می توان از شبکه مردمی کانون های مساجد برای توسعه روستایی بهره برد

دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد گفت: استفاده از ظرفیت خودجوش مردمی مهم ترین اصل در روستا است، امروز در سراسر کشور ۲۴هزار کانون فرهنگی هنری ثبت شده رسمی داریم که یک شبکه و ساختار مهم برای توسعه روستایی به حساب می آید.

به گزارش خبرنگار شبستان، حجت الاسلام والمسلمین ارزانی دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد پیش از ظهر امروز (۲۲مردادماه) در گردهمایی نمایندگان فرهنگ و هنر روستا و عشایر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که در این وزارتخانه برگزار شد با اشاره به اینکه بحث روستائیان و عشایر تا به حال مطرح نبوده است، اظهار داشت: امروز برای روستا و عشایر به عنوان یک برند فعالیت می شود و هرکسی سعی می کند در این راستا خدمتی را عرضه کند.

 

وی ادامه داد: یکی از مولفه های تاثیرگذاری بحث مالی است، همچنین یک نگاه نظری دینی وجود دارد که باید به آن توجه کنیم، بنابراین اگر علم، آموزش و فرهنگ در یک حوزه ای برود قطعا مدنیت هم به آنجا وارد می شود، در حوزه روستا و عشایر اول باید دید دغدغه این عزیزان چیست، باتوجه به امکانات محدود امروز بودجه ای باید دید دغدغه اصلی هر روستا در ابتدا چیست.

 

دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد تاکید کرد: ما باید از دوماه آینده برای سال۹۸ یک برنامه ریزی کنیم تا عالمانه تر بتوانیم در حوزه روستا و عشایر برنامه ریزی کنیم، از این رو از دوستان خواستاریم در جلسات شورای فرهنگ عمومی استان های خود حضور پیدا کنید و دغدغه ها را مطرح کنید و همفکری کنید.

 

حجت الاسلام والمسلمین ارزانی یادآور شد: ما دوران بعد از انقلاب اتفاقات خوبی در خصوص روستاها انجام دادیم اما اینکه اولویت اول یک روستا را برآورده کردیم یا خیر موضوع مهمی است، ما باید امروز از ظرفیت های خوب هر استان در جهت خدمت به روستاها استفاده کرد.

 

وی افزود: در حوزه عمل در روستا استفاده از ظرفیت خودجوش مردمی مهم ترین اصل است، در کانون های فرهنگی هنری مساجدما امروز ۲۴هزار کانون ثبت شده رسمی داریم که یک شبکه و ساختار مهم است که برای کارهای روستایی و عشایر می توانیم از آن استفاده کنیم.

 

در ادامه این گردهمایی سعیدرضا جندقیان معاون امور دهیاری های کشور با بیان اینکه ما تا به امروز ۳۷هزار دهیاری را مجوز داده ایم، خاطرنشان کرد: ما ۲۵درصد جمعیت کشور را باید به روستائیان اختصاص بدهیم که این رقم در ۲۵سال پیش کاملا وارونه بود و از یک‌ برهه ای جمعیت شهری ما برای اولین بار از جمعیت روستایی پیشی گرفت.

 

وی ادامه داد: ما به سکونت گاهی که بیش از بیست خانوار باشد روستا و کمتر از آن ‌را آبادی می خوانیم که امروز ۶۲هزار آبادی براین اساس در کشور موجود است، این میزان بزرگ از جمعیت نیازمند یک بودجه بزرگ است، براین اساس ۱۶هزار میلیارد تومان تا به امروز برای روستائیان هزینه شده است که در دولت روحانی دوازده هزار و پانصد میلیارد تومان هزینه شده است که از کل منابع ۷۵درصد این مبلغ در این دولت به روستائیان داده شده است.

 

معاون امور دهیاری های کشور بیان کرد: هروقت بهره وری و توان ثروت را در روستاهای خود بالا ببریم شاهد مهاجرت به سمت شهرها نخواهیم بود، ما امروز دیگر نمی توانیم جمعیت را به سمت روستاها برگردانیم زیرا یک‌ روستایی برای شان بهره وری از خدمات به سمت شهرها می آید.

 

جندقیان ابراز داشت: ما تا زمانی که مبانی اصیل خود بازنگردیم به سمت توسعه نمی رویم، جمعیت، تولید و هنر سه موضوع بسیار مهمی است که اگر به آن توجه کنیم به سمت توسعه خواهیم‌ رفت، البته امروز اقتصاد معیشتی روستاها از ۲۵درصد به ۱۰درصد کاش یافته است که این ۱۰درصد هم مستقیم مربوط به اقتصاد روستا نیست و همین معیت روستاها را به سمت شهر می کشاند.

 

وی عنوان کرد: هم اکنون دو بعد فرار مغزها را در کشور داریم که ابتدا فرار مغزها از کشورمان است و دسته دوم مغزهایی هستند که از روستا به شهرها می آیند، توزیع اقتصاد صنعتی و کشاورزی زمانی که به درستی توزیع نشود ما شاهد خروج جمعیت از روستا است، در این میان ما نیازمند هیات های اندیشه ورز هستیم و برای این کار اقداماتی انجام شده است ضمن اینکه از ظرفیت کانون های فرهنگی هنری مساجد هم می توان استفاده کرد.

 

معاون امور دهیاری های کشور گفت: از منظر فناوری اطلاعات و انتقال آن نیز ما در روستاها مشکل داریم و این عامل سومی برای جلوگیری از انتقال جمعیت روستاها به شهر است که ما نتوانستیم آن را اجرایی کنیم.

 

جندقیان در خصوص وضعیت بودجه نیز تصریح کرد: هر دهیاری بین ۳ تا ۵ درصد از بودجه خود را می تواند در بخش های فرهنگی استفاده کند، تا به امروز ۶/۲ درصد بودجه آموزشی برای دهیاری ها پرداخت شده است، در این میان باید از شرکت های تعاونی در روستاها بهره ببریم.

 

قندالی ریاست سازمان عشایر کشور نیز در پایان این گردهمایی با بیان اینکه مسجد یک کانون کامل فعالیت های فرهنگی است، اظهار داشت: براین اساس نام گذاری کانون های فرهنگی هنری مساجد یک تعریف درست و دقیق است، پس باید در این‌ حوزه به جدیت ورود پیدا کرد.

 

وی ادامه داد: در حوزه ثبات و دانش و همچنین فرهنگ ما چالش هایی در حوزه های عشایر داریم، به همین منظور ما دو ‌طرح به شورای عشایر ارجاع کردیم تا براساس آن در بخش دانش و فرهنگ بتوانیم کارهایی را انجام دهیم که از سال ۹۳ تا ۹۵ این طرح اجرایی شد.

 

ریاست سازمان عشایر کشور بیان کرد: خوشبختانه در شورای عشایر استان ها توانستیم مصوب کنیم که در شورای فرهنگ عمومی استان ها موضوع فرهنگ عشایر مطرح شود و همه دستگاه ها در این راستا کمک کنند، براساس آمار در سی سال گذشته ما تلاش کردیم که جنعیت عشایر را ثابت نگه داریم و این نشان می دهد نوع برنامه ریزی ما به گونه ای بوده است که مهاجرت رخ ندهد.

 

قندالی خاطرنشان کرد: بیش از جمعیت عشایر موضوع فرهنگ آنها برای مهم بوده است زیرا فرهنگ اجتماعی، کار، ایل داری و ... باید بیشتر مورد بررسی قرار گیرد تا گسست ها را در شرایط مختلف احصاء کند، در واقع فرهنگ و‌ خواص آن برکسی پوشیده نیست اما باید بروی این موضوع بسیار حساس بود.

 

وی با اشاره به طرح ویژه «فرهنگی مذهبی» گفت: زیرساخت های قانونی برای این طرح دیده شده است و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز متولی اصلی اجرای این طرح است، جمعیت عشایر کم است اما تاثیرگذاری آنها بسیار زیاد می باشد، پس این جمعیت می تواند در تولید و فرهنگ مهم باشد.

 

ریاست سازمان عشایر کشور بیان کرد: جمعیت عشایر متاسفانه مسجد ندارد اما هر چادر یک مسجد، خواستگاه تولید، پاسگاه امنیتی و ... می باشد پس از این رو باید توجه بیشتر به این جمعیت کشور کنیم.

کد خبر 721561

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha