به گزارش خبرنگار شبستان، دومین دوره از مجموعه کارگاه های سینمای حرفه ای، از سی و یکم مرداد در مرکز سینمای جوان شهر سنقر کرمانشاه برگزار می شود که طی ده روز با برگزاری هفت کارگاه و سه روز پروژهی فیلمسازی، پذیرای علاقه مندان از شهرهای مختلف کشور خواهد بود.
سهراب نوربخش، متخصص اصلاح رنگ و نور فیلم که با گروه تولید فیلمهای سینماییِ «کامیون»، «پناه»، «مالیخولیا» و «پرچم بدون سرزمین» همکاری داشته، یکی از اساتید این دوره و یکی از اعضای اصلی برگزار کننده است که با او دربارهی بخشهای مختلف کارگاه سینمای حرفهای به گفتوگو نشستیم.
* هدف از برگزاری کارگاه سینمای حرفهای را برای ما شرح دهید.
مهمترین هدفی که این کارگاه دنبال میکند، انتقال تجربههای عملی و فنی است که به طور معمول در دانشگاهها و آموزشگاههای هنری به آنها پرداخته نمیشود. تجربههایی که حاصلِ سالها تجربه و رنجبری اساتید در زمینهی فعالیتشان است و به اشتراک گذاشتن این تجربهها به شیوهی عملی، شاید مهمترین بهرهای است که علاقهمندان از این دوره به دست میآورند.
* این دورهها برای کدام دسته از علاقهمندان به سینما مناسبتر است؟
کارگاه سینمای حرفهای برای فارغالتحصیلانِ سینما یا رشتههایی مانند عکاسی که به سینما علاقهدارند و همچنین کاروزانی که میخواهند سطحِ کارشان را در فضای حرفهای سینما بالا ببرند، کارآمد و مناسب خواهد بود.
* ویژهترین دستاورد حاضران در این دوره از کارگاهها چه خواهد بود؟
بازآموزیِ شیوهی برخورد حرفهای با حوزههای مختلف سینما، یک ویژگی مهم برای کسانی خواهد بود که میخواهند فعالیت خود را در سینمای حرفهای گسترش دهند و این بخشی از دستاوردِ حاضران در این دوره خواهد بود. گفتوگو دربارهی فیلمنامهنویسی، کارگردانی، تهیهکنندگی و فروش فیلم، تصویربرداری، تصحیح رنگ و تدوین که در این دوره روی میدهد، میتواند راهگشای کسی باشد که میخواهد در بازار کار سینما سهمِ بیشتری به خود اختصاص دهد.
* لطفا گزیدهی آنچه را که در کارگاه گفته میشود، بگویید.
دربارهی فیلمنامهنویسی، آشنایی و بررسی سبک و شیوههای مختلف نویسندگان حرفهای و چگونگیِ شکلدهی به ایده و طراحی کاراکتر و موقعیت، مورد بحث قرار میگیرد. دربارهی تصویربرداری، گفتو گو پیرامونِ شکلگیری نگاه فیلمبردارِ مولف و اثرگذاری که باید امضای خاصِ یک مدیر فیلمبرداری و تفاوت ویژهی سبک کاری او باشد، مورد توجه خواهد بود. بخشِ دیگر از آموزشهای این کارگاه، تکنیکها و استفاده از ابزارهایِ سینمایی است که چگونگیِ بهرهمندی از ابزار حرکتی و لرزهگیرها را بر اساسِ اینکه چه قصهای روایت می شود و چه نگاهی بر ساختِ فیلم حاکم خواهد بود، وارسی میکند. تکنیکهای بهرهمندی از دوربین و اینکه چگونه انتخابهای شما بر تمام پروژه اثر میگذارد، از دیگرِ آموزههای این کارگاه است. افزون بر اینها و وارسی شیوههای تدوین، اصلاحرنگ و مبانی دیگر، تکنیکِ فیلمبرداری زیرِ آب هم از بخشهای مهم کارگاه یاد شده است که میتواند سویههای تازهای از حرفهی سینما را پیش چشم ما بگشاید.
* اهمیت گفتوگو دربارهی فروش فیلم و تهیهکنندگی چیست؟
زمانی که تهیهکنندگی و بازاریابیِ فیلم را یاد بگیرید، در مییابید که چرخهی مالی چگونه بر اجزای پروژه تاثیر میگذارد. مدیریت منابع مالی در بخشهای مختلف از انتخاب بازیگران و لوکیشنهای فیلمبرداری، ابزار و تجهیزات و حتی شیوهای که برای ساخت یک سکانس ممکن است بهکار ببریم، اثرگذار است. مهم است که یک فیلمساز با ریسکها، زمانبندی و گمانههای گوناگونی که در زمان تهیهی فیلم بروز می دهد؛ آشنا باشد.
* دربارهی کارگاه فیلمسازی دیجیتال که بر عهدهی شماست، صحبت کنید.
این کارگاه بر چهار بخش تقسیم میشود. بخش نخست، تنظیمات تکنیکال دوربین است، اینکه چطور میتوانیم با تنظیمات دوربین و هر دستگاه دیگری، به دوربین کمک کنیم تا برترین و بالاترین کیفیت ویدیو را ضبط کند. هرچه از این بخش بیشتر بدانیم، متوجه میشویم که چطور با انتخاب لنزها و فیلترها با نورپردازی و رعایت نکاتی در طراحی صحنه و لباس، به کیفیت تصویر بهتری دست بیابیم.
* انجام تنظیمات اینچنین عوارضی برای تصویر نخواهد داشت؟
بله عوارضی دارد که در بخش دیگر کارگاه به چگونگی برگرفتن آن در مرحلهی اصلاح رنگ فیلم میپردازم. اصلاح رنگ را در هفت مفهوم خلاصه کردهام که تمامی نرمافزارهای حرفهای هم بر این اساس کار میکنند.
* بخش چهارم کارگاه دربارهی چیست؟
بخش تهیهکنندگی و ساخت اولین فیلم سینمایی بلند است. برای اینکه بتوانید فیلم نخست خود را به پایان برسانید، نیازمند دانستن آگاهیهایی دربارهی مدیریت و اهمیت تجارت در صنعت سینما دارید.
نظر شما