به گزارش خبرنگار اجتماعی شبستان، علی محمد طهماسبی، رییس ستاد ملی مقابله با گرد و غبار در نشست خبری امروز گفت: ستاد ملی مقابله با گرد و غبار از سال 88 تا 89 پیرو وضعیت نابسامان گرد و غبار که طی سال های 85 تا 87 برای نواحی غربی کشور با منشأ خارجی به وجود آمده بود، کار خود را آغاز کرد.
طهماسبی با بیان اینکه سال 95 اصلاحیه ای روی آیین نامه تصویب شده در سال 89 انجام شد، افزود: 14 وزارتخانه و سازمان عضو کارگروه ملی مقابله با گرد و غبار هستند که وظیفه همگانی و نظارت بر برنامه ها و پیگیری برنامه ریزی را بر عهده دارند.
رییس ستاد ملی مقابله با گرد و غبار خاطرنشان کرد: کارگروه تخصصی و کارگروه فنی و زیرمجموعه کارگروه اصلی آذرماه گذشته تشکیل شده است و نیازمند آن هستیم که برنامه عملی مختلف برای استان ها و دستگاه های مختلف داشته باشیم.
وی با بیان اینکه ابتدا باید منشأیابی داخلی و خارجی گرد و غبار را مشخص کرده و بر اساس آن اقداماتی انجام دهیم، افزود: منشایابی گرد و غبار داخلی هفت ماه است که کار خود را آغاز کرده و حدود 40 درصد پیشرفت کار داشته است.
طهماسبی ادامه داد: منشایابی خارجی گرد و غبار اقدام دیگری است که انجام داده ایم و در قالب آن فعالیت های 2، 3 و چند جانبه در دستور کار قرار گرفته و فعالیت های بین المللی را در قالب آن تقاضا خواهیم کرد.
وی با اشاره به اینکه یادداشت تفاهم با عراق، سوریه و ترکیه به صورت دوجانبه داشته ایم، گفت: این اقدامات صرفا در قالب تفاهم نامه بوده است بنابراین باید برنامه عملی که مورد قبول سایر کشورها نیز باشد و برنامه ای چندجانبه مطرح کنیم که به تفاهم نامه محدود نشود.
جایگزینی مالچ نفتی
رییس ستاد ملی مقابله با گرد و غبار با بیان اینکه تلاش می کنیم تا مالچ جایگزین را داشته باشیم، گفت: در تثبیت ماسه های روان از مالچ نفتی استفاده می کنیم که این موضوع باید برای حفاظت از محیط زیست جایگزین شود بنابراین کارگروه تخصصی مواد تثبیت کننده را تشکیل داده ایم.
وی با بیان اینکه حدود 70 متقاضی برای جایگزینی مالچ نفتی اعلام آمادگی کرده بودند، توضیح داد: تاکنون 14 کارگروه تخصصی برگزار کرده ایم و طی مکاتباتی که انجام داده ایم 26 متقاضی به نامه های ما پاسخ دادند و از بین متقاضیانی که فرم خوداظهاری را برای ما ارسال کرده بودند 12 متقاضی به مرحله دوم راه یافتند که در این مرحله فرآیند آزمایشگاهی را پیگیری می کنیم و در گام بعدی گزینه های نهایی انتخاب خواهد شد.
طهماسبی با بیان اینکه بسیاری از منشا گرد و غبارهای نوظهور از مناطق تالابی است و مربوط به کمبود آب می باشد، خاطرنشان کرد: طی سال های گذشته آنگونه که باید بودجه و اعتباراتی برای گرد و غبار تخصیص نیافته است به عنوان نمونه سال 94 حدود 17 و نیم میلیارد تومان در وزارت جهاد به موضوع گرد و غبار اختصاص یافت. در سال 95 این مبلغ به 30 میلیارد تومان افزایش یافت.
وی با بیان اینکه در سال 96 به صورت جدی اعتباراتی برای مقابله با گرد و غبار تخصیص یافته است، افزود: سال گذشته 285 میلیارد تومان برای مقابله با گرد و غبار اختصاص یافت و امسال نیز طبق قانون بودجه 350 میلیارد تومان به این موضوع اختصاص خواهد یافت.
طهماسبی خاطرنشان کرد: امسال 350 میلیارد تومان از محل صندوق توسعه ملی به گردوغبار استان خوزستان اختصاص یافته است. البته استانهای سیستانوبلوچستان، کرمان، خراسان جنوبی و هرمزگان جزو اولویت های سازمان محیط زیست در مقابله با گردوغبار هستند.
وی با بیان اینکه استان های سیستان و بلوچستان، کرمان،خراسان جنوبی و هرمزگان از استان های در اولویت برای مقابله با گرد و غبار هستند، گفت: ابتدا باید بین طوفان ماسه و گرد و غبار تفاوت قایل شویم و پس از آن به پدیده مقابله با گرد و غبار بپردازیم.
رییس ستاد ملی مقابله با گرد و غبار خاطرنشان کرد: بیش از 85 درصد مناطق کشور در طبیعت گرم و خشک و نیمه خشک است که ذات آن بیابان زایی است.
وی با بیان اینکه ایران از قدیم با پدیده گرد و خاک مواجه بوده است، گفت: کمبود بارش، تبخیر بیش از حد، تغییر اقلیم و فعالیت های انسانی مخرب توسط بهره برداران به موضوع فرسایش بادی و طوفان ماسه دامن زده است.
طهماسبی با بیان اینکه گرد و غبار در مقایسه با فرسایش بادی و طوفان ماندگاری بیشتری دارد، گفت: کارگروهی ویژه برای بررسی موضوعات فرسایش بادی و گرد و غبار تشکیل شده است.
نظر شما