خبرگزاری شبستان – اردبیل:
گزارش ها و اخبار متنوعی در خصوص کمبود آب در سراسر کشور منتشر می شود و حتی مرزهای بحرانی این مسئله در برخی از مناطق به صورت حاد به چشم می خورد.
البته تاکیدهای که در مورد صرفه جویی از سوی رسانه ها منتشر می شود گاهی مورد توجه قرار نمی گیرد و راندمان مصرف حکایت از عدم توجه به مسئله صرفه جویی دارد.
صرفه جویی بخش مهمی از وظیفه عمومی جامعه در زمان کمبودها است البته کمبود آب یک مسئله دراز مدت هست و باید فراموش نکنیم که مصرف زیاد، زمان قطعی آب را نیز در آینده افزایش خواهد داد.
استان اردبیل یکی از استان های شمالی کشور نسبت به سایر مناطق کشور از قطعی آب مصون بوده و به مرز بحران نرسیده اما کمبود آب اینجا نیز به چشم می خورد و این معنی ایست که مسئله کمبود آب به تمامی مختصات محدوده کشور رسیده است.
در ادامه گفتگوی با اصغر سلیمان زاده، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای اردبیل و علی دولتی مهر، مدیر کل هواشناسی استان و حجت الاسلام سید علی موسوی زاد، کارشناسی مسائل دینی و فرهنگی خواهیم داشت:
اصغر سلیمان زاده، مدیر عامل شرکت آب منطقه ای اردبیل مدیریت برداشت آب از منابع زیر زمینی را ضروری و توجه کشاورزان نسبت به این مسئله را مهم دانست.
وی طول رودخانه های استان را بیش از 3 هزار و 400 کیلومتر عنوان و تعداد چاه های دارای پروانه را 5 هزار و 709 حلقه اعلام کرد و توجه جدی مسئولان استانی به اضافه برداشت و پر کردن چاه های غیر قانونی را ضروری دانست.
سلیمان زاده کم شدن بارش در سال های اخیر و بارش 307 میلی متر در استان در سال جاری از دیگر عوامل کم آبی در استان بیان کرد.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای اردبیل دغدغه همه مسئولان ارشد استان را در تامین نیاز آبی استان به ویژه در مصارف خانگی کشاورزی و صنعتی تاکید و سعی در آگاه سازی و اطلاع رسانی برای مدیریت صحیح مصرف آب در بین اقشار مختلف مردم عنوان کرد.
این مقام مسئول 84 درصد تامین نیاز آبی و مصرفی در بخش های مختلف را از آبهای سطحی و 16 درصد نیز از طریق آبهای زیرزمینی بیان و صرفه جویی را یکی از ضروریت های لازم برای مدیریت صحیح کم آبی دانست.
تاثیر تغییرات جهانی هوا در خشکسالی کشور
علی دولتی مهر، مدیرکل هواشناسی استان اردبیل تغییرات جهانی هوا و افزایش دما در سراسر جهان را دلیل دیگری از خشکسالی در کشور می داند.
وی انتخاب رویکرد علمی برای مدیریت منابع آب توسط کارشناسان خبره را ضروری می داند و تصمیم گیری و برنامه ریزی کلان را یکی از راهکاری موثر برای خروج از بن بست خشکسالی در کشور عنوان می کند.
دولتی مهر تند شدن شیب افزایش دما در کشوری از دیگر عوامل موثر در تسریع افزایش دما و مسئله خشکسالی در کشور شده است و باید با اطلاع رسانی دقیق بتوانیم مدیریت خوبی در منابع آبی کشور داشته باشیم تا شاهد کمبودهای بیش از پیش در این بحران نباشیم.
این مقام مسئول افزیش ماه های خشک از 4 ماه به 8 ماه از دیگر عوامل کاهش پوشش های برفی در مناطق کوهستانی است و این مسئله را نیز در استان اردبیل با وزش بادهای گرم جنوبی شاهد هستیم.
مدیرکل هواشناسی استان اردبیل تغییر اقلیم در استان های کوهستانی به ویژه در آذربایجان شرقی و اردبیل از حالت مرطوب به نیمه مرطوب شرایط بسیار مهمی در خشکسالی منطقه به وجود آورده و این هشدار جدی برای مدیریت منابع آبی منطقه است.
اصلاح سبک زندگی و توجه به مسئله های شرعی از جمله صرفه جویی
حجت الاسلام سید علی موسوی زاد، کارشناسی مسائل دینی و فرهنگی، اعتدال در مصرف منابع انرژی به ویژه در خصوص آب را ضروری و صرفه جویی نقطه عطفی برای حل مشکلات پیش روی مسلمانان در قرآن کریم عنوان شده است.
وی قرآن کریم را منبعی از داستان های مختلف در مسئله صرفه جویی معرفی و حتی صرفه جویی در زمان بحران های اقتصادی نیز اگر مثال های است که در این کتاب هدایت گر بیان شده است.
حجت الاسلام موسوی زاد اصلاح سبک زندگی و توجه به مسئله های شرعی از جمله صرفه جویی و انجام اعمال شرعی مانند پرداخت زکات بسیاری از مشکلات و معضلات را رفع می کند.
کارشناس مسائل فرهنگی کم فروشی و بی انصافی در برخی از خرید و فروش ها بسیاری از برکات را تباه می کند و باید به این مسائل توجه ویژه شود تا شاهد رشد و توسعه و شکوفایی باشیم.
حجت الاسلام موسوی زاد اقامه نماز باران موجب توجه الهی و بارش نزولات آسمانی خواهد شد و باید در زمینه صرفه جویی نیز برنامه ریزی های درون خانواده انجام شود تا فرزندان در آینده با مشکل تامین آب مواجه نشوند.
نظر شما