ماجرای سوءاستفاده از علایق مذهبی مردم به بهانه عرفان

حجت الاسلام مظاهری سیف گفت: در برخی از متون عرفان حلقه از تعریف شعور کیهانی به ابلیس می رسیم؛ یعنی گاهی تعریفی از شعور کیهانی ارائه شده و در جای دیگری از نوشته هایشان تعریفی از ابلیس می کنند که وقتی این دو را کنار هم بگذاریم، آنها را برابر می یابیم.

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: یکی از مسائل مبتلابه جامعه جهانی که متاسفانه به ایران نیز سرایت کرده، ظهور و رشد قارچ گونه انواع و اقسام معنویت های نوپدیدی است که می کوشند در دکّان های جعلی آرامش و سعادت کاذب را به انسان آن هم با بهایی گزاف عرضه کنند.

 

از این رو در بررسی ماهیت این معنویت های نوپدید که در کشور ما عموما به «عرفان های نوظهور» شناخته می شوند، سلسله مباحث حجت الاسلام حمیدرضا مظاهری سیف، رییس موسسه بهداشت معنوی را که به همت گروه ادیان شبکه جهانی ولایت آماده شده، مرور می کنیم.

 

«در شماره پیشین این مطالب مطرح شد: از عرفان های نوظهور شایع موضوع «عرفان حلقه» است، چند سال قبل فردی آمد و ادعا کرد که من به پدیده ای به نام شعور کیهانی وصل شده ام و می توانم دیگران را هم وصل کنم، البته این شعور کیهانی که از آن صحبت شد چندان تعریف روشنی پیدا نکرده است، در ادبیات عرفان حلقه، فقط افراد زیادی آمده اند و ادعا می کنند که ما به شعور کیهانی وصل شده ایم و نتیجه هم این است که بیماری ها درمان می شود و ما می توانیم دیگران را هم درمان کنیم و به قول معروف می گویند دم مسیحیایی پیدا کرده ایم.

ادعای دیگرشان این است که آگاهی ها، الهامات و دریافت هایی را از شعور کیهانی داریم، تعابیر مختلفی هم به کار می برند. آنها دوره هایی را برگزار می کنند.

محور اول در عرفان حلقه آن است که چیزی به نام شعور کیهانی وجود دارد که منشا خلقت جهانی که در آن هستیم به حساب می آید، دومین محور اینکه عرفان حلقه راه اتصال به شعور کیهانی است و سوم اینکه شما با این اتصال به شبکه شعور کیهانی می توانید قدرت ها و الهامات و آگاهی هایی را به دست آورید.»

 

در ادامه بخش دیگری از این مباحث تقدیم حضورتان می شود:

 

مظاهری سیف با بیان اینکه باید باید برخی محورها بررسی شود تا بدانیم که اصل عرفان حلقه چه مطالبی را بیان می کند، گفت: یکی از این محورها شعور کیهانی است که مبنای عرفان حلقه محسوب می شود اما در مورد آن توضیح مشخصی ارائه نمی شود.

 

وی ادامه داد: در مورد شعور کیهانی گاهی چنین تعریفی را ارایه می دهند که مبنی بر اینکه یک شعوری در ماده است و همه اجزای جهان هستی از این شعور زاده شده اند، می گویند جهان هستی از ماده و انرژی و شعور ایجاد شده و این سه لایه، ماده را تشکیل دادند و هرچه که می بینید یک لایه پنهانی دارد که شعور است و حقیقت هر چیزی اعم از میز و دوربین و صفحه تلویزیون و اشیایی که دور و برمان است شعور کیهانی دارند، در نتیجه همه شعورمند هستند.

 

شعور مد نظر قرآن تماماً مبتنی بر تسبیح خداوند است

مظاهری سیف تصریح کرد: البته از دیدگاه قرآن، جهان هستی، جهانِ شعورمندی است ولی آن شعور با آنچه که آنان ادعا می کنند، بسیار متفاوت است، آنچه که در قرآن به عنوان هویت شعوری اشاره شده تماماً مبتنی بر تسبیح گویی خداوند است، در قرآن صحبت مستقیم در مورد شعور موجودات و کائنات نیامده بلکه همواره بر تسبیح گویی آنان تاکید شدهT چنانچه می فرماید: «سَبَّحَ لِلَّهِ»، «يُسَبِّحُ لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ»و .... .

 

وی اضافه کرد: این تعابیر ما را به آنجا می رساند که جهان هستی شعور دارد و به واسطه این شعور درک می کند که خالق و خدای او کیست و او سزاوار چه ستایش و تسبیحی است، این دیدگاه ماهیت شعور کائنات از دیدگاه قرآن است اما در عرفان حلقه این طور گفته می شود که همه علم جهان و همه قدرت ها در شعور کیهانی است و این شعور جهان را خلق کرده پس برای مثال اگر می خواهید بیماری های لاعلاج تان درمان شود باید به شعور کیهانی وصل شوید!

 

رئیس موسسه بهداشت معنوی در ادامه بیان کرد: بسیاری از مردم متدین با تعبیر شعور کیهانی فریفته و جذب این عرفان شده اند، وقتی با آنها صحبت کردیم، گفتند ما فکر می کردیم منظور از این شعور همان «سَبَّحَ لِلَّهِ» است و شرط رسیدن به کمال اتصال قبول این مساله است و بعد از اتصال دارای الهامات و شعور شده و بیماری ها را درمان می کنیم. بعد که از آنها سوال می کنیم که آیا از «يُسَبِّحُ لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ» همین ویژگی را می فهمید تازه به تفاوت ها می رسند.

 

سوءاستفاده از اشتراک لفظی برای فریب افکار

این پژوهشگر ابراز کرد: اشتراک لفظی در اینجا سبب فریب افکار و باعث شده که مخاطب مذهبی که علاقه مند به درک معارف و آیات الهی است، جذب این جریان شود. بنابر این، باید مراقب باشیم، یکی از شیوه های عرفان های کاذب این است که از ادبیات میزبان استفاده می کنند و می خواهند عکس العمل مخاطب را بسنجند.

 

وی ادامه داد: آنها از ادبیات میزبان استفاده می کنند ولی معانی دیگری را مد نظر دارند و این معانی تحت عنوان کشف اسرار عرفانی به خورد مخاطب داده می شود، آنها می گویند می خواهیم به شعور کیهانی، عشق و کمال برسیم؛ این تعابیر در ادبیات عرفان حلقه وجود دارد و بعد که وارد آن می شوید می بینید که منظور از کمال، منظور از قرآن و منظور از خدا چیز دیگری است.

 

مظاهری سیف تاکید کرد: این تفاوت ها آرام آرام مطرح می شود و مخاطبی که جذب شده و اعتماد کرده هرچه جلوتر می رود، فکر می کند که لایه هایی از قرآن را می فهمد، حقایقی از عرفان را می فهمد که تاکنون کسی به او نگفته است؛ این ویژگی در همه عرفان های کاذب دیده می شود.

 

وی در ادامه بیان کرد: اما در واقع آنچه که در عرفان حلقه در درجه اهمیت قرار می گیرد این است که می گویند چیزی به اسم عرفان کیهانی وجود دارد و باید شما را به آن وصل کنیم تا به کمال برسید، این شعور کیهانی در میان آنها گاهی تحت عنوان جبرئیل معرفی می شود.

 

شرط کمال این نیست که به شعور کائنات دست یابیم

مظاهری سیف با بیان اینکه شرط کمال این نیست که به شعور کائنات دست یابیم، گفت: درجه ای از رشد عرفانی آن است که انسان صدای تسبیح کائنات را بشنود، البته این فقط درجه ای از کمال است و فرض کنید که کسی به این کمال برسد، آیا قدرت درمانگری پیدا می کند؟ آیا الهاماتی به او می رسد؟ رسیدن به چنین جایگاهی ارتباطی با درمانگری و مسایلی از این دست ندارد.

 

رئیس موسسه بهداشت معنوی ابراز کرد: رسیدن به این جایگاه یعنی شنیدن صدای تسبیح کائنات شاید اصلا درجه بالایی هم نباشد شنیدن تسبیح کائنات کجا، شنیدن تسبیح فرشتگان کجا و آن جایگاه کجا که اولیای خدا به آن می رسند و فرشتگان به او اقتدا می کنند کجا؟. سیر و سلوک معنوی مراتب مختلفی دارد و شنیدن تسبیح کائنات از جمله مسایل اول است. با این مسایل نه کمالی برای انسان حاصل می شود و نه قدرت های مسیحایی برای درمان بیماران به دست می آید.

 

این محقق ادامه داد: لذا ادعایی که در عرفان حلقه در رابطه با وصل به شعور کیهانی مطرح می شود از قلمرو قرآن خارج بوده و حتی آگاهی آن را نفی می کند، گاهی این شعور کیهانی تحت عنوان جبرئیل معرفی می شود، حالا جبرئیل چه ارتباطی به کمال ما دارد و آیا شرط کمال وصل شدن به جبرئیل است؟ و ... پاسخی داده نشده و فقط می گویند به جبرئیل وصل می شویم و بعد در یک لحظه وصل شده و بروید از مواهب آن لذت ببرید؛ آیا این نگاه ترویج توهم نیست؟

 

وی در پایان این بخش از سخنان خود خاطرنشان کرد: در برخی از متون عرفان حلقه به اینجا می رسیم که این شعور کیهانی، ابلیس است، یعنی گاهی اوقات تعریفی از شعور کیهانی ارائه شده است و در جای دیگری از جزوات و نوشته هایشان تعریفی از ابلیس می دهند که وقتی این دو را کنار هم می گذاریم، درمی یابیم که این تعاریف با یکدیگر برابر شده اند. این اتفاقی است که در عرفان حلقه افتاده است و البته این مطالب و تعریف ابلیس در دوره های آموزشی بالاترِ آنها مطرح می شود.

 

گفتنی است، علاقمندان می توانند فایل صوتی این مطالب را از اینجا دریافت کنند.

کد خبر 725710

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha