کیومرث عزتیپور، وکیل دادگستری در مورد نقاط قوت و ضعف دستگاه قضا در برخورد با مفاسد اقتصادی به خبرنگار سیاسی قضایی خبرگزاری شبستان گفت: ابعاد کاری قوه قضاییه بسیار گسترده است. رسیدگی به پرونده های کلان مبارزه با مفاسد اقتصادی و همچنین پرونده هایی که در آن اعمال نفوذ بسیار است صرف نظر از اینکه باید به سرعت رسیدگی شود در عین حال باید با نگاه عدالت محور نسبت به این پرونده ها تصمیم گیری شود.
وی در مورد راه های عدالت محوری در دستگاه قضا اظهار کرد: یکی از راه های عدالت محوری در دستگاه قضا علنی بودن محاکمات است که البته این موضوع می تواند نقاط ضعف قوه را نیز روشن کند.
عزتی پور با اشاره به وظایف دیگر قوه قضاییه در پیشگیری از جرم و شکل گیری پرونده های گسترده فساد اقتصادی اظهار کرد: این موضوع باید با برنامهریزی، سازماندهی و هماهنگی با متولیان امر از دیدگاه کارشناسانه و علمی و به صورت تخصصی صورت گیرد در حقیقت حفظ امنیت و مبارزه با عناصر ضد امنیت در حوزه اقتصادی موجب می شود تا شاهد نظام اجتماعی منسجم که در آن جرایم کاهش یافته اند، باشیم؛ در نتیجه آرامش و امنیت در ابعاد گوناگون جامعه افزایش یافته و خلاقیت و نوآوری موجب توسعه و پیشرفت جامعه خواهد شد.
وی در مورد فواید پیشگیری از شکل گیری برخی از جرایم اقتصادی خاطرنشان کرد: یکی از ضعف های مهم قوه قضاییه عدم پیشگیری است که می تواند با اهتمام به این امر از شکل گیری حجم بسیار بالای پرونده های مفاسد اقتصادی و نارضایتی مردم جلوگیری کند و از سوی دیگر با کاهش ورودی پرونده ها در این حوزه از اطاله دادرسی به عنوان یکی از دلایل نارضایتی مردم از دستگاه قضا جلوگیری شود.
این وکیل دادگستری با اشاره به اخذ مجوز قوه قضاییه از سوی مقام معظم رهبری در پیگیری قانونی پرونده های قضایی یادآور شد: به دست آوردن این اختیارات نقاط ضعف قوه قضاییه را کاهش داد و عاملیت قوه قضاییه را تقویت کرد. همچنین نحوه برخورد دستگاه قضا با متهمان که با معرفی آنها در رسانه و علنی کردن محاکم آنها صورت گیرد، می تواند امیدواری مردم را به دستگاه قضا افزایش دهد که نتیجه این امر آرامش و سلامت در جامعه خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: مردم از دستگاه قضا انتظار دارند در صورت مشاهده هرگونه فساد در عرصه های گوناگون در کمترین زمان ممکن با عدالت محوری برخورد کند تا مفسدین در سایه تخلفات و فسادهای خود احساس امنیت نکنند. دستگاه قضا در رسیدگی به پرونده های گوناگون قضایی و مفاسد اقتصادی نباید وابسته به هیچ قدرتی باشد و فراجناحی باید عمل کند این خود می تواند از نقاط درخشان قوه قضاییه باشد.
عزتی با اشاره به وجود قضات باتجربه و مجرب در دستگاه قضا اظهار کرد: ریزش نیروی انسانی و بازنشستگی قضات باسابقه و مجرب در زمان قانونی می تواند از عدم جایگزینی آنها با افراد کم تجربه جلوگیری کند.در برخی از کشورهای اروپایی برخی از قضات تا آخر عمر در مسند قضا اشتغال دارند و با انگیزه کار می کنند به نحوی که شعبه ای به نام این افراد تاسیس می شود زیرا این قضات افراد خوشنام، مجرب، باسابقه و متعهدی هستند که قبل از زمان بازنشستگی تمایلی به خروج از دستگاه قضا نداشته اند و ما می توانیم از قضات باسابقه در این زمینه بیشتر بهره مند شویم.
وی پیشنهاد کرد به نظر می رسد با تشکیل کمیته ای برای بررسی نقاط قوت و ضعف دستگاه قضا در برخورد با مفاسد گوناگون می توانیم از نظرات کارشناسی بهتر استفاده کنیم و از این راه اعتماد مردم و رضایتمندی آنها را به دستگاه قضا کسب کنیم. معتقدم قوه قضاییه به تنهایی می تواند عامل اصلاح جامعه شود و مردم را به زندگی امیدوار کند و این امر را با تقویت نقاط قوت و برطرف کردن نقاط ضعف می تواند عملی کند.
نظر شما