به گزارش خبرگزاری شبستان، پیشنهاد اخیر دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا برای مذاکره با تهران، آن هم بدون پیش شرط واکنش های بسیار گسترده ای را در داخل و خارج از ایران به دنبال داشت. اگرچه همه می دانستند که پیشنهاد ترامپ درباره گفتگو با ایران مانند دیگر سیاست هایی که تاکنون در پیش گرفته است بازی بچه گانه ای پیش نیست اما از آنجا که این پیشنهاد از سوی بالاترین مقام آمریکایی عنوان شده بود نیاز به پاسخ داشت.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در واکنش به اظهارات گفت که "مذاکره همزمان با تحریم معنایی ندارد". رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران هم گفت که "به نظر میرسد آقای ترامپ عاشق ملاقات برای ملاقات است و به نتایج ملاقاتها و سخنان متناقض خویش چندان نمیاندیشد". بسیاری دیگر از مقامات بلندپایه ایرانی هم با تاکید بر اینکه ترامپ در رابطه با گفتگو با ایرتن دچار توهم است یادآور شدند که تهران هیچ گاه چنین کاری را انجام نخواهد داد اما هیچ از یک این واکنش ها نمی توانست به اندازه سخنانی که مقام معظم رهبری در دیدار با هزارن نفر از قشرهای مختلف مردم با تاکید بیان کرد، تاثیرگذار باشد.
از آنجا که بیانات رهبری در همه مسائل از جمله در مورد مذاکره با آمریکا فصلالخطاب است، دیگر جای هیچ شک و شبهه ای برای رد پیشنهاد ترامپ باقی نمی ماند. حضرت آیت الله خامنه ای در بیانات خود اشاره کردند که "در حال حاضر مذاکره با امریکا قطعا به ضرر تهران تمام میشود و ممنوع است". ایشان همچنین در سخنان خود تاکید کردند که "جنگی رخ نخواهد داد و ایران نیز با آمریکا مذاکره نخواهد کرد".
این سخنان نشان می دهد که تهران نه تنها ترسی از هوچی گری های یکجانبه آمریکا ندارد بلکه در دام لطافت های دروغین آمریکا هم نخواهد افتاد. از سوی دیگر با سخنان روز گذشته رهبر معظم جمهوری اسلامی ایران، تکلیف برای همه کشورهایی که به نوعی با اقتصاد ایران درگیر و منتظر هستند تا بدانند تکلیف روابط تهران و واشنگتن در ارتباط با توافق هسته ای چه خواهد شد، روشن شد.
همه کشورهای اروپایی و حتی خود آمریکا می دانند که ایران قدرت کمی در معادلات منطقه ای و بین المللی نیست و درست به همین دلیل است که پس از خروج آمریکا از برجام قاطعانه برای حفظ این توافقنامه پشت تهران ایستاده اند. بسیاری از رسانه های خارجی از جمله رویترز، نیویورک تایمز، اسپوتنیک، ایندیپندنت، خبرگزاری فرانسه و دیگر رسانه ها بر اظهارات رهبر ایران درباره «ممنوعیت مذاکره با آمریکا» تاکید کردند.
ممنوعیت مذاکره با آمریکا به این معنی است که تهران می خواهد توافق بین المللی هسته ای را با راهکارهایی که در پیش گرفته و گفتگوهایی که با کشورهای اروپایی و دیگر کشورهای که وابسته به بازار انرژی ایران هستند، حفظ کند. تحلیلگران معتقدند که تجارت بین المللی در نتیجه اقدام آمریکا برای قطع واردات نفتی ایران به کشورهای دیگر دچار اختلال خواهد شد بنابراین عزم بین المللی برای نجات این بازار وجود خواهد داشت و خط بطلان کشیدن بر حضور آمریکا این عزم را راسخ تر خواهد کرد.
روزنامه فایننشال تریبیون اخیرا در گزارشی نوشت که اگر اتحادیه اروپا می خواهد برجام را زنده نگه دارد باید تاثیر تحریم های آمریکا در روابط تجاری با ایران را کاهش دهد.
کشورهایی اروپایی در اولین قدم توصیه های حقوقی به شرکت ها ارائه می دهند و به دنبال معافیت از تحریم های آمریکایی هستند به این امید که بتوانند روابط تجاری خود با ایران را ادامه دهند. اگر این مسیر تاکنون با کوچک ترین شک و شبهه ای طی می شد پس از اتمام حجت مقام معظم رهبری برای عدم مذاکره با آمریکا، قطعا قاطعیت بیشتری از سوی کشورهای دیگر برای حفظ برجام حداقل برای حفظ منافع خودشان وجود خواهد داشت.
حالا کشورهای اروپایی باید تصمیم روشن تری بگیرند که میان تهران و واشنگتن کدام یک را می خواهند انتخاب کنند. با توجه به تنش های اخیر میان دولت ترامپ و بسیاری از کشورهای جهان و همچنین وابستگی این کشورها به بازار نفت و انرژی ایران به طور قطع وزنه انتخاب ایران سنگین تر خواهد بود.
گزارش از فریبا پازوکی
نظر شما