به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری امروز خود درباره اجلاس سران ایران، ترکیه و روسیه در تهران گفت: این چندمین جلسه سران سه کشور است و توقع اینکه در یک نشست به طور کامل و حداکثری همه موضوعات حل وفصل شود آن هم موضوع پیچیده سوریه بعید است.
وی افزود: روند آستانه روند روبه پیشرفت و مثبت است و اجلاس تهران به رسیدن گفت و گوهای آستانه به پیروزی در مقابل تروریسم کمک خواهد کرد.
قاسمی در خصوص مستند پخش شده در روز گذشته در صحن علنی مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: جامعه ما روشن بین است و مردم شناخت خوبی از تحولات و رفتار مسئولین دارند و خوب وبد را تشخیص می دهند و نهایتا مردم قضاوت خواهند کرد و این نوع اقدامات تاثیر عمده ای بر نگاه مردم به وزارت خارجه ندارد و عداوت های فردی به این اتهام افروزی دامن میزند و جدید نیست و نباید آن را جدی گرفت و آخرین آن هم نخواهد بود.
وی یاداور شد: ما خیلی جاها مجبور به سکوت هستیم و با کمال میل آن را خواهیم پذیرفت و به خاطر منافع ملی چیزی نخواهیم گفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد جدیت اروپا در حفظ برجام گفت: در بحث همکاری های آتی ایران و اروپا آمد و شدهایی وجود دارد و طرح ها و پیشنهاداتی مطرح است اما ما آنگونه که باید و شاید و آنگونه که انتظار داشتیم به مرحله نهایی نرسیده ایم و انیدواریم در زمان باقی مانده اروپا از این آزمون بزرگ سربلند بیرون بیاید و نقش تاریخی خود را ایفا کند.
وی خاطرنشان کرد: ما در مورد سیستم مالی و مسائل عمده اقتصادی تبادل نظر کردیم اما نمی توان جزئیات آن را بیان کنیم.
قاسمی در واکنش به سفرهای از پیش اعلام نشده ظریف به ترکیه و سوریه توصیح داد: برخی موارد لازم است که اخبار به گونه دیگری منتشر شود و ما در ادامه همکاری های منطقه ای گفت و گوهایی با ترکیه، پاکستان و سوریه انجام داده ایم و در این سفرها مباحث دوجانبه منطقه ای و بین المللی را داشته ایم و مثبت ارزیابی شده است.
وی سفر ظریف به اسلام آباد را اولین سفرخارجی به پاکستان در دولت جدید آن اعلام کرد و افزود: این نشان از اهمیت پاکستان در روابط خارجی ما دارد و امیدواریم این سفر آغاز روابط مثبت ما با این کشور باشد.
قاسمی اعلام کرد: ظریف در حال حاضر در حال رایزنی با مقامات سوری است و با وزیر خارجه و رئیس جمهور این کشور گفت و گو خواهد کرد و به تهران باز خواهد گشت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان راجع به اینکه چرا زمان داده شده به اروپا طولانی شده است، تصریح کرد: مسائل اقتصادی در بخش های مختلف به گونه ای است که آن ها باید تصمیمگیری کنند و به ایران اطلاع دهند و در ایران هم نهادهای مختلف در خصوص آن ها مطالعه داشته باشند و به همین دلیل مذاکرات فنی طولانی شده اما از نظر سیاسی شاهد اراده جدی آن ها برای حفظ برجام و تامین رضایت ایران هستیم.
وی یکی از موضوعات رایزنی ظریف با مقامات سوریه را مساله ادلب دانست و گفت: دولت سوریه مصمم است در این نقطه هم به حضور تروریست ها پایان دهد و به همین دلیل حامیان تروریست تبلیغات منفی در این مورد انجام می دهند و دولت سوریه به عنوان یک دولت برای بازپس گیری سرزمین خود اقدام می کند و جمهوری اسلامی ایران هم تا پاکسازی تروریسم از این کشور در کنار دولت سوریه خواهد بود.
قاسمی در مورد اقدامات وزارت امورخارجه راجع به دستور رئیس جمهور برای حل مشکل هورالعظیم اظهار داشت: از طریق سفارتمان در تماس با مقامات عراقی برای حل این مشکل هستیم و اقداماتی ما باید انجام می دادیم که در حال انجام است و عراقی ها هم استفاده از برخی از تکنیک ها و ابزار لازم برای مهار آتش را آغاز کرده اند و فکر می کنم بتوانیم بدون نیاز به اماکن و محافل ثالث این مشکل را حل کنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد پاسخ ظریف به درخواست دیدار نازنین زاغری اظهار بی اطلاعی کرد و گفت: آقای آلیستر برت معاون وزیر خارجه انگلیس برای گفتگوهای سیاسی با ایران به تهران آمد و در مورد مسائل بسیار زیاد صحبت هایی صورت گرفت و او هم در این صحبت هابه موضوع خانم زاغری هم اشاره کرد و دیدگاه های خود را مطرح کرد و پاسخ های لازم را دریافت کرد و خانم زاغری چند روزی در مرخصی بود و آقای برت هم به خاطر این مرخصی تقدیر کرد.
قاسمی راجع به تفاهم نامه همکاری وزارت خارجه و وزارت بهداشت توضیح داد: این تفاهم نامه جدید نیست و پیش نویس آن از مدت ها پیش تهیه شده و روز شنبه به امضا رسید و در کنار مسائل دارویی حضور پزشکان ایرانی در همایش های خارجی و جذب بازارهای خارجی برای صادرات و واردات دارو مورد تفاهم قرار گرفت و قطعا وزارت خارجه برای کمک به همه دستگاه ها که کار خارجی دارند برای تسهیل امور آن ها اقدام خواهد کرد.
سخنگوی ظریف در پاسخ به سوالی در مورد تخریب حضور گردشگران عراقی در ایران عنوان کرد: کانون های معاند که تمام عزمشان برای تضعیف ایران جزم کرده اند تا سیاست های خارجی ایران با سایر کشورها را ناکام کنند و جنگ روانی گسترده ای را علیه ایران آغاز کرده اند و بخشی از این موضوع یک جنگ روانی گسترده است و بیش از ۸ مورد در مورد ایران و عراق برای ایجاد تنش مطرح شده و این هم یکی از آنهاست. باید به این فضا با هوشیاری نگاه کرد و به آن دامن نزد.
سخنگوی وزارت امور خارجه راجع به تحولات سیاسی در عراق تاکید کرد: ما با هرآنچه که مردم عراق در موردش تصمیم گیری می کنند موافقیم و سیاست ما عدم مداخله در امور داخلی کشورهاست و باقی مباحث مطرح شده تلاش برای تخریب روابط خوب ایران و عراق است.
وی در واکنش به اظهارات حیدرالعبادی که گفته بود به خاطر خشنودی ایران خودش را به دردسر نخواهد انداخت، تصریح کرد؛ ما به عنوان دو کشور همسایه با روابط خوب همواره در تماس و گفت وگو هستیم و مسائل مختلف را با هم مطرح می کنیم.
قاسمی در مورد اقدامات جدید در خصوص حقابه هیرمند گفت: کمیته آب تشکیل شده بین ایران و افغانستان به مراحل نهایی برای همکاری بین دو کشور رسیده و به زودی این مسائل نهایی خواهد شد و اتفاق منفی رخ نداده و روابط ما در خصوص تعیین حق آبه رو به جلو بوده است.
وی از قطع واردات نفت ایران از سوی ژاپن از نیمه سپتامبر اظهار بی اطلاعی کرد و افزود: فشاری بر سایر کشورها از سوی آمریکا وجود دارد و مقاومتی هم از سوی کشورها در این خصوص دیده می شود و آخرین وضعیت ژاپن در این مورد را باید از وزارت نفت جستجو کنید.
نظر شما