تنور داغ گلایه نانوایان بیرجندی

وقتی که قیمت نان از سال ۹۱ تاکنون هیچ افزایشی نداشته است و در مقابل هر سال کیفیت آرد، کاهش می یابد،‌ بدون شک هم نانوا و هم مردم از این وضعیت گلایه مند هستند.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ نان یکی از قدیمی ترین غذاهای بشر است که تفاوت های چشمگیری در طرز تهیه آن در نقاط مختلف دنیا وجود دارد. در ایران، جدا از تهیه نان‌های فانتزی، انواع سنتی نان از جمله نان لواش، سنگک، بربری، تافتون پخت می‌شود.

 

دین مبین اسلام همانگونه که به معاش انسان توجه خاصی دارد، برای تأمین نیازمندی های او برنامه ریزی کرده است. مال را مایه «قوام» و تداوم زندگی، و نان را از اسباب برپا داشتن نماز، روزه، حج و دیگر واجبات دانسته است.

 

رسول خدا(صلی الله علیه و آله)می فرماید: «اگر نان نبود، نه نماز می خواندیم و نه روزه می گرفتیم و نه واجبات پروردگار بزرگ خود را ادا می کردیم.» و در جایی دیگر می فرماید: «با نان به حجّ خانه پروردگارتان می توانید رفت».

 

در اسلام، ارزش این نعمت الهی به قدری است که حتی ریزه های آن نیز قابل احترام است، بزرگ ترها از دوران های گذشته به فرزندان یاد می دادند که اگر ریزه نانی در مسیر راه دیدید، حتماً بردارید و اگر تمیز بود برای احترام، آن را بخورید و گرنه در کناری بگذارید تا پایمال نشود.

 

اما پایین بودن کیفیت نان تولید شده در سال های اخیر از سویی و عدم افزایش قیمت آن از سال ۹۱ تاکنون باعث شده که هم مصرف کننده و هم تولیدکننده از این بازار عرضه و تقاضا گلایه مند باشند.

 

 

افزایش غیرقابل قیمت نان به بهانه استفاده از کنجد و سبزی

حسینی یکی از شهروندان بیرجندی که بیشتر ترجیح می دهد نان مصرفی خود را از روستاهای اطراف شهر تهیه کند، به خبرنگار شبستان می گوید: اطمینان دارم نانی که در روستا تهیه می شود مواد افزودنی از قبیل جوش شیرین ندارد و از سوی دیگر تخمیر خمیر به خوبی انجام می شود.

 

وی ادامه می دهد: گاهی هم برای تنوع، نان خود را از نانوایی های آزادپز سطح شهر بیرجند تهیه می کنم که در این صورت سعی می کنم از نان «سنگگ یا تافتون» استفاده کنیم چرا که دورریز کمتری دارد.

 

وی همچنین به استفاده برخی از نانوایی ها از «کنجد» و یا «سبزی» در نان های عرضه شده به مردم اشاره می کند و تاکید کرد: این موضوع بهانه خوبی برای برخی از نانوایی ها در افزایش غیرقابل قبول قیمت نان است؛ هرچند در رعایت بهداشت و استفاده از این افزودنی ها باید به مشتری اطمینان خاطر بدهند.

 

لزوم برابری کیفیت با قیمت نان

میری مقدم هم که از کیفیت پایین نان برخی از نانوایی ها گلایه مند است، می گوید: فعالیت نانوایی های آزادپز در هر زمان از روز و تا پاسی از شب، خرید نان را برای مردم آسان کرده است اما گاهی در میان تنوع نان در این مراکز عرضه نان، کیفیت نادیده گرفته می شود.

 

وی نان سنگگ را سالم ترین نان برای مصرف می داند چرا که دروریز بسیار کمی دارد و برای وعده های بعدی نیز قابل استفاده است.

 

این بانوی بیرجندی افزایش قیمت نان را در شرایط کنونی، طبیعی می داند اما تاکید دارد که «کیفیت» باید با «قیمت» برابری کند چرا که بسیاری از خانواده های سطح متوسط به پایین جامعه که گذران زندگی آنها از محل یارانه است،‌ نان را به عنوان وعده اصلی غذایی خود محسوب می کنند و باید این کیفیت افزایش یابد.

 

 

اعتراضاتی که به جایی نرسید

یکی از نانواهای بیرجند هم که تمایلی به بیان نام خود ندارد، از عدم توجه مسئولان به اعتراضات همکاران خود می گوید و ادامه می دهد: وقتی که قیمت نان از سال ۹۱ تاکنون هیچ افزایشی نداشته است و در مقابل هر سال کیفیت آرد، کاهش می یابد،‌ بدون شک هم نانوا و هم مردم از این وضعیت گلایه مند هستند.

 

وی کیفیت خوب نان عرضه به مردم را حق مسلم مشتری دانست و افزود: اما به دلیل کیفیت پایین آرد، گاهی متصدی نانوا، علاوه بر اینکه شرمنده مردم می شود، در مقابل کارگر خود نیز شرمنده می شود.

 

عدم افزایش قیمت نان در ۶ سال اخیر

اکبر مرادی رئیس اتحادیه نانوایان خراسان جنوبی هم در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند گفت: از سال ۹۱ تاکنون، قیمت نان هیچ افزایشی نداشته است در صورتی که نرخ بیمه، دستمزد و قیمت آب، برق و گاز و ... سالانه افزایش یافته است.

 

وی با اشاره به اینکه در ۶ سال قبل، هر نانوا به طور میانگین در هر روز بین ۱۰ تا ۱۲ کیسه آرد پخت داشته است اما این تعداد در سال های اخیر به ۵ تا ۶ کیسه آرد در روز رسیده است،‌ افزود: هر کیسه خمیرمایه در سال ۹۱ به قیمت ۶۰ هزار تومان و در سال جاری ۲۴۰ هزار تومان و یک کیسه ۱۰۰ کیلوگرمی بهبود دهنده از ۳۰ هزار تومان به ۳۴۰ هزار تومان رسیده است.

 

مرادی همچنین به این موضوع که سالانه دستمزد کارگر طبق قانون کار افزایش می یابد اما درآمد نانوایان هیچ تغییری نکرده است، ادامه می دهد: مسئولین به خوبی از مشکلات نانوایان آگاه هستند و بارها و بارها گلایه ها و پیشنهادات در جلسات مختلف به آنها ارائه شده اما باید یک تصمیم واحد در کلان کشور برای بهبود وضعیت نانوایان اتخاذ شود.

 

وی معتقد است که نانوایی ها جزو مشترکین پرمصرف آب، برق و گاز محسوب می شوند اما دولت باید در این زمینه با اتخاذ تدابیری به یاری آن ها بشتابد، گفت: برای هر کیسه آرد به طور میانگین ۲۵ تا ۲۷ لیتر آب مصرف می شود.

 

 

کیفیت پایین آرد/ گلایه مردم و نانوایان به حق است

رئیس اتحادیه نانوایان خراسان جنوبی به کیفیت پایین آرد هم اشاره کرد و با تاکید بر اینکه آرد تولیدی خراسان جنوبی کیفیت بسیار خوبی دارد اما تنها برای مصرف ۲ ماه کفایت می کند، ادامه داد: یک نانوا برای اینکه بتواند آرد ضعیف را به نان تبدیل کند باید برای هر کیسه، بین ۳ تا ۴ هزار تومان با اضافه کردن مکمل ها و بهبود دهنده هزینه کند.

 

وی همچنین مطالبه مردم در کم بودن کیفیت نان به عنوان مصرف کنندگان نان را به حق دانست و اظهار داشت: وقتی کیفیت آرد توزیعی پایین است به دنبال آن، کیفیت نان عرضه شده نیز افت می آید.

 

مرادی گفت: در گذشته به ازای هر ۱۰۰ کیلوگرم آرد وارداتی، نانوا مجاز به استفاده از یک کیلو و ۸۰۰ گرم نمک بود اما در حال حاضر این رقم طبق استاندادهای جدید اعلام شده به یک کیلوگرم برای آردهای داخل رسیده که متاسفانه به دلیل کیفیت پایین آرد، گاهی برخی از نانواها مجبور به استفاده بیشتر از نمک می شوند تا بتوانند آرد را به نان تبدیل کنند اما همین موضوع باعث شده که ۲۰۰ نانوایی به تعزیرات معرفی و جریمه شوند.

 

وی به فعالیت حدود ۷۵۰ نانوایی در سطح استان هم اشاره کرد و یادآور شد: دولت باید برای ادامه حیات نانوایی ها در بخش حامل های انرژی، بیمه و ... به نانوایی ها کمک کند و یارانه و آرد با کیفیت بدهد بدهد تا نان مطلوب به مردم ارائه شود.

 

گزارش: زینب رمضانی

 

کد خبر 724032

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha