نقاشی قهوه‌خانه‌ای صددرصد ایرانی است

یک هنرمند با بیان اینکه نقاشی قهوه‌خانه‌ای صددرصد ایرانی است و تاثیری از مکاتب نقاشی نگرفته است، گفت: مینیاتور ما متاثر از مکاتب شرق و نقاشی کلاسیک تحت تاثیر هنر اروپا بود، اما نقاشی قهوه خانه ای برگرفته از فولکور ایران است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، نشست نمایشگاه «مروری بر نقاشی قهوه خانه ای ایران» پیش از ظهر امروز چهارشنبه 14 شهریور با حضور جواد عقیلی و هنرمد نقاش، مجید احمدی،مدیر گالری فردا  در این گالری فردا برگزار شد.

 

جواد عقیلی، هنرمند نقاش قهوه‌خانه‌ای درباره ورودش به هنر نقاشی قهوه خانه ای توضیح داد: من از بچگی علاقه مند به نقاشی بودم، قدیم ها یک مداد پیدا کردم هنوز مدرسه نمی رفتم که با این مداد صد گل کشیدم، این بود که تا سال های سال نقاشی کردم؛ در سال 1340 در رشته مهندسی راه و ساختمان از  دانشکده فنی دانشگاه تهران فارغ التحصیل شدم، از شاگردان  و دوستان دکتر بازرگان بودم  و دکتر شریعتی بودم.

 

وی افزود: همیشه علاقه مند به نقاشی بودم و جسته و گریخته کار می کردم اگر کلاس برای طراحی بود می رفتم قبل از انقلاب یک دوره پیش هانیبال الخاص رفتم، من کارم در بیابان بود هر وقت که فرصت می کردم به خدمت ایشان می آمدم و طراحی می کردم. پس از پیروزی انقلاب بازنشسته شدم، دنبال کار دلم رفتم، بعد از انقلاب یک روز در رادیو شنیدم که کلاس نقاشی قهوه‌خانه‌ای  در کاخ مرمر تشکیل شده که مینیاتور و نقاشی قهوه‌خانه‌ای تدریس می شود؛نقاشی قهوه‌خانه‌ای را استاد بلوکی فر تدریس می کنند بواسطه سابقه مذهبی که داشتم به کلاس های ایشان رفتم و آتلیه ای ترتیب دادم و از وی خواستم به من آموزش دهد، تا زمان زنده بودن استاد بلوکی فر با یکدیگر کار می کردیم یک سوژه را با یکدیگر یا یک سوژه را با یک طرح می کشیدم بعد از فوت استاد بلوکی فر به دلیل بیماری نتوانستم کار کنم و بیشتر کار مجموعه داری کردم.

 

این هنرمند خاطر نشان کرد: اینکه چطور مجموعه دار شدم،در آن زمان استاد بلوکی فر قطب نقاشان موجود قهوه خانه ای بود. آثار را به توصیه از استاد بلوکی فر می خریدم به جای اینکه آثار را در منوچهری بفروشند من می خریدم، هیچ وقت از من درخواست قیمتی نکردند، اینها انسان های وارسته ای بودند استاد بلوکی فر به دلیل مشکلاتی که پس از انقلاب برایش پیش آمده بود دست از کار کشیده بود و من باعث شدم دوباره به کار مشغول شود.

جواد عقیلی افزود: مجموعه من تمام کارهای استاد بلوکی فر از سال 1358 تا زمان مرگ ایشان را در برمی گیرد به جز یکی دو کار برای بچه هایشانطراحی کرده بودند.

 

این هنرمند اذعان کرد: من خودم را برادر نانتی اساتید قهوه خانه ای می دانم چون آنها همه سواد کافی خواندن و نوشتن نداشتند اما سواد هنری آنها از بسیاری از اساتید تحصیلکرده بیشتر بود. هنرمندان قهوه خانه ای برای ارتزاق کار می کردند و من برای دلم کار کردم؛ کلکسیونر به این دلیل شدم که من آثار خودم را نمی فروختم و آثار بلوکی فر را می خریدم.

 

جواد عقیلی تصریح کرد: بعد از اینکه به دلیل بیماری نتوانستم نقاشی کنم مجموعه ام را به نمایش گذاشتم  و گالری راه اندازی کردم، گالری ما ابتدایی بود و جوان ها راحت جذب شدند چون ما قصد سودجویی نداشتیم.

 

این هنرمند نقاش قهوه خانه ای درباره تربیت شاگردان این سبک و آموزش به  جوان تر ها با توجه به اینکه تعداد اساتید این نسل به انگشتان دست هم نمی رسد، گفت: من وقت شاگرد پروری نداشتم، اگر کسی هم علاقه مند بود به اساتید دیگر معرفی می کردم، الان کمتر کسی به این هنر علاقه دارد، آقای محمدرضا حسینی، تنها کسی است که در این حوزه به صورت اصولی و قاعده مند کار می کند وی فرد مذهبی و معتقد است سوژه های بسیار خوبی هم کار می کند، کسان دیگری هم نقاش خوبی بودند و می خواستند وارد کار قهوه خانه ای شوند که اینها کارشان اصالت ندارد و من اینها را قبول ندارم، در گذشته نقاشان قهوه خانه ای از قلمو تا رنگ را خودشان می ساختند. ما سعی کردیم یک واحد انتخابی در دانشکده هنرهای زیبا برای نقاشی قهوه‌خانه‌ای بگذاریم اما نشد.

 

جواد عقیلی در مورد اثری که به شهرداری به امانت داده بود و آسیب جدی دیده بود، توضیح داد: هر جایی که کار را به امانت بگیرند اگر قاب اثر آسیب ببیند سخت نمی گیرم، اثری منحصر به فرد در افتتاحیه پردیس سینمایی  ملت پاره شد، این اثر یک پرده درویشی خیلی قدیمی بود که یک شکاف یک متر و نیمی برداشته بود، پرده لوله بود من بنا به اعتمادی که داشتم پرده را گرفتم اما بعد متوجه شدم پاره شده بود. بعد از آن خانه هنرمندان 3 سال پیش نمایشگاهی از آثار قهوه خانه ای برپا کرد که آقای احمدی به مدت 20 روز در کنار اثرحر بود.

 

جواد عقیلی درباره اینکه چندین نفر می گویند آخرین بازمانده نسل طلایی نقاشان قهوه خانه ای هستند گفت: من آقای محمدرضا حسینی را قبول دارم که آخرین بازمانده نقاشان قهوه‌خانه‌ای است.

 

وی درباره اقبال جوانان به هنر نقاشی قهوه خانه ای گفت: من فکر می کنم به مرور زمان علاقه مندان به نقاشی قهوه‌خانه‌ای بیشتر شود. نقاشی قهوه‌خانه‌ای صددرصد ایرانی است و تاثیری از مکاتب نقاشی نگرفته است، مینیاتور ما تحت تاثیر مکاتب شرق، کلاسیک تحت تاثیر هنر اروپا بود اما نقاشی قهوه خانه ای برگرفته از فولکور ایران است.

 

نمایشگاه «مروی بر نقاشی قهوه‌خانه‌ای ایران» با نمایش 23 اثر از حسین قوللر آغاسی، فتح الله قوللر آغاسی، محمد مدبر، عباس بلوکی فر، حسن اسماعیلی زاده، حسین همدانی، محمد فراهانی، و علی اکبر لدنی از روز جمعه 16 شهریور به مدت  دو هفته در گالری فردا برپاست.

 

کد خبر 726125

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha