به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندرعباس، عبدالله آبسوران در نشست خبری به فلسفه بانکداری در جهان اشاره و با بیان اینکه بانکداری در جهان امروز براساس ربا و بهره شکل گرفته است، عنوان کرد: بانکداری یکی از منابع سرشار سودآوری حکومت ها و بخش های خصوصی به شمار می رود.
وی با اشاره به چگونگی شکل گیری بانکداری بدون ربا(اسلامی) در کشور، افزود: سابقه پایه گذاری بانکداری اسلامی در ایران به دی ماه سال 58 برمی گردد که مقرر شد به جای بهره سپرده ها از حداقل سود تضمین شده و به جای بهره وام ها نیز کارمزد استفاده شود.
آبسواران ادامه داد: مصوبه با 27 ماده و چهار تبصره در قالب بانکداری بدون ریا(اسلامی) در شهریور 62 به مجلس ارجاع شد که هشت شهریور به تصویب رسید و 10 شهریور نیز شورای نگهبان آن را تایید کرد.
وی به نقش بانک ها در بخش اقتصاد اشاره و اظهار کرد: کمک به رونق اشتغال و تولید در جامعه، کمک به رفع موانع تولید، حمایت از صنایع بزرگ و کوچک و امانتداری از وجوه مردم ازجمله وظایف بانک هاست.
دبیر کمیسیون هماهنگی بانک های استان هرمزگان با اشاره به پرداخت سود 15 درصد به سپرده های یکساله و ارائه تسهیلات با نرخ سود 18 درصد را بخشی از شرح وظایف بانک ها ذکر کرد و گفت: مردم می توانند با سپرده گذاری در باننک ها در زمینه رونق اشتغال و تولید نقش آفرین باشند.
وی از مضاربه، فروش اقساطی برای تامین مواد اولیه، خرید ماشین آلات و خرید کالاهای اساسی، اجاره به شرط تملیک، قرض الحسنه ازدواج، کمک هزینه درمانی، تحصیلی و نیازهای ضروری، مشارکت در سرمایه گذاری در حوزه های نفت و گاز، پتروشیمی، شیلات و کشاورزی به عنوان عقود اسلامی یاد کرد.
پرداخت ۵۲۰ میلیارد تومان تسهیلات در حوزه رونق تولید
آبسواران با یادآوری اینکه بانک های استان هرمزگان در سال گذشته 520 میلیارد تومان تسهیلات در بحث رونق تولید پرداخت کردند، افزود: این تهسیلات برای ایجاد و راه اندازی معادن، تسهیلات مسکن شامل مسکن مهر، احداث و خرید مسکن، احیای بافت فرسوده و مسکن روستایی، خرید کالاهای اساسی، حوزه گزدشگری نظیر هتل سازی، بوم گردی و صنایع دستی پرداخت شد.
وی با بیان اینکه هرمزگان در رتبه نخست پرداخت تسهیلات اشتغال فراگیر روستایی کشور قرار دارد، اظهار کرد: از محموع 442 طرح ثبت نام شده، تا کنون 389 طرح به ارزش 377 میلیارد تومان به بانک های عامل معرفی شده که 122 طرح به مبلغ 121 میلیارد مصوب و تا کنون نیز 121 طرح با مبلغ 109 میلیارد تومان پرداخت شده است.
آبسواران سود این نوع وام برای روستائیان و عشار استان های مرزی چهار درصد، غیر مرزی شش درصد و واحدهای تولیدی شهرهای زیر 10 هزار نفر 10 درصد است، گفت: این تسهیلات برای جلوگیری از مهاجرت روستانشینان به شهرها پرداخت می شود و افراد متقاضی می توانند با مراجعه به سامانه «کارا» برای بهره مندی از این تسهیلات ثبت نام کنند.
۱۶ شرکت بزرگ حساب هایشان در تهران متمرکز است
وی همچنین میزان منابع بانک های هرمزگان را 152 هزار و 300 میلیارد اعلام کرد و افزود: متاسفانه ۱۶ شرکت بزرگ در هرمزگان از جمله پالایشگاهها، فولاد و آلومنیوم، تمرکز حسابهایشان در استان نیست و عمدتا حسابهایشان در تهران قرار دارد.
دبیر شورای هماهنگی بانک های هرمزگان با اشاره به اینکه 16 بانک زیر مجموعه این شورا هستند، بیان کرد: منابع این تعداد بانک حدود 143 هزار و 288 میلیارد ریال و مطالبات آن ها نیز 25 هزار و 263 میلیارد ریال و نسبت مصارف به منابع 95 درصد است.
وی با ذکر این نکته که بانک ها در بخش مطالبات، با معوقات خیلی زیادی روبرو می باشند و همین امر موجب شده تا بخشی از مطالبات به املاک مازاد تبدیل شود، توضیح داد: برخی مدعی هستند که بانک ها بنگاه داری می کنند اما باید بدانند که مطالبات موجب تحمیل املاک مازاد به بانک ها می شود و همه بانک ها ماهیانه اقدام به برگزاری مزایده املاک مازاد برای اضافه شدن به منابعشان می کنند.
وصول ۱۲۰ هزار میلیارد تومان از مطالبات بانک ها با مصوبه بخشش یود و جریمه دیرکرد
آبسواران همچنین به تاثیر مصوبه بخشش سود و جریمه تاخیر تسهیلات زیر 100 میلیون تومان اشاره و تصریح کرد: پارسال حدود 120 هزار میلیارد تومان از مطالبات بانک های استان از طریق این مصوبه وصول شد.
وی افزود: اخیرا نیز مصوبه ای از سوی دولت برای بخشودگی سود و دیرکرد تسهیلات کشاورزان آسیب دیده از حوادث غیرمترقبه(خشکسالی) صادر شده است که با تایید جهادکشاورزی اجرایی می شود.
دبیر شورای هماهنگی بانک های هرمزگان در بخش دیگری از سخنان خود به وجود 83 بدهکار بانکی دانه درشت در استان اشاره کرد و گفت: بدهی یکی از این بدهکاران حدود 700 میلیارد تومان است.
وی، دلیل عدم پرداخت بدهی این افراد را شرایط اقتصادی کنونی و نوسانات بازار ارز دانست و افزود: ناگفته نماند که این افراد به دنبال پرداخت بدهی های خود به بانک ها هستند که بانک ها نیز با این افراد برای پرداخت معوقات همکاری خواهد کرد.
دلیل تاخیر در اعطای تسهیلات به نگین ترابران تعلل خود شرکت بود
آبسواران در پاسخ به پرسشی در رابطه با تعلل بانک در پرداخت تسهیلات به شرکت نگین ترابران، تصریح کرد: پرونده این شرکت به مبلغ تسهیلات ۶۰ میلیارد تومان ظرف ۱۵ روز تکمیل و به تهران ارسال شد و بزودی پرونده با تائیدیههای لازم به استان بازخواهد گشت.
وی، دلیل تاخیر در روند اعطای تسهیلات به این شرکت را تعلل خود آنها در تکمیل مدارک ذکر کرد.
نظر شما