کمک به مدرسه، گزینه  اختیاری که باید به اجبار پرداخت شود!

اجبار دانش آموزان به پرداخت شهریه یا کمک های مردمی از سوی مدارس در آغاز روند ثبت نام، به چالشی برای والدین تبدیل شده و با وجود تاکید مسئولان مبنی بر عدم اجبار در دریافت این مبالغ، مدیران مدارس، والدین را برای پرداخت این مبالغ تحت فشار قرار می دهند.

خبرگزاری شبستان _ خراسان شمالی؛ تابستان کم کم رو به اتمام است و بوی پاییز و آغاز سال تحصیلی جدید به مشام می رسد، دانش آموزان و اولیای آنان از چندین هفته پیش با خرید لوازم التحریر و ثبت نام در مدارس، خود را مهیای آغاز سال تحصیلی ۹۸-۹۷ کرده اند. در این میان اما مسائلی همچون دریافت شهریه، هزینه لباس فرم و کمک به مدرسه دغدغه هایی را برای برخی خانواده ها ایجاد کرده که با توجه به شرایط سخت اقتصادی جامعه، به نظر می رسد دستگاه های نظارتی همچون آموزش و پرورش باید بیش از پیش وارد عمل شده و نگرانی خانواده ها از پرداخت هزینه های اضافی در حین ثبت نام را رفع و با مدارسی که بر خلاف دستورالعل اقدام می کنند، برخورد کند.

 

با توجه به اینکه در قانون اساسی بر رایگان بودن و تسهیل در آموزش دانش آموزان در مدارس تاکید شده، اما وجود قوانین دست و پاگیر، عدم نظارت های کافی، تناقض در گفتار و عمل مسئولان هزینه های تحصیلی را بر دوش اقشار متوسط و کم درآمد تحمیل کرده به گونه ای که در سال های اخیر، مدارس دولتی با تبدیل شدن برخی از آنها به عنوان مدارس هیات امنایی، از قافله دریافت شهریه عقب نمانده و آن را حرکتی در راستای ارتقای کیفیت و افزایش سطح آموزش قلمداد می کنند.

 

اجبار دانش آموزان به پرداخت شهریه یا کمک های مردمی از سوی مدارس دولتی و هیات امنایی در آغاز روند ثبت نام، در سال های اخیر به چالشی برای والدین دانش آموزان تبدیل شده و با وجود تاکید مسئولان کشوری و وزارت آموزش و پرورش مبنی بر عدم اجبار در دریافت این مبالغ، مدیران مدارس، والدین را برای پرداخت این مبالغ تحت فشار قرار می دهند.

 

زهره رحمتی، مادر یکی از دانش آموزان بجنوردی با بیان اینکه فرزندم کلاس نهم است که در مدرسه هیئت امنایی امیرکبیر تحصیل می کند، به خبرنگار خبرگزاری شبستان می گوید: چند روز پیش که برای ثبت نام فرزندم به مدرسه مراجعه کردم؛ مدیر مدرسه هزینه ثبت نام را مبلغ 250 هزار تومان اعلام کرد.

 

وی با بیان اینکه مدیر مدرسه دلیل پرداخت این مبلغ را نظر هیئت امنا برای کمک به مدرسه بیان کرد، ادامه داد: پرداخت یک مرحله ای این مبلغ برای ما مقدور نبود لذا 150 هزارتومان را پرداخت کردم و از من قول گرفتن 100 هزارتومان باقی مانده را اول مهر پرداخت کنم.

 

رحمتی با اشاره به اینکه حتی دومرحله ای کردن این مبلغ هم برای خانواده ها سخت است چراکه با شرایط بد اقتصادی همه خانواده ها تمکن مالی لازم برای پرداخت این هزینه ها را ندارند، اظهارداشت: این مبلغ جدای از هزینه 60هزار تومانی لباس فرم و 40 هزار تومانی هزینه کتاب است.

 

 

مادر مهدی با گلایه از پرداخت هزینه هر ساله بابت لباس فرم هم می افزاید: چرا باید مدارس هر ساله بایت لباس فرم هزینه دریافت کنند آنهم لباس های فرم کاملا متفاوت از سال گذشته در صورتی که هنوز می توان از آن لباس استفاده کرد.

 

عصمت نیستانی، مادر امیرعلی دانش آموز کلاس سوم مدرسه دولتی ابن سینا هم به خبرنگار خبرگزاری شبستان می گوید: امسال بابت هزینه کتاب و بیمه، مبلغ 50 هزارتومان در حین ثبت نام از ما دریافت کردند.

 

وی با بیان اینکه البته این مدرسه هرچند که دولتی است اما برای ثبت نام کلاس اولی ها مبلغ 100 هزارتومان را به عنوان کمک به مدرسه دریافت می کند، ادامه می دهد: دوسال پیش که برای ثبت نام پسرم در کلاس اول به این مدرسه مراجعه کردیم به ما گفتن یا مبلغ 100 هزارتومان بابت کمک به مدرسه پرداخت کنید یا بخشی از دیوار مدرسه که هزینه ای حدود 200هزارتومان را شامل می شود؛ رنگ آمیزی کنید.

 

مادر امیرعلی پرداخت مبلغ 41 هزارتومان به منظور تهیه لباس فرم را دیگر مشکل هر ساله معرفی می کند و می گوید: تهیه لباس فرم هر ساله، برای ما مقدور نیست در صورتی که مدارس می توانند طوری مدیریت کنند که حداقل هر سه سال لباس فرم تغییر کند.

 

 

اعظم سادات، مادر امیر و عادل، دوقلوهای دوره اول متوسطه شهرستان بجنورد هم با بیان اینکه دو فرزند من در دبیرستان دولتی آل نبی تحصیل می کنند، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان به پرداخت مبلغ 200 هزارتومان  بابت کمک به مدرسه در هنگام ثبت نام اشاره می کند و می افزاید: این مبلغ در کنار تهیه کتاب های درسی به مبلغ 77 هزارتومان برای ما سخت است.

 

وی بیان می کند: هرچند باید متذکر شوم در طول سال هم فرم های متعددی بابت کمک به مدرسه و یا کلاس های فوق برنامه به بچه ها ارائه می دهند و آنها را ملزم به پیگیری از والدین جهت پرداخت مبالغ می کنند.

 

مادر امیر و عادل، بر ضرورت بازرسی و رسیدگی کارشناسان آموزش و پرورش به خصوص در هنگام ثبت نام مدارس تأکید می کند و می گوید: مدیران مدارس باید کمی بیشتر موقعیت خانواده ها به ویژه خانواده ای که مثل ما فرزند دوقلو دارد را درک کنند.

 

حسین قاسمی فرد، رئیس اداره ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات آموزش و پرورش خراسان شمالی در این خصوص به خبرنگار خبرگزاری شبستان می گوید: مدارس دولتی به هیچ عنوان اجازه دریافت هزینه از والدین به عنوان کمک به مدرسه را ندارند خصوصا اگر خانواده ها را مجبور به پرداخت کنند؛ برخورد می شود لذا خانواده ها اگر با چنین برخوردی مواجه شده اند باید به ما مراجعه کرده و شکایت کنند.

 

 

وی در خصوص مدارس هیئت امنایی و غیرانتفاعی هم توضیح می دهد: دریافت مبالغ کمک به مدرسه در هنگام ثبت نام در مدارس هیئت امنایی بر اساس نظر هیئت امنا تعیین شده که مبلغ 240 هزار تومان برای کمک به مدرسه به اضافه 10 هزارتومان بابت بیمه است و شهریه مدارس غیرانتفاعی هم بر اساس جدول بندی خاص که بر اساس امکانات و تجهیزات مدارس غیرانتفاعی از سوی آموزش و پرورش ابلاغ می شود؛ تعیین شده است.

 

قاسمی فرد البته تأکید کرد که مدارس هیئت امنایی موظف هستند از 30 درصد دانش آموزانی که از لحاظ اقتصادی تمکن مالی ندارند، پول دریافت نکند.

 

وی در خصوص لباس فرم مدارس هم با بیان اینکه نظارت ما در این بخش بر خریدها و انعقاد قراردادهای مدارس با تولیدی های لباس فرم، دقیق و کامل است، می افزاید: البته اجبار قانونی برای تهیه لباس فرم مدارس وجود ندارد اما مدارس بر اساس نظر هیئت امنا و یا انجمن اولیا و مربیان نسبت به تهیه لباس فرم اقدام می کنند.

 

رئیس اداره ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات آموزش و پرورش خراسان شمالی با بیان اینکه اگر خانواده ها از تهیه لباس فرم ناراضی هستند می توانند این مسئله را با انجمن اولیا و مربیان و هیئت امنای مدارس مطرح کنند؛ در خصوص تغییر هرساله لباس فرم دانش آموزان هم قول پیگیری و حل این مشکل را داد.

 

قاسمی فرد، تعداد کل مدارس خراسان شمالی را هزارو 966 مدرسه با هشت هزارو 138 کلاس درس اعلام می کند و می گوید: از این تعداد 18 مدرسه نمونه دولتی، 6 مدرسه تیزهوشان، 119 مدرسه غیرانتفاعی و غیردولتی و 81 مدرسه هیئت امنایی است که امسال 161 هزارو 865 دانش آموز در کنار 13 هزارو 878 مربی، معلم و کادر آموزشی آغاز سال تحصیلی جدید را جشن می گیرند.

 

 

گزارش از سمیرا نیستانی

 

کد خبر 726973

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha