۳۰ میلیون هکتار از اراضی کشور تحت تاثیر فرسایش بادی هستند

‌رییس ستاد ملی مقابله با گرد و غبار با بیان اینکه طبق آمار سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری بیش از ۱۲۰ میلیون هکتار از مناطق کشور با چالش بیابان زایی مواجه هستند، گفت: ۳۰ میلیون هکتار از اراضی کشور نیز تحت تاثیر فرسایش بادی قرار دارند.

به گزارش خبرنگار محیط زیست شبستان، علی محمد طهماسبی،‌ رییس ستاد ملی مقابله با گرد و غبار در نشست خبری امروز با بیان اینکه 20 میلیون هکتار مناطق تحت تاثیر فرسایش خاکی داریم، گفت: موضوع نوظهور گرد و غبار به فرسایش خاک اضافه شده است و در حال حاضر 28 تا 30 میلیون هکتار تحت تاثیر پدیده فرسایش بادی قرار دارند.

 

رییس ستاد مقابله با گرد و غبار با بیان اینکه به جز نوار ساحلی کشور تمام استان ها یا تاثیرگذار و یا تاثیرپذیر از گرد و غبار داخلی و خارجی هستند، افزود: در خصوص اینکه چه درصدی از منشا گرد و غبار داخلی و چه میزان خارجی است نمی توانیم تفکیکی قایل شویم.

 

طهماسبی با بیان اینکه رخداد، غلظت و ماندگاری سه عاملی هستند که در وقوع پدیده گرد و غبار موثر هستند، گفت: به جای اینکه بگوییم چند درصد منشا گرد و غبار داخلی و چند درصد خارجی است، از نظر علمی منسوخ است بنابراین باید پهنه سرزمینی را در نظر گیریم و استعداد غبارخیزی آن را احصا کنیم.

 

وی با بیان اینکه علاوه بر غرب و جنوب غرب کشور از شرق و شمال شرق نیز تاثیرپذیری داریم، گفت: در خوزستان و سیستان و بلوچستان گرد و غبار علاوه بر طوفان ماسه داشته ایم و داریم و در سایر استان ها فرسایش بادی و طوفان ماسه محلی وجود دارد.

 

طهماسبی با بیان اینکه سازمان هواشناسی را مامور کرده ایم تا منشایابی پهنه های غبارخیز که بر روی جنوب و جنوب غرب، شرق و جنوب شرق تاثیر می گذارد را انجام دهند.

 

وی در ادامه در خصوص حقابه ایران از دریاچه هامون گفت: طبق تعهدنامه ای که با افغانستان داریم حقابه ایران 820 میلیون مترمکعب است که تنها توانسته ایم 34 میلیون مترمکعب از این میزان را دریافت کنیم.

 

وی افزود: از 820 میلیون مترمکعب حقابه ایران 60 میلیون مترمکعب سهم محیط زیستی داریم که امسال تا این لحظه نتوانسته ایم چیزی از آن را محقق کنیم. در این زمینه مکاتباتی با وزارت نیرو و سازمان آب سیستان و بلوچستان داشته ایم و کار ویژه ای نیز در وزارت خارجه به صورت خاص بحث آب را پیگیری می کند و وظیفه این اقدام با وزارت خارجه است.

 

طهماسبی در ادامه با اشاره به تهیه نقشه تراکنش مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی و گرد و غبار تا پایان سال گفت: از سازمان هواشناسی خواسته ایم تا پهنه سرزمینی گرد و غبار را در کشور مشخص کند.

 

وی افزود: برای انجام این کار حدود یک میلیارد تومان اعتبار پیش بینی کرده ایم و تلاش می کنیم با همکاری دستگاه های ذیربط این اقدام را تا پایان سال انجام دهیم.

 

وی با بیان اینکه طبق آمار سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری بیش از 120 میلیون هکتار از مناطق کشور با چالش بیابان زایی مواجه هستند، گفت: اگر از این مناطق حفاظت نکنیم به منشا گرد و غبار تبدیل خواهند شد. همچنین اگر از برخی مراتع تخریب شده درجه سه مراقبت نکنیم این مناطق نیز به کانون گرد و غبار تبدیل خواهند شد.

 

طهماسبی در ادامه تصریح کرد: بیشترین مناطق مرتعی و مناطقی که آب آنها از بالادست تامین می شود در معرض خشک شدن قرار دارد که در این زمینه می توانیم به 450 هزار هکتار از مناطق جنوب شرق اهواز اشاره کنیم که به دلیل مدیریت نادرست منابع آبی بالادستی تحت تاثیر شدید گرد و غبار قرار گرفت.

 

رییس ستاد ملی مقابله با گرد و غبار خاطرنشان کرد: بسیاری از مناطق بیابانی نیز که پوشش گیاهی 12 درصدی داشته اند به دلیل عامل طبیعی خشکسالی پوشش گیاهی آنها به زیر پنج درصد کاهش یافته که این خود نیز باعث شده که مناطق همجوار آنها تحت تاثیر قرار بگیرند.

 

طهماسبی با اشاره به 2.4 میلیون هکتار جنگل دست کاشت گفت: با این اقدام شهرهای بزرگی مثل کرمان و اهواز نجات یافته اند البته نباید با توجه به وضعیت منابع آبی کشور به جنگل کاری بپردازیم بلکه با بوته کاری، قرق برخی مناطق و سایر اقدامات شرایط را مدیریت کنیم و تلفیقی از مجموعه عملیات ها داشته باشیم.

 

وی خاطرنشان کرد: اراضی وسیعی در نرماشیر داریم که برای ریگان نیز برنامه ریزی کرده ایم و پس از خوزستان اولویت ما سیستان و بلوچستان است، بعد از آن ریگان و سپس نهبندان در اولویت قرار دارند.

 

رییس ستاد ملی مقابله با گرد و غبار خاطرنشان کرد: به موضوع گرد و غبار باید مانند سایر حوادث غیرمترقبه مانند زلزله بپردازیم تا بتوانیم این مسئله را حل کنیم.

 

کد خبر 726477

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha