آلبوم موسیقی«آوای صحرا» به بازار آمد

مرکز موسیقی حوزه‌ هنری انقلاب اسلامی، آلبوم «آوای صحرا» را با همکاری گروه موسیقی مقامی خراسان جنوبی با عنوان «صحرا» منتشر کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از حوزه هنری، در این اثر که با اجرا و خوانندگی «جابر زارع» همراه است، ابراهیم سلم‌آبادی با ساز تخصصی دهل و دایره و محمد سلم آبادی از نوازندگان برتر ساز سرنا خواننده را همراهی می‌کنند.

 

گروه موسیقی مقامی خراسان جنوبی با عنوان «صحرا» که در منطقه، با شهرت سلم‌آبادیها معروف است در سال 1352 تشکیل شد. اولین اجراهای این گروه در مشهد مرکز صدا و سیمای خراسان بود که به نام موسیقی محلی خراسان در روزهای جمعه پخش می‌شد. این گروه تاکنون در شهرهای مختلف ایران برنامه‌های بسیاری اجراکرده است که از جمله این اجراها می‌توان به اجرا در نهمین جشن فرهنگ و هنر در سال 1355که به عنوان گروه منتخب معرفی شد.   

 

اجـرا در تالار وحدت،تئاتر شهر،کاخ گلسـتان ، همکاری باصدا و سیما همچنین کسب مقام برتر و اجرا در جشنواره های مختلف داخلی و خارجی از جمله فعالیت های این گروه است. اجرا در چهارمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر،اجـرای نمـایش «بیـگانه» و دریافت دیپلم افتـخــار در بــخــــش مــــوسیقی واجـــــرای تــیتراژ برنامه نوروزی 1372 از نواخته های این گروه است که این موسیقی به عنوان موسیقی آغاز سال نو  هــــر سالـــه  از شبکه‌های مختلف سیما پخش می‌شود.

 

در مقدمه‌ای که برای معرفی آثار این آلبوم از سوی مرکز موسیقی حوزه هنری نگاشته شده، آمده است: 

موسیقی منطقه جنوب خراسان مبتنی بر ملودی‌ها، حرکات ریتمیک و نمایشی است که از دل آیین‌ها برآمده و هرکدام وجه تسمیه و فلسفه وجودی خاصی دارند. موسیقی در این منطقه به ویژه در شهرستان بیرجند از پیشینه‌ای کهن برخوردار است. ریتم‌های پنج‌ضربی (سه‌تایی و دوتایی) متداول در این منطقه دارای ویژگی‌های خاص خود است که در دیگر نقاط ایران مرسوم نیست. سازهای اصیل و محلی این منطقه سُرنا یا سورنای به معنای نای شادمانی، دهل، دایره و نی است که اغلب در مراسم شادیانه نواخته می‌شود. برخی از مقام‌های ویژه رقص‌های محلی و آیینی در این منطقه عبارتند از: اصیل، ناره‌ناره، چنشتی، چپ و راست، شیرجه، احوال، سه‌ضرب، به سجده، اصول، فورگی و ... که علاوه بر رقص‌های گروهی رقص‌های انفرادی، دونفره یا چهارنفره نیز وجود دارد که به آن اصول، دستمال‌بازی یا غمزه گفته می‌شود. نوعی دیگر از رقص‌های آیینی در این منطقه رواج دارد که به چوب‌بازی مشهور است و از مقام‌های رایج در آن: آزاد، کنار به خاک، وسط به خاک، دست به خاک، پُک پُک، پشت، سه‌ضرب و گندمکاری را می‌توان نام برد. از آهنگ‌های متداول و قدیمی این منطقه كه در این آلبوم آمده است، می‌توان به عروس کِشو، محمل، روش (شبیه به مارش است)، نصروجو، کوچه‌باغی، سبزه‌نمکی، غلام‌بخش، پیشواز، لالایی‌ها، سرآبی، دامادبران، دل بنال، مبارک آی مبارک، باغچه‌سرا، شاه صنم، یا مولا، میش کُرکله و ... اشاره داشت. همچنین نوعی دوبیتی‌خوانی موسوم به فراقی نیز در این منطقه رواج دارد، به شکلی که افراد دایره‌وار گرد یکدیگر نشسته و هریک با خواندن دوبیت از اشعار محلی به بیان هجران و فراق خود می‌پردازند. در این میان نام دو ساز سُرنا و دُهُل که در اصطلاح عامیانه بومی، «ساز و دهل» نامیده می‌شود پیوند عمیقی با نام خانواده «سلم‌آبادی»ها دارد؛ محمد و ابراهیم سلم‌آبادی دو استاد پیشکسوت سرنا نواز و نوازندگی دهل هستند که نه تنها در استان خراسان جنوبی، بلکه در خارج از مرزها نیز شناخته شده‌اند. در برخی از مقام‌های شادیانه این اثر؛ آواز رسای استاد «جابر زارع» را خواهیم شنید که از معدود خوانندگان محلی این منطقه است که توانایی اجرای آواز با کوک سرنا را دارد. امید است این اثر شنیدنی و ارزشمند که دربرگیرنده مقام‌های شادیانه خراسان جنوبی با هنرمندی و همدلی 3 استاد پیشکوت موسیقی منطقه است، ماندگار شود.

 

علاقه‌مندان برای تهیه آلبوم موسیقی «افسانه روزگار» به صورت نسخه اصلی می‌توانند به مراکز معتبر فروش محصولات فرهنگی و هنری سراسر کشور و همچنین سایت‌های معتبر مرکز موسیقی مراجعه کنند.

 

کد خبر 723062

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha