سید ابراهیم علوی، رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی در خصوص بحران آب در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان با بیان این که در حال حاضر دغدغه آب مختص شرکت آب منطقه ای و یا آب و فاضلاب نیست و باید به دغدغه عمومی تبدیل شود، از کاهش 30 درصدی بارندگی نسبت به میانگین بلندمدت خبر داد و گفت: میزان بارندگی امسال 175 میلی متر بوده که نسبت به میانگین بلند مدت کاهش 27 درصدی را نشان می دهد.
وی میزان بارندگی در سال آبی 97-96 که تا به امروز محاسبه شده را 175 میلی متر و در سال آبی 96-95 را 183 میلی متر اعلام کرد و با اشاره به اینکه طی دو سال اخیر بارندگی مناسبی نداشته ایم، افزود: این آمار در میانگین بلند مدت باید 250 میلی متر باشد.
علوی، با بیان اینکه کاهش بارندگی ها سبب شده 80 درصد حجم مخاذن سدها خالی و فقط 20 درصد آب داشته باشد، متذکر شد: از 6 سد خراسان شمالی به غیر از سد شیرین دره، پنج سد دیگر با کاهش شدید آب مواجه است.
رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی در خصوص حجم آب های زیرزمینی، میزان آن را غیرقابل اندازه گیری اعلام کرد و با بیان اینکه در این بخش میزان مصرف قابل اندازه گیری است، اظهارداشت: ما تقریبا در سال حدود 530 میلیون مترمکعب مصرف آب های زیرزمینی داریم که در بخش های مختلف مصرف می شود.
وی با اشاره به اینکه 88 درصد مجموع آب های زیرزمینی و آب های سطحی معادل 965 میلیون مترمکعب در سال در حوزه کشاورزی مصرف می شود، گفت: هشت درصد آب مصرفی معادل 89 میلیون مترمکعب در بخش شرب و چهار درصد دیگر معادل 48 میلیون مترمکعب در بخش صنعت استفاده می شود.
علوی، میزان مصرف آب های سطحی از رودخانه ها و روان آب ها در سال های نرمال که بارندگی به صورت نرمال است را 850 میلیون مترمکعب برآورد می کند که البته متذکر می شود قطعا با کاهش بارندگی در سال های اخیر، این رقم هم کاهش می یابد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی در خصوص برداشت های غیرمجاز از منابع زیرزمینی هم افزود: سالانه 30 میلیون مترمکعب برداشت های غیر مجاز صورت می گیرد که با توجه به سه هزارو 800 حلقه چاه غیرمجاز شناسایی شده، طی سال های گذشته هزارو 600 حلقه چاه غیرمجاز مسدود شده و امسال هم انسداد 500 چاه غیرمجاز دیگر در دستور کار قرار دارد.
وی از اجرای برنامه «سازگاری با کم آبی» که رویکرد وزارت نیرو است خبر داد و بیان کرد: با توجه به خشکسالی های اخیر و با عنایت به ضرورت اجرای برنامه مذکور، طی جلسات مختلفی که با دستگاه های مرتبط برگزار شد، برنامه استانی «سازگاری با کم آبی» تدوین شد که طی آن وظایف هر دستگاه در این حوزه مشخص شد که از جمله می توان به تغییر الگوی کشت، بهره مندی از روش های نوین آبیاری و احداث شهرک های گلخانه ای اشاره کرد.
علوی، نقش مردم در مدیریت مصرف آب را بسیار حائز اهمیت دانست و با اشاره به اینکه 80 درصد مردم نسبت به اهمیت آب و ضرورت صرفه جویی آن واقف هستند، اظهارامیدواری کرد این جمعیت کثیر بتوانند 20 درصد باقی افرادی که بعضاً نسبت به مقوله آب بی توجه هستند را آگاه کرده و با فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر، آنان را به سمت الگوی صحیح مصرف رهنمون کنند.
نظر شما