وکیلی:سوال از رییس جمهور تابوی اصلاحات نیست/حاجی‌دلیگانی: روحانی  بیشترین اختیارات را در ۴۰ سال گذشته داشت

دو نماینده مجلس از فراکسیون‌های ولایی و امید درباره موضوع سوال از رییس‌جمهور در جمع خبرنگاران با هم مناظره کردند.

 

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده مردم شاهین شهر در جلسه مناظره ای که با حضور محمدعلی وکیلی، عضو هیئت رییسه مجلس در محل خبرگزاری ایسنا بعدازظهر امروز شنبه 27 مرداد با موضوع طرح سوال از رییس جمهور برگزار شد، گفت: رییس جمهور مرتب تاکید دارند مردم حقوقی را در قانون اساسی دارند که باید این حقوق رعایت شود؛ در پنج نوبت سوالاتی از رییس جمهور مطرح شد و هر بار با کاهش امضاها از حد نصاب افتاد.

 

وی اظهار داشت: اولین سوال در مورد بحث موسسات مالی بود که 20 میلیون نفر از اعضای خانواده ایرانی را درگیر خودش کرده بود و الان 24 هزار میلیارد تومان از خط اعتباری خزانه و بانک مرکزی برای بازپرداخت سپرده های مردم اختصاص یافته است ولی هنوز قسمت عمده آن باقی است.

 

نماینده شاهین شهر در مجلس با اشاره به سوال نمایندگان از رییس جمهور که در پنج محور اعلام وصول شد، گفت: ما امیدواریم با این سوال برای مردم شفاف سازی ایجاد شود چرا که قرار است این سوال در جلسه علنی مجلس مطرح شود.

 

حاجی دلیگانی با بیان اینکه بنده نماینده طیف خاصی نیستم، گفت: قانون اساسی میثاق ملی ماست. در حال حاضر اختیارات رییس جمهور برای اولین بار از اختیاراتی که قانون اساسی به وی داده است بسیار بیشتر است. وی اختیاراتی را در شورای هماهنگی اقتصادی دارد و همچنین اختیاراتی را از ناحیه ولی امر مسلمین داراست و دو قوه دیگر ملزم به همکاری با وی هستند و به همین دلیل رییس جمهور مسئول برون رفت از شرایط فعلی است و ما سوالاتمان را مطرح کردیم.

 

وی تصریح کرد: وقتی بین دو بسته ارزی که اواخر فروردین و همچنین 16 مرداد ارایه شد چنین تفاوت هایی می بینید متوجه می شویم که تقصیر نه تنها به عهده دولت است بلکه مجلس و قوه قضاییه نیز مقصر هستند چرا باید 57 تن طلا به نحوی به فروش برود که بعد بگوییم ای وای، چرا فردی باید بیش از 1300 سکه خریداری نکند.

 

حاجی دلیگانی تصریح کرد: در روایتی 9 میلیارد دلار و در روایتی دیگر 18 میلیارد دلار از ذخیره ارزی ما حداقلش این است که بگوییم نامناسب تزویع شده در حالی که می توانستیم از این ذخیره ارزی در این روزهای مبادا استفاده کنیم.

 

وی اضافه کرد: آیا سزاوار است طوری بسته ارزی را توزیع کنیم که مدیران آژانس با مردم تماس بگیرند و بگویند فقط ویزا و شناسنامه تان را بیاورید و مجانی و بدون پرداخت هیچ پولی می توانید به کشورهای اطراف سفر کنید. آیا این ارز متعلق به 80 میلیون نفر است یا متعلق به افرادی خاص است؟

 

وی با طرح این سوال که آیا سزاوار است کسی ارز را بگیرد و برای آوردن خاک برای زندگی و رفاه گربه اش به خارج از کشور خاک وارد کند یا ارز را بگیرند و 300 دستگاه نعش کش به سفارش شهرداری تهران وارد کنند؟، گفت: آیا واردات این 300 دستگاه نعش کش با اجازه دولت و مجلس نبوده است؟

 

همچنین، محمدعلی وکیلی، نماینده مردم تهران در مجلس گفت: خوشبختانه ساختار قانون اساسی ساختار پاسخگو بودن و پاسخگو نمودن قوای مختلف از جمله رییس جمهور به مجلس است و ابزارهایی نیز در قانون اساسی برای پاسخگو بودن دستگاه های اجرایی به مجلس پیش بینی شده است.

 

وی اظهار داشت: جریان ما به لحاظ گفتمانی نقطه کانونی اش مطالبه پاسخگویی است و ما نمی توانیم مخالف سوال از رییس جمهور یا استیضاح باشیم یعنی تابویی به نام تابوی سوال از رییس جمهور و استیضاح نداریم چرا که معتقدیم تابوسازی از ظرفیت های قانون اساسی مهم ترین عامل عقب ماندگی ماست. ظرفیت های مهمی در قانون اساسی است که ما همیشه واهمه داشتیم که زمینه بالفعل شدن آنها را فراهم کنیم یعنی چه در حوزه نظامی و اخذ نظر مردم در مسایل مهم و چه در سایر موارد همواره از بالفعل شدن این ظرفیت ها واهمه داشتیم. اینکه در شرایط کنونی ضرورتا ما بایست از ابزارهای سوال از رییس جمهور برای پاسخگویی استفاده کنیم موضوع درستی است و در یک سال گذشته در هیئت رییسه مجلس بنده با رعایت بی طرفی مسئول این بخش بودم.

 

وکیلی با اشاره به توییتی از حاجی دلیگانی در مورد اینکه کسانی که سوال را امضا نکردند کسانی هستند که پیگیر حقوق مردم نیستند، گفت: اینگونه سخن گفتن مغالطه است همه ما معتقدیم شرایط فعلی کشور شرایط بدی است. همه روایت های رسمی و غیررسمی حکایت از این دارد که کشور وضعش خوب نیست اما اینکه چرا کشور وضعش خوب نیست سوالی است که باید همه به آن پاسخ دهند و بگویند سهم هر کدام از جریانات در به وجود آمدن شرایط فعلی چقدر است.

 

این عضو هیئت رییسه مجلس با بیان اینکه سهم دولت آقای روحانی در وضع موجود کمتر از 10 درصد است، گفت: ما معتقدیم اگر کسی سهمش در شکل گیری شرایط موجود زیر 50 درصد است نباید طرف سوال باشد سهم دولت آقای روحانی در پیدایش وضع موجود کمتر از 50 درصد است اما سهم دولت وی و خود شخص رییس جمهور در برون رفت کشور از وضع موجود بالاتر از 50 درصد است یعنی هر عاملی باعث وضع موجود شده باشد مسئولیت برون رفت از این وضعیت دولت آقای روحانی است.

 

وی با بیان اینکه در طرح سوال از رییس جمهور جریان خاصی وجود دارد و یک نوع انحراف و پاک کردن صورت مسئله است، گفت: درست است عدم توانایی رییس جمهور در برون رفت از وضع موجود مشخص است اما کسانی که عامل وضع موجود هستند باید پاسخگوی سوال باشند و اگر آنها مورد سوال قرار گیرند بعد ما می توانیم رییس جمهور را به دلیل اینکه چرا در برون رفت وضع موجود تدبیر نداشته اند به صلابه بکشیم.

 

وکیلی بیان کرد: سوال از رییس جمهور جزیی از پلن پاسخگو کردن مقامات در جمهوری اسلامی ایران است اما عدم همراهی در امضای طرح سوال از رییس جمهور به معنای این نیست که ما به تقصیرات دولت معتقد نیستیم یا به سوال ار رییس جمهور اعتقاد نداریم، زمانی هست که سوال جمعی ترکیبی در مجلس وجود دارد و نمایندگان توافق می کنند بر اساس میزان سهم ها در تقصیرات یک قدم در جهت اصلاح وضع موجود بردارند که در آن صورت ما حتما این سوال را امضا می کنیم ولی بدون رعایت این پیش فرض ها و با تمسک به مسایل جزیی از نظر من سوال کمی شبهه آفرین است.

 

وی خاطرنشان کرد: اولین سوالی که از رییس جمهور مطرح شد در مورد مسایل مالی بود که حتما باید از رییس جمهور سوال می شد اما پیش از آقای رییس جمهور دیگران که این موسسات را ترویج دادند و اجازه دادند این موسسات منابع مردم را جمع کنند باید مورد سوال قرار گیرند. به دلیل فضای احساسی که به وجود آمده بود دولت مجبور شد 24 هزار میلیارد تومان پول پرقدرت را از خزانه برداشت و به مردم بپردازد بدون اینکه کسی بپرسد مختلفان این موسسات کجا هستند؟ چرا باید از بیت المال این پول برداشت می شد؟ چرا آقای حاجی دلیگانی و دیگران یک جا سوال نپرسیدند آنهایی که باید تنبیه شوند، کجا هستند؟

 

این نماینده مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: یکی از مهمترین عوامل بهم ریختگی بازار ارز تزریق همین 24 هزار میلیارد تومان پول پرقدرت بود اما باید بپرسیم که رویش این موسسات پیش از دولت آقای روحانی از کجا بوده است؟ رویش این موسسات از مشهد بوده است و با پشتوانه های پرقدرت این موسسات رویش داشته اند. ما معتقدیم باید از آقای روحانی برای ضعف تدبیر در مهار این بحران سوال شود اما پیش از وی باید از قوه قضاییه سوال شود که چرا با متخلفان برخورد نکرده است؟ چرا جریان رسانه ای کشور به دنبال این متخلفان نیستند؟ چرا مردم باید جور اینها را بکشند؟

 

وکیلی با بیان اینکه معلوم است صاحبان این تخلف چه کسانی هستند، گفت: همان جریانی که فاجعه دی ماه را رقم زد و باعث بهم ریختگی هایی در کشور شد همان ها پشت این موسسات هستند که باید مورد شناسایی و پیگیری قرار گیرند.

 

وی همچنین در مورد طرح سوال نمایندگان از رییس جمهور در مورد ضعف دولت در مهار قاچاق کالا و ارز گفت: این سوال، سوال درستی است و ما معتقدیم آقای رییس جمهور باید بگویند چرا و چه چیزی در پشت جریان قاچاق کشور وجود دارد، یکی از مبادی قاچاق که گمرکات است در اختیار رییس جمهور است، رییس جمهور باید در روز سوال بگوید سهم قاچاق در گمرکات چقدر است اما بخش ناگفته اش را نیز بگوید.

 

وکیلی اضافه کرد: باید مشخص شود سهم دولت روحانی در حوزه قاچاق در مقیاس با اختیارات آنها بالای 50 درصد است یا نه. اگر سهم دولت در مقیاس اختیاراتش بالای 50 درصد باشد من حاضرم زیر استیضاح روحانی را امضا کنم اما اگر مشخص شود اختیارات دولت در حوزه قاچاق و کنترل آن زیر 50 درصد است باید تدابیر دیگری اندیشیده شود.

 

 

 

کد خبر 722475

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha