سیدمحمدجواد ابطحی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس پیرامون تکریم حقوق شهروندی به خبرنگار شبستان گفت: فردی زرتشتی مال خود را وقف میکند تا درآمد حاصل از آن را به زرتشتیان بدهد. از امام رضا (ع) سؤال میکنند آیا میشود بخشی از این درآمد را به مسلمانان اختصاص دهیم. امام رضا(ع) در پاسخ میفرمایند: خیر، مال وقف را آنگونه که واقف گفته باید مصرف کنید، این دید امام (ع) بیانگر تکریم و احترام ایشان به اقلیت بوده است.
وی با اشاره به فرمایش امام حسین (ع) در مورد تکریم حقوق شهروندی اظهار کرد: امام حسین (ع) فرمودند: «همانا رفع حاجات و مشکلات مردم نعمت خداوند بر شما است»، این فرمایش امام (ع) نیز حاکی از تکریم حقوق شهروندی است.
ابطحی تصریح کرد: حالا ببینید آیا این شیوه تکریم ارباب رجوع که در حال حاضر در جامعه رواج دارد با فرهنگ دینی ما مطابقت دارد؟ هر چند ممکن است بعضی از این درخواستها هم ناروا باشد ولی باید سعی کنیم با روی خوش، قول معروف (قول نیکو) و زبان نرم با آنها برخورد کنیم.
این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس خاطرنشان کرد: مردم انتظاری جز گشادهرویی از مسئولان ندارند اگر با آنها با احترام برخورد شود مردم هم راضی میشوند، ولی واقعیت امر این است که اینطور برخورد نکردیم و نمیکنیم، به همین دلیل بحث احترام به ارباب رجوع تبدیل به یک امر مقرراتی و انضباطی شده است.
وی با بیان اینکه نارضایتی ارباب رجوع از جمله تخلفات موجود در قانون رسیدگی به تخلفات اداری است، اظهار کرد: اما تاکنون هیئتهای رسیدگی به تخلفات، افراد(کارمندان) را به دلیل این جرم محاکمه نکردند و واقعیت اینگونه بیان میشود که همه ادارات و کارمندان جامعه خوب هستند و هیچکس برخورد ناروا با ارباب رجوع نداشته، در صورتی که تا حدودی عکس این قضیه حاکم است.
ابطحی با طرح این سؤال که چرا ما در آرای هیئتهای رسیدگی به تخلفات، چنین مواردی نداریم، افزود: یا باید بگوییم همه خوب هستند یا باید بپذیریم که هیئتها هم به وظیفه خود به خوبی عمل نمیکنند.
وی اضافه کرد: اگر هم ارباب رجوعی بخواهد از کارمند سازمانی شکایت کند، اقدام وی به دلیل حمایت همکاران و مدیر آن ارگان از کارمند مربوطه بی نتیجه می ماند.
این نماینده مجلس با بیان اینکه تکریم حقوق شهروندی به عنوان یک امر به معروف و نهی از منکر در جامعه اسلامی ما نادیده گرفته شده است، تصریح کرد: هر چند صندوق انتقادات و پیشنهادات مقابل در ورودی رؤسای ادارات نصب شده است، ولی متأسفانه هنوز هم یک سیستم مدرن بر پیگیری و نظارت بر این امر وجود ندارد.
وی وضع نامطلوب معیشتی کارمندان را یکی از دلایل نادیده گرفتن حقوق شهروندی در جامعه خواند و افزود: بعضی از کارمندان به دلیل دریافت حقوق پایین، تمایلی به انجام درست وظیفه شغلی و برخورد مناسب با ارباب رجوع را ندارند و همچنین ناگفته نماند که برخورد نامناسب برخی از ارباب رجوعها نیز موجب واکنش ناصحیح از سوی کارمندان شده و مصداق این ضرب المثل است که گفته میشود «کلوخانداز پاداشش سنگ است».
وی عدم فرهنگسازی را نیز در نادیده گرفتن تکریم حقوق شهروندی در جامعه مهم عنوان کرد و یادآور شد: پیرامون تکریم حقوق شهروندی در رسانه ملی (سریالها)، آموزش و پرورش و دانشگاهها، اطلاعرسانی و آموزش نمی دهند،حتی در برخی از فیلمها و سریالهای ما دقیقا عکس تکریم حقوق شهروندی ارایه میشود.
ابطحی، مهدکودکها را بهترین زمان برای آغاز آموزش تکریم حقوق شهروندی خواند و افزود: احترام به بزرگترها و تکریم حقوق شهروندی باید از خردسالی به افراد آموزش داده شود.
وی با اشاره به رساله حقوقی امام سجاد (ع) به عنوان مهمترین منبع برای آموزش تکریم حقوق شهروندی اظهار کرد: به اعتقاد بنده ما باید قانون و بخشنامهای بر اساس رساله حقوقی امام سجاد (ع) برای تکریم حقوق شهروندی وضع و صادر کنیم، در صورت آموزش این رساله ما هیچ مشکلی در این زمینه نخواهیم داشت.
وی به بندهای قانون اساسی در تکریم حقوق شهروندی اشاره کرد و گفت: در اصل دوم قانون اساسی از توحید، نبوت و معاد به عنوان پایههای قانون اساسی و از کرامت انسان به عنوان اصل اولیه قانون اساسی نام برده شده است که این امر بیانگر اهمیت ویژه تکریم حقوق شهروندی است.
ابطحی، رواج روح خشونتطلبی، هرج و مرج قضایی، هرج و مرج اجتماعی و اقتصادی و را از تبعات عدم رعایت حقوق شهروندی برشمرد و اظهار کرد: اتحاد و همبستگی، آرامش، سلامت و بهداشت روانی جامعه نیز مهمترین پیامدهای مثبت رعایت این امر در جامعه است.
پایان پیام/
نظر شما