه وقایع مهم در کل تاریخ در هنرها بازخورد خاص خود را داشته؛ مثلا یکی از مهمترین آثار خلق شده در هنر مدرن دنیا تابلوی «گرونیکا» اثر پیکاسو است که بازخورد یک جنگ و کشتار در اسپانیاست. همیشه یک اتفاق های این چنینی بر هنر تاثیر می گذارد. ما یک واقعه مهم و دراماتیک مذهبی تاثیرگدار مثل عاشورا داریم که این واقعه در طول تاریخ دستمایه هنر هنرمندان زیادی شده است، ولی سبک به سبک در هر دوره ای فرق کرده است، یک زمانی نقاشان قهوه خانه ای، نقاشان دوره قاجار فضای عاشورا را در پرده های عاشورایی یا نقاشی قهوه خانه ای متبلور کردند، بیش از دوران قاجار هم این فضا را هنرمندان در نقاشی های لاکی خود یا تصویرسازی در کتاب های قدیمی متبلور کردند.
این کارشناس هنری با بیان اینکه واقعه عاشورا در طول تاریخ به شکل های مختلف توسط هنرمندان به تصویر در آمده است؛ خاطر نشان کرد: کمال الملک می آید تابلوی تکیه دولت را می کشد که در آن صحنه هایی از عاشورا را نشان می دهد، به تصویر کشیدن واقعه عاشورا در طول تاریخ به انحای مختلف در سبک های مختلف تکرار شده است. جامعه مدرن شاید اکنون دیگر آن سبک ها را نپسندد، پس هنرمندان همان فضا را در مدیوم ها دیگر و با متریال های متفاوت نمایش می دهند. این فضا، فضایی نیست که هنرمندان جدید ما آن را فراموش کرده باشند، بلکه در بطن تاریخی هنر ما وجود داشته و خواهد داشت.
مجید احمدی در پاسخ به این سئوال که نهادهای متولی امر چقدر در تولید مفاهیم هنر عاشوریی موثر عمل کرده اند، گفت: متاسفانه نهادهای متولی امر هنر مذهبی نتوانسته اند چنان که باید موثر باشند؛ چراکه بیشتر به دنبال سفارش آثار با مضامین و شکل های خاص بوده اند و هنرمندان هم نسبت به این رویکردها واکنش مناسبی ندارند و ان را نمی پذیرند.
نظر شما