تبیین  راهکارهای فرهنگ سازی مصرف بهینه آب

تنش شدید آبی، محصول دو دهه خشکسالی و کم بارشی در هرمزگان است و یکی از راهکارهای کلیدی در زمینه فرهنگ سازی و نهادینه کردن فرهنگ مدیریت مصرف بهینه آب بهره گیری از پتانسیل و ظرفیت های مختلف به ویژه تریبون تبلیغی مساجد است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندرعباس، تعالیم و آموزه های دین مبین اسلام همواره بر استفاده بهینه از منابع خدادادی و عناصر طبعیت از جمله منابع آبی که از آن به مایه حیات یاد می شود تاکید فراوان دارد.

 

دین اسلام همچنین مصرف بی رویه منابع و عناصر طبیعت(اسراف) را مذموم و حرام می داند و اسراف کاران را نیز مورد نکوهش شدید قرار داده است و صرفه جویی به معنای مصرف نکردن نیست بلکه منظور، مصرف درست، مناسب و بهینه است.

 

استان هرمزگان دارای اقلیمی گرم و خشک است و از همین رو نیز از گذشته های دور با مشکل کم آبی دست و پنجه نرم می کند و خشکسالی های دو دهه اخیر، رشد جمعیت، مصرف بیش از حد و شوری آب چاهها موجب تشدید این وضعیت شده و تنش شدید آبی را در نیمه نخست سال 97 بوجود آورده است.

 

شرکت آب و فاضلاب استان هرمزگان از سال 94 تا کنون با بهره گیری از کارشناسان نخبه و روش های نوین علمی، درصدد مدیریت بحران منابع آبی استان است و از این رو برنامه های مختلفی از جمله استفاده از ظرفیت های مختلف فرهنگی تبلیغی برای فرهنگ سازی و نهادینه کردن فرهنگ مصرف بهینه آب را در دستور کار قرار داده است.

 

 

دعوت از نخبگان کانون های فرهنگی هنری مساجد(مدیران، ائمه جماعات و رابطین واحد خواهران) در قالب همایش «اصلاح الگوی مصرف آب» و تبیین دقیق وضعیت منابع آبی و همچنین بحران آب در استان یکی از این برنامه هاست.

 

کانونهای مساجد در زمینه فرهنگ سازی مصرف بهینه آب وارد میدان شوند

 

آیت الله نعیم آبادی، نماینده ولی فقیه در هرمزگان و امام جمعه بندرعباس با صدور پیامی به این همایش از آب به عنوان مایه حیات یاد کرد و گفت: آنچه از زیر زمین برمی داریم به همین سادگی جبرانش ممکن نیست و در شرایط خشکسالی محال است و به حکم عقل و شرع مدیریت در استفاده از این نعمت بزرگ الهی لازم است.

 

وی با اذعان به اینکه این استدلال که ما پول آب را می دهیم مصرفش چه مانعی دارد، یک سخن نادرستی است، افزود: آن چه ما در استفاده از این اساس زندگی زیاده روی کنیم تضییع حق دیگران است و آن نیز در محکمه عقل و شرع روا نیست.

 

رییس شورای فرهنگ عمومی استان هرمزگان اظهار کرد: از همه مردم شریف و منطقی استان انتظار آن که با درایت کامل زمینه را برای استفاده همگان فراهم کنند و نیز توقع این که کانونهای مساجد و مجموعه مربوط به آب در فضای تبلیغی آن گونه که نیاز این کار هست وارد میدان شده و در این شرایط حساس دین خود را به مردم خوب و حفظ سرمایه الهی ادا نمایند.

 

وی تصریح کرد: این تنش باعث به صدا درآمدن آژیر بحران آب در شهر بندرعباس، مرکز استان هرمزگان شده است و ضروری است که از همه ظرفیت ها برای مدیریت عبور از این تنش به بهترین شکل استفاده شود.

 

بیش از ۱۰۰ آیه در قرآن درباره آب وجود دارد

 

حجت الاسلام و المسلمین محمدعلی لبخندان، مدیر موسسه فرهنگی اندیشه های آسمانی سجادیه نیز با بیان اینکه آب سرچشمه حیات است و حیات همه چیز به آب بستگی دارد، بر ضرورت توجه به صرفه جویی در مصرف آب تاکید کرد.

 

 

وی با اشاره به حدیثی از رسول گرامی اسلام(ص) اظهار کرد: در مصرف آب باید صرفه‌جویی کرد، حتی اگر به وفور یافت شود چراکه حیوانات نیز حق استفاده از این آب را دارند.

 

مدیر موسسه فرهنگی اندیشه های آسمانی سجادیه افزود: بیش از 100 آیه در قرآن درباره آب در طبیعت وجود دارد که هر کدام به ویژگی‌ها و نقش آب اشاره می کنند.

 

وی عنوان کرد: خداوند در آیات متعدد انسان را به تفکر در آب و شکرگزاری از این نعمت بزرگ متذکر شده است.

 

این استاد اخلاق در ادامه ضمن قدردانی از فعالیت های موثر و هدفمند کانون های فرهنگی هنری مساجد، از کانون های مساجد و بسیج به عنوان دو بال موفق در حوزه فرهنگ نام برد و تصریح کرد: کانون های فرهنگی هنری و بسیج با توجه به حجم و شعاع برنامه هایی که در طول سال اجرا می کنند در راس دستگاه های فعال در حوزه فرهنگی هستند.

 

وی به وضعیت اقتصادی کشور نیز اشاره و خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط سخت اقتصادی و کمبود اعتبار، اما فعالیت های کانون های مساجد بر اساس برنامه زمانبندی شده با مدیریت جهادی در حال انجام است که همایش اصلاح الگوی مصرف و اعزام اعضای کانون ها به اردوی سفیران ولایت در قم نمونه ای از این اقدامات است و این بیانگر ساری و جاری بودن شور و نشاط انقلابی در کانون مساجد است.

 

تنش آبی در هرمزگان جدی است

 

مهندس علی رضایی، معاون مشترکین شرکت آبفای هرمزگان نیز با بیان اینکه تنش آبی در هرمزگان و به ویژه بندرعباس بسیار جدی است، گفت: به‌رغم هشدارهای کم آبی، با کاهش بارندگی‌های سال زراعی و مصرف نادرست آب، سرانجام سد استقلال میناب به حجم غیرمفیدِ خود نزدیک شد، بسیاری از چاه‌های آب نیز بخاطر شوری از مدار بهره‌برداری خارج شد.

 

 

وی، سال 97 را سالی پرتنش و کم آب برای شهرهای بحرانی و در آستانه بحران از جمله بندرعباس، بندرخمیر و روستاهای حومه و 15 شهر دیگر اعلام کرد و افزود: این درحالی است که همچنان روزهای سخت و طاقت فرسا و تب داغ تابستان را پیش رو داریم.

 

معاون مشترکین شرکت آب و فاضلاب استان هرمزگان با اشاره بیان اینکه با همراهی و همکاری مردم می توان تنش آبی در استان را مدیریت کرد، گفت: با توجه به کاهش شدید بارندگی در حوزه آبریز منابع آبی استان در سال زراعی 97-96 (47 میلیمتر) و به تبع آن کاهش ذخایر آبی، میانگین میزان تولید فعلی آب به 103 میلیون مترمکعب کاهش یافته است.

 

وی اضافه کرد: شهرهایی که در وضعیت فعلی با تنش آبی مواجه هستند به ترتیب شهرهای بندرعباس، خمیر، تازیان پایین، بستک، جناح، مجنمع روستایی فرامرزان، سردشت، گوهران، گروک، هشت بندی، رویدر و روستاهای تابعه می باشند و 15 شهر دیگر شامل شهرهای بیکا، زیارتعلی، فین، فارغان، بندر لنگه، کنگ، پارسیان، کوشکنار، تخت، قلعه قاضی، حاجی آباد، سیریک، درگهان، سوزا و چارک در آستانه بحران قرار دارند.

 

مهندس رضایی ادامه داد: آب مورد نیاز شهرهای بندرعباس، بندر خمیر و روستاهای حومه با جمعیت بالغ بر 670 هزار نفر و نیاز آبی مطالعاتی 2 هزار و 577 لیتر بر ثانیه، از منابع سد استقلال، چاههای دشت شمیل، دشت های نیان و میناب و زه آب سد شمیل تامین می شود.

 

وی افزود: ظرفیت سد استقلال میناب۲۴۰ میلیون مترمکعب است هم اکنون تنها شش میلیون مترمکعب آب این سد، قابل استفاده است که به آن حجم مرده گفته می شود.

 

رضایی اضافه کرد: سد نیان به طور کامل خشک شده است و سد شمیل نیز حداکثر تا 12 روز آینده آب دارد.

 

وی به قدامات فنی و فرهنگی در زمینه مدیریت منابع آبی اشاره کرد و یادآور شد: چاپ و نصب بنرهای صرفه جویی و مدیریت مصرف، تهیه اقلام مصرفی دانش آموزان با محتوای مدیریت مصرف ، ایجاد وب سایت کمپین آقای شیر، برگزاری جلسات با گروه های سمن جهت ترویج مصرف بهیه آب در بین بانوان خانه دار، همکاری در برپایی نمایشگاه وضعیت قرمز با محتوای بحران آب، قرارداد تولید و پخش 111 برنامه تلویزیونی و 108 برنامه رادیویی و ساخت یک کلیپ با صدا و سیمای مرکز خلیج فارس، برگزاری جشنواره فراگیری نخستین واژه آب برای 4650 دانش آموز و توزیع 16300 بسته فرهنگی، نصب 6000 کاهنده مصرف آب در منازل مشترکین و اماکن عمومی، مراکز آموزشی، بخشی از این اقدامات است. 

 

نخبگان کانون های مساجد مبلغین خوبی برای مصرف بهینه آب هستند

 

حجت الاسلام احمد پهلوانی، مسئول دبیرخانه کانون های مساجد هرمزگان نیز گفت: اعضای شرکت کننده در این همایش پس از بازگشت از اردوی فرهنگی، آموزشی و زیارتی سفیران ولایت، مبلغین خوبی برای مدیریت مصرف بهینه آب خواهند بود.

 

وی با بیان اینکه پیش از ظهر امروز بیش از 400 نفر از مدیران، ائمه جماعات و رابطین واحد خواهران کانون های مساجد هرمزگان برای شرکت در اردوی سفیران ولایت به شهر مقدس قم اعزام می شوند، افزود: این افراد به مدت چهار روز در محضر استاید برجسته حوزه و دانشگاه و در قالب همایش ها و کارگاه های مختلف با مباحث مختلف ازجمله صحیفه سجادیه، سیره امام سجاد(ع) و سیاست های جدید ستاد عالی کانون های مساجد آشنا می شوند.

 

 

مدیراجرایی کنگره بین المللی امام سجاد(ع) عنوان کرد: همایش بزرگ سید العابدین(ع) با حضور 150 نفر از طلاب کشورهای مختلف جهان و 400 نفر از نخبگان کانون های مساجد هرمزگان روز پنجشنبه هفته جاری در قم برگزار می شود.

 

برگزاری همایش اصلاح الگوی مصرف آب با حضور 400 نفر از نخبگان کانون های فرهنگی هنری مساجد سراسر استان هرمزگان یکی از راهکارهای فرهنگ سازی مدیریت مصرف بهینه آب است که صبح امروز در حسینیه عاشقان ثارالله بندرعباس برگزار شد.

 

در این همایش علاوه بر پخش کلیپ های ویژه مدیریت مصرف بهینه آب، کارشناسان شرکت آب و فاضلاب استان هرمزگان نیز به تشریح وضعیت بحرانی منابع آبی استان و همچنین راهکارهای علمی مدیریت مصرف بهینه آب در بین مشترکین پرداختند که با استقبال شرکت کنندگان همراه بود.

 

توزیع دستگاه های کاهنده مصرف آب، استفاده از آب جایگزین برای آبیاری فضای سبز و همچنین ساخت و ساز، بهره گیری شرکت ها و صنایع بزرگ غرب شهر بندرعباس از آب شیرین کن و ترغیب مردم به کاهش مصرف ازجمله راهکارهای مدیریت مصرف و عبور از تنش آبی است که در این نشست پیرامون آن بحث و بررسی و تبادل نظر شد.

 

گفتنی است؛ میزان آب مصرفی شهروندان بندرعباس و بندرخمیر یکهزار و ۸۵۰ لیتر در ثانیه است که این میزان آب از سد استقلال میناب، چاه‌های زیردشت سد نیان، چاه‌های حاشیه سد شمیل، چاه قنات سد شمیل و سیستم جمع آوری آب نشتی سد شمیل تامین می‌شود.

 

شایان ذکر است؛ براساس اعلام مسئولان؛ ظرفیت سد استقلال میناب را ۲۴۰ میلیون مترمکعب است و هم اکنون تنها شش میلیون مترمکعب آب این سد، قابل استفاده است که به آن حجم مرده گفته می شود و همچنین آب سد نیان به طور کامل خشک شده است و سد شمیل نیز حداکثر تا 12 روز دیگر آب دارد.

 

 

 

 

 

کد خبر 720459

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha