خبرگزاری شبستان - چهارمحال و بختیاری
نرخ بیکاری چهارمحال و بختیاری در بهار سال 97، 22 و سه درصد اندازه گیری شده است و این استان را در ردیف نخست بیکاری در میان استان های کشور قرار داده است.
این استان که چند سالی است با عنوان پربیکارترین استان کشور شناخته می شود، دارای ظرفیت های نسبی قابل توجهی به ویژه در بخش گردشگری و خدمات است که می تواند این استان را از بن بست بیکاری خارج کند اما در مقابل، برخی موانع ریشه ای تحقق چنین هدفی را دور از دسترس قرار داده است.
برخی کارشناسان بر این باورند که رفع معضل بیکاری نه تنها نیازمند آسیب شناسی دقیق و ریشه ای وضعیت موجود است بلکه با اکتفا کردن به توزیع غیراصولی و بی هدف تسهیلات و اجرای برنامه های مقطعی نمی توان امیدی به رفع آن داشت و باید با نگاهی جامع و اساسی با آن روبرو شد.
حفیظ الله فاضلی، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارمحال و بختیاری به خبرنگار خبرگزاری شبستان در شهرکرد گفت: بیش از 63 هزار بیکار در این استان 900 هزار نفری شناسایی شده است که 44 درصد این افراد را فارغ التحصیلان دانشگاهی تشکیل می دهند.
وی، نبود فرهنگ کارآفرینی، بی توجهی به ظرفیت های نسبی استان به ویژه در بخش گردشگری و کشاورزی، نبود فرهنگ همکاری و تعاون و ناهماهنگی بین رشته های دانشگاهی و نیاز بازار را از مهمترین دلایل رشد تعداد بیکاران استان عنوان کرد.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: با این وجود دولت با اجرای طرح های اشتغال فراگیر، مشاغل خانگی، اشتغال روستایی و عشایری و طرح کارورزی در تلاش است تا بتواند رشد نرخ بیکاری را در کشور مهار کند.
فاضلی تصریح کرد: از ابتدای اجرای طرح اشتغال فراگیر و مشاغل خانگی 380 میلیارد ریال تسهیلات به متقاضیان پرداخت شده است.
وی افزود: تاکنون هفت هزار و 54 طرح متقاضی در سامانه کارا ثبت نام کرده که از این تعداد 2 هزار و 867 طرح در حوزه جهاد کشاورزی، 2 هزار و 12 طرح در بخش صنعت، یک هزار و 104 طرح در حوزه میراث فرهنگی و مابقی در سایر حوزه ها بوده است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: از این تعداد 2 هزار و 189 طرح در کمیته فنی تایید شده و یک هزار و 632 طرح به ارزش 2 هزار و 660 میلیارد ریال به بانک های عامل معرفی و ارسال شده است.
فاضلی با اشاره به پرداخت 380 میلیارد ریال تسهیلات اشتغالزایی از سوی بانک های عامل به طرح های متقاضی، تصریح کرد: همچنین 560 میلیارد ریال طرح نیز انعقاد قرارداد شده و بزودی پرداخت می شود.
وی خاطرنشان کرد: 557 طرح نیز از سوی بانک ها برگشت داده شده که بیشتر به دلیل نداشتن توجیه اقتصادی، معرفی نکردن ضامن معتبر، انصراف متقاضی و عدم ارائه مدارک لازم بوده است.
فاضلی سهم استان در حوزه مشاغل خانگی را 225 میلیارد ریال و در حوزه اشتغال فراگیر چهار هزار میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: امید است با همکاری بیش از پیش بانک ها بتوان در جذب به موقع تسهیلات اقدام کرد.
محمود بخشی نژاد، دکترای علم اقتصاد و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد مهمترین عامل افزایش نرخ بیکاری در این استان را سوء مدیریت دانست و گفت: مدیران اقتصادی استان نه بر اساس شایستگی و تخصص که بر اساس سیاسی بازی انتخاب می شوند و همین امر سبب شده تا در سال های اخیر شاهد انتصاب مدیران ناتوان و بدون تخصص در مسندهای اقتصادی استان باشیم.
وی، ناتوانی در جذب سرمایه گذاری را از دیگر علل افزایش نرخ بیکاری در این استان برشمرد و افزود: در هیچ یک از بخش های صنعت، کشاورزی، گردشگری و خدمات استان توسعه زیرساخت ها و سرمایه گذاری های کلان انجام نگرفته و بی شک نبود سرمایه گذاری، تولید و نیاز به نیروی انسانی را نیز تحت الشعاع خود قرار داده است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه اعتقادی به رونق تولید در برنامه ریزی های توسعه ای استان وجود ندارد، اظهار کرد: با وجود اینکه منابع و اعتبارات محدود است و باید آن را برای توسعه و رونق تولید به کار گرفت اما بسیار مشاهده شده که این منابع محدود صرف احداث ساختمان های اداری شیک شده و این نشان دهنده آنست که فکر اقتصادی کارآمدی در استان دنبال نمی شود.
بخشی نژاد، آفت روزمره گی دستگاه های اجرایی استان را از دیگر علل رشد بیکاری در استان عنوان کرد و گفت: دستگاه های اجرایی استان بازدهی لازم را ندارند و ضروری است تا مسئولان مربوطه بیش از گذشته بر روند امور این نهادها نظارت داشته و اوضاع آن را ساماندهی کنند.
وی خاطرنشان کرد: ضمن رفع نقایصی که ذکر شده باید با نگاهی جامع به ظرفیت و توانمندی های هر منطقه از استان، در جهت توسعه صنعت، کشاورزی، گردشگری و رونق بخش خدمات گام های اساسی برداشته شود تا بتوان به کاهش نرخ بیکاری در استان امیدوار شد.
اقبال عباسی، استاندار چهارمحال و بختیاری نیز رفع بیکاری را از اولویت های این استان عنوان کرده است و می گوید: این استان دارای ظرفیت های نسبی فراوانی است که می توان با برنامه ریزی و همکاری دستگاه های اجرایی گام های موثری در رفع این مشکل برداشت.
وی تصریح کرد: تکمیل زنجیره تولید و ایجاد واحدهای تولیدی بزرگ در استان از راهکارهای موثر رونق اشتغالزایی در استان است که با جدیت پیگیری می شود.
عباسی همچنین با تاکید بر هماهنگی و تعامل دستگاه های اجرایی و بانک های عامل در اعطای تسهیلات اشتغالزایی افزود: برخی ناهماهنگی ها سبب عملکرد ضعیف در جذب تسهیلات مشاغل روستایی و عشایری شده که با برگزاری نشست های مشترک و رفع موانع موجود می توان عملکرد بهتری در این حوزه از خود برجا گذاشت.
استاندار چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: دولت تدبیر و امید عزم خود را در رونق اشتغالزایی در استان به کار گرفته و انتظار می رود با همکاری بین بخشی موانع موجود از میان برداشته شود.
گزارش از سجاد عباسی
نظر شما