به گزارش خبرنگار شبستان، پرویز افشار، سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر امروز در نشست خبری امروز با بیان اینکه طبق گزارش رسمی سازمان ملل مواد مخدر در دنیا رو به توسعه و افزایش است، گفت: این مواد مخدر صرفا شامل مواد مخدر سنتی نیست بلکه انواع مواد مخدر است که رو به توسعه و افزایش می باشد.
وی بیان کرد: بر اساس گزارش رسمی سازمان ملل متحد تولید مواد مخدر در سال گذشته در کشور افغانستان از 4 هزار و 600 تن به 9 هزار تن افزایش یافته است اما گزارش های جسته گریخته ای هم از عده ای از مبادی سازمان ملل و سیستم های اطلاعاتی و امنیتی ارایه شده است که این رقم به 10 تا 12 هزار تن خواهد رسید لذا این وضعیت نگران کننده است و ما باید هوشیار باشیم.
افشار با بیان اینکه تعداد مواد صنایی و مواد محرک جدید در حال افزایش است، تصریح کرد: سال گذشته بیش از 700 نوع مواد صنایی جدید در بازار شناسایی شد ولی بر اساس گزارش سازمان ملل این مواد در سال جاری (بیش از 750 نوع) در حال افزایش است.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در ادامه تصریح کرد: افغانستان در حال حاضر محدود به تولید مواد سنتی یعنی تریاک و تبدیل آن به هرویین نیست. گزارش های متعددی وجود دارد که به دنبال تولید ماری جوانا و گل و همچنین تولید مواد جدید مانند آمفتامین ها و پیشسازهای مواد صنعتی است لذا این منطقه بحران خیز مجاور مرزهای کشور ما یک تهدید جدی نه تنها برای ما بلکه برای جامعه جهانی در سوءمصرف مواد مخدر است.
وی با بیان اینکه در طول سال گذشته جمهوری اسلامی ایران برنامه های مشخص و مفصلی برای مبارزه با مواد مخدر داشته است، افزود: یکی از مهمترین اقدامات ما عزم و اراده همگانی دستگاه های اجرایی از یک سو و از سوی دیگر سایر قوای کشور بنا به مطالبهگری جدی مقام معظم رهبری و برگزاری جلسات با محوریت مواد مخدر بود که موجب ایجاد یک دغدغه و حساسیت جدی در دستگاه های اجرایی در راستای مبارزه با مواد مخدر شدند.
افشار با بیان اینکه توسعه خدمات پیشگیرانه یکی از برنامه های مهم ما است، بیان کرد: در زمینه پیشگیری در محیطهای چندگانه مانند محیط های خانه، محله، مدرسه، دانشگاه و محیط های کارگری و فضای مجازی همکاران ما ارایه خدمات پیشگیرانه بسیار پررنگ تر ظاهر شدند.
وی در ادامه افزود: در حوزه پیشگیری شاهد توسعه خدمات پیشگیرانه در قالب طرح توانمندسازی در مقطع دوم متوسطه در تمام مراکز استان های کشور بودیم که این اقدام بزرگ و قابل توجهی است.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به چاپ و تکثیر درسنامه برای مربیان و معلمان اظهار کرد: در وزارت آموزش و پرورش درسنامه ای برای مربیان و معلمان مقاطع ابتدایی و متوسطه در راستای اقدامات پیشگیرانه در حوزه مبارزه با مواد مخدر تالیف شد. بیش از 380 هزار جلد از این کتاب ها و درسنامه ها تالیف و در اختیار معلمان و مربیان مربوطه قرار گرفت که در سال جاری افزایش هم خواهد یافت.
وی در ادامه افزود: بعضی از طرح های ملی در وزارت آموزش و پرورش مانند غربالگری و شناسایی دانش آموزان در معرض یا خطرپذیر و آسیب دیده به خوبی اجرایی شده و در دل اجرای این طرح ها بسیاری از افراد آسیب دیده شناسایی و در مراکز درمانی تحت درمان قرار گرفتند.
افشار با اشاره به آمارهای متعددی که در خصوص شیوع اعتیاد در مدارس ارایه می شود، اظهار کرد: این آمارها درست نیست؛ شیوع اعتیاد در مدارس بسیار پایین است، آن چیزی که ما از آن نام می بریم در حقیقت شیوع مصرف مواد مخدر است چون تجربه یک بار مصرف هم برای ما مهم است این عنوان را به کار می بریم بنابراین ما اصلا آمار اعتیاد مدارس مدنظرمان نیست. وقتی گفته می شود یک یا دو درصد جمعیت دانش آموزی مقطع دوم متوسطه تجربه مواد را دارند نباید آن را به عنوان اعتیاد دانش آموزی تلقی کنیم.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به پایین آمدن سن اعتیاد دانش آموزان گفت: این مسئله نیز از جمله مسایلی است که به اشتباه ذکر می شود. بر اساس ارزیابی های دقیق علمی در کشور سن اعتیاد کاهش یافته است. سن شیوع اعتیاد یعنی وابستگی به مواد 21 تا 24 است اما امسال شیوع سن تجربه مصرف کمی پایین آمده است اما تجربه پایین مصرف در سن پایین در حال رخ دادن است. مصرف گل در جمعیت جوان و نوجوان همچنان از حساسیت بالایی برخوردار است.
افشار با اشاره به اقدامات پیشگیرانه در دانشگاه ها افزود: در محیط دانشگاه محوریت کار به دانشجویان سپرده شده است. بیش از 290 دانشگاه بزرگ کشور در حال حاضر کانون همیاران سلامت درمان اجتماعی دانشجویان را راه اندازی کرده اند. بنا به گزارش های رسمی وزارت تحقیقات و فناوری میزان مصرف که به عنوان یک خطر در جمعیت دانشجویان محسوب می شده با مداخلاتی که توسط این کانون های دانشجویان انجام شده در حال کاهش است و این یک نقطه قوت و امید در کشور ما است.
افشار با اشاره به خدمات پیشگیری از اعتیاد در محیط های کارگاهی و صنعتی گفت: طرح توانمندسازی کارکنان در قالب طرح کار در این محیط ها در حال اجرا است و تعداد قابل توجهی از مراکز صنعتی و کارگاهی که بین 50 تا 500 نفر پرسنل دارند طرح کار در آنها اجرایی شده است لذا این امر گام بزرگی در مهار شیوع مصرف مواد و اعتیاد در کارگاه های صنعتی بوده است که متاسفانه بالاترین میزان مصرف مواد و اعتیاد را در محیط های پنج گانه محیط کارگاهی و صنعتی داشتیم که امیدواریم با اجرای این طرح بتوانیم مواد مخدر را در این محیط ها کاهش دهیم.
افشار با اشاره به ان جی اوهای فعال در حوزه مبارزه با مواد مخدر تصریح کرد: در گذشته بیشتر هم و غم ان جی اوها پرداختن به مسئله درمان بود اما در سال 96 و به ویژه 97 شاهد رشد قابل توجه ان جی اوهای پیشگیری هستیم که با تغییر رویکرد اقدامات پیشگیرانه را سرلوحه کار خود قرار دادند و آموزش های مربوطه را هم در این زمینه دیدند. از سال گذشته تاکنون ما موفق شدیم 800 طرح مربوط به 600 سازمان مردم نهاد را حمایت کنیم که عمده این طرح ها هم طرح های پیشگیرانه بود.
نظر شما