به گزارش خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان، ۱۷ مرداد و ۴ شهریور دو وزیر اقتصادی از کابینه حسن روحانی از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی استیضاح شدند تا دولت علاوه بر مشکلات موجود دغدغه تعیین وزیر جدید برای امور مربوط به تعاون، کار و رفاه اجتماعی و اقتصادی و دارایی را نیز داشته باشد.
رئیس جمهور تا ۱۷ آبان و ۴ آذر مهلت دارد تا وزیران جدیدی برای این وزارت خانه ها به مجلس شورای اسلامی معرفی کند تا در صورت اخذ رای اعتماد از نمایندگان وزرا کارشان را آغاز کنند.
در این میان گمانه زنی هایی راجع به افرادی که احتمال دارد جانشین دو وزیر استیضاح شده وجود دارد که در زیر به معرفی این افراد می پردازیم.
گزینه های جانشینی کرباسیان در وزارت اقتصادی و دارایی
سید رحمت الله اکرمی
رحمت الله اکرمی شخصی است که چنان توانسته اعتماد روحانی را جلب کند که ساعاتی پس از استیضاح مسعود کرباسیان او را به عنوان سرپرست وزارت اقتصاد و دارایی معرفی کرد.
او که هم شهری روحانی است و از سمنان به کارزار سیاسی و اقتصادی پیوسته، معاونت نظارت مالی و خزانه داری کل کشور را بر عهده دارد و با حضورش در این سِمت نشان داده که مورد اعتماد رئیس جمهور است.
اکرمی با لیسانس علوم اقتصادی و فوق لیسانس برنامهریزی و توسعه تا کنون در سمت هایی چون ریاست شورای توسعه نیروی انسانی سازمان مدیریت و برنامه ریزی و ریاست شورای انتشارات سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور فعالیت داشته است.
علی طیب نیا
طیب نیا که در دولت یازدهم وزیر اقتصاد و دارایی حسن روحانی بود و توانست در مدت ۴ سال فعالیت خود کارنامه مثبتی در خصوص کاهش نوسان بازار ارز و ایجاد ثبات نسبی در اقتصاد از خود به جای بگذارد در دولت دوازدهم هم براساس شنیده ها در موارد متعددی پیشنهاد بر عهده گرفتن منصب های اقتصادی را داشته است اما با آن ها موافقت نکرده. او پیش از این به عنوان گزینه ای برای ریاست بانک مرکزی به جای ولی الله سیف مطرح می شد.
او که همزمان با آغاز دولت دوازدهم به دانشگاه بازگشت، احتمال می رود جانشین هم شهری خود یعنی کرباسیان از اصفهان باشد.
سیدکامل تقوینژاد
سید کامل تقوی نژاد که حالا رئیس سازمان امور مالیاتی کشور است هم شرایط جانشینی کرباسیان را دارد زیرا کرباسیان هم از ساختار وزارت اقتصاد و دارایی اعتماد روحانی را به خود جلب کرد و تقوی نژاد نیز این روزها به عنوانی یکی از مدیران موفق دولت دوازدهم معرفی می شود و بعید نیست که موفقیت او در ساختار وزارت اقتصاد و دارایی موجب شود که به کرسی وزارت دست یابد.
سِمَتهایی مانند معاونت وزارت امور اقتصادی و دارایی و معاونت وزارت تعاون را در دولت هشتم، مدیریت عاملی بانک سپه، مدیرکلی در وزارت کشور، وزارت جهاد سازندگی و سازمان ثبت احوال در کارنامه اویی دیده می شود که از کهگیلویه و بویر احمد به کارزار سیاسی و اقتصادی کشور پیوست.
در این میان اما شانس رحمت الله بیش از دیگر گزینه هاست تا بتواند از سد مجلس نیز عبور کرده و به مرکز مدیریت اقتصادی دولت برسد.
گزینه های جانشینی ربیعی در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
دولت معتقد است که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی باید به دو وزارتخانه در امور اقتصادی و اجتماعی تقسیم شود تا اداره آن راحتتر باشد و در این صورت قطعا می تواند وزرا را آسانتر از قبل از دو عرصه اجتماعی و اقتصادی انتخاب کند و نیازی نیست که به دنبال شخصی جامع باشد تا همه امور مربوط به اقتصادی و اجتماعی را درک کند.
بر همین اساس با توجه به عدم توجه مجلس به لایحه دولت در خصوص تفکیک این وزارتخانه به نظر می رسد روحانی از تمام فرصت سه ماهه خود برای معرفی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی استفاده کند که شاید مجلس این لایحه را به تصویب برساند و او در انتخاب وزیر برای این امور دست بازتری داشته و دو نفر را به نمایندگان معرفی کند.
اما اگر مجلس شورای اسلامی در این خصوص گامی برندارد دولت به نظر می رسد قصد داشته باشد که از ساختار و بدنه فعلی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی شخصی را به عنوان وزیر جدید انتخاب کند زیرا این افراد با نحوه فعالیت چنین وزارتخانه ای بیش از افراد دیگر و سیاستمداران خارج از این وزارتخانه آشنا هستند.
انوشیروان محسنی بندپی
با توجه به توضیحات بالا انوشیروان محسنی بند پی که ریاست سازمان بهزیستی را به عهده داشته و حالا هم سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است از جمله افرادی به شمار می رود که تا کردن با ساختار فعلی این وزارتخانه را بلد است. اگرچه بیشترین انتقادات به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی استیضاح شده از سوی نمایندگان متوجه اقدامات محسنی بندپی بود اما روحانی ترجیح داد او را به عنوان جانشین موقت ربیعی معرفی کند.
بندپی در کارنامه شغلی خود مدتی معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دومین مدیرعامل بیمه سلامت کشور بود و در سه دوره ششم، هفتم و هشتم مجلس شورای اسلامی نمایندگی حوزه انتخابیه نوشهر، چالوس و کلاردشت در مجلس شورای اسلامی را بر عهده داشته است.
احمد میدری
برهمین اساس احمد میدری نیز دیگر گزینه ای است که از بطن ساختار فعلی وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی است و می تواند بازوی خوبی برای دولت در امور این وزارتخانه محسوب شود.
میدری در حال حاضر معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و زمانی نمایندگی مردم آبادان را در دوره ششم مجلس شورای اسلامی بر عهده داشته و دارای دکترای تخصصی اقتصاد و فوق لیسانس توسعه و برنامهریزی اقتصادی از دانشگاه تهران است.
یادآور می شود، از گزینه هایی چون محمد باقر نوبخت، محمد نهاوندیان و مرتضی بانک مردان اقتصادی دولت دوازدهم نیز معمولا به عنوان جانشینی وزرای استیضاح شده در دو وزارت خانه یاد می شود و با توجه به نزدیکی آن ها به رئیس جمهور و نقش تاثیرگذاری که در سیستم اقتصادی دولت ایفا می کنند پیش از این نیز برای تصدی گری در بانک مرکزی یا وزارتخانه های دیگر اقتصادی از این افراد یاد می شد.
گزارش از پریسا رهنما
نظر شما