وقتی کنار تنهایی خود "سگ" می نشانی

نگهداری از حیوانات اهلی هیچ گاه ممنوع نبوده اما نباید فراموش کنیم که انسانیت مقام بسیار بالایی است و این که سگ ها را به جای انسان ها قرار دهیم و تا جایی که فضایی ایجاد شود که فرزندآوری عار شود و سگ داشتن افتخار، یک موضوع ضد فرهنگی و ضد اجتماعی است.

به گزارش خبرنگار شبستان،موضوع تنهایی افراد در اجتماع میلیونی و دوری از ارتباطات جمعی یکی از چند آسیب کنترل نشده پیشرفت و تکنولوژی در جوامع در حال توسعه بشری است که می تواند در هاله بی توجهی متولیان امروز هر جامعه ای صدمات جبران ناپذیری در الگوهای رفتاری افراد بر جای بگذارد.نگهداری و توجه به حیوانات یکی از آداب سفارش شده در دین مبین اسلام است چه بسا آزار این حیوانات نیز در روایات بسیاری از ائمه اطهار مورد تقبیح قرار گرفته و همانگونه که حقوق انسان در دین اسلام محترم شمرده شده حقوق حیوانات نیز دارای جایگاه ویژه ای است.نگهداری از سگ به عنوان یک حیوان خانگی تا حدی در خیابان های شهر تهران و دیگر شهرهای کشور به چشم می خورد ،این مقوله به سبب محترم شمردن حقوق حیوانات نبوده بلکه ضایع کردن حقوق حیوانات و حبس آنها در قفس و حتی عقیم کردن حیوانات را به دنبال دارد.

 

سگ نخستین حیوانی است که توسط انسان اهلی شد بعد ازآن افراد از این حیوان در بارکشی ،گله داری، حفاظت، نجات جان انسان ها در حوادث و بلایای طبیعی و کمک به نیروهای پلیس استفاده کردند. برخی تحقیقات نشان می‌دهند که سگ‌ها دست کم در حدود پانزده هزار سال پیش اهلی شده‌اند، اما با معیار قرار دادن شواهدی که از فسیل‌ها و آزمایش دی‌ان‌ای به دست آمده‌است سگ‌ها از 100 هزار سال پیش اهلی شده بودند. براساس آماری که  در سال ۲۰۰۱ برآورد شده حدود ۴۰۰ میلیون قلاده سگ در سراسر دنیا زندگی می‌کنند.امروزه به دلیل زندگی شهری و کمرنگ شدن رابط فامیلی و عاطفی افراد جامعه رو به نگهداری حیوانات به ویژه سگ و گربه روی آوردند

 

 

 

رواج نگهداری از حیوانات خانگی به عوامل اجتماعی هم برمی گردد مثل نبود اعتماد اجتماعی میان آدمها، بلد نبودن راه تعامل و گفت وگو و قانع کردن همدیگر، مد ، فخرفروشی، رفع تنهایی و بی همدمی  که روزبه امیدی، روانشناس و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در گفت و گو با خبرنگار شبستان می گوید: نگهداری از حیوانات دلایل مختلفی دارد، بخشی از آن مربوط به مد می شود، رفتاری شایع می شود و افرادی کورکورانه از آن تقلید می کنند، شاید نیاز خاصی از افراد را هم برطرف نکنند ولی چون مد است این عمل را انجام می دهد.

 

وی بیان کرد:ولی بعضی از افرا نیازهای روانی دارند که نیاز به داشتن و نگهداری حیوانات در آنها بروز می کند به ویژه افرادی که نمی توانند روابط اجتماعی خوبی با دیگران برقرار کنند، حتی ممکن است شکست های عاطفی در زندگی داشته باشند، این گروه از افراد، افرادی هستند که تنها زندگی می کنند و یا به دلایلی کنار گذاشته شده اند. به هر حال این ویژگی (نگهداری حیوانات خانگی) در انسان ها چه از لحاظ تنهایی فیزیکی و چه تنهایی روانی، بیشتر دیده می شود و تمایل زیادی به نگهداری حیوانات خانگی دارند لذا ممکن است افراد این حیوانات را یک همدم و کسی که بتواند با وی رابطه برقرار کند، انتخاب کنند.

 

حیوانات خیانت و نامردی نمی کنند و بی معرفت نیستند

این روانشناس با بیان اینکه بسیاری از حیوانات هم رابطه خوبی با انسان برقرار می کنند، افزود: این را هم باید در نظر بگیریم ،سگ های خانگی در بسیاری از مواقع روابطشان بسیار خوب است، طبیعی است که انسان ها به این حیوانات گرایش پیدا می کنند و از سوی دیگر هم امتیاز می گیرن، چون حیوانات خیانت و نامردی نمی کنند و بی معرفت نیستند. لذا بسیاری از افراد که نتوانستند به دیگران اعتماد کنند به این حیوانات اعتماد می کنند و این حیوانات هم معمولا اعتماد آنها را جلب می کنند و در خیلی از مواقع هم از صاحبانشان حمایت می کنند،به هر حال جدای از مسئله مد، معمولا در جوامعی که ارتباطات اجتماعی بسیاری وجود دارد و همدیگر را حمایت می کنند، انسان ها کمتر به نگهداری حیوانات خانگی روی می آورند.

 

این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در ادامه افزود: ممکن است گفته شود در بعضی از کشورهای اروپایی که ساختار اجتماعی خوب است و انضباط اجتماعی وجود دارد چرا از حیوانات خانگی نگهداری می کنند؟ دلیلش این است،چون باید سابقه تاریخی کشورها را هم در نظر گرفت. در کشور ما نگهداری از حیوانات خانگی سابقه زیادی ندارد، شاید زمانی که افراد ارتباط عاطفی بیشتری داشتند، شعرخوانی می کردند، شب ها به شب نشینی می نشستند و صله رحم پررنگ بود به این دلیل به سگ به عنوان یک حیوان خانگی نگاه نمی کردند، سگ ها در بسیاری از مواقع استفاده حرفه ای یا صنعتی داشتند مثلا در گله و یا به عنوان نگهبان مورد استفاده قرار می گرفتند و یا در مقاصد نظامی از آنها استفاده می شد لذا بیشتر، جنبه های کاربردی این شکلی داشتند تا بخواهند جایگزین یک رابطه عاطفی باشند.

 

این روانشناس اظهار کرد:در جوامعی که رابطه عاطفی پررنگ تر است این نیازها کمتر احساس می شود. وقتی مسایل اقتصادی، اجتماعی و احساس ناامنی در افراد زیاد می شود و رابطه آدم ها به هر دلیلی به ویژه مسایل اقتصادی دور و شکسته می شود به این دلیل این مسایل به وجود می آید،انسان نیازمند یک مونس، همدم و رابطه است و چون چنین رابطه ای را در آدم هانمی یابد اتوماتیک وار بر اساس یک نیاز فطری انسانی گرایش به موجود دیگری پیدا می کنند که ماندنی تر، سهل الوصول تر، شدنی تر، امن تر و حتی کم خرج تر هستند.در حال حاضر استفاده از یک حیوان بسیار ارزان تر از این است که فرد بخواهد ازدواج کند. ازدواج هزینه و دردسر دارد لذا فرد می گوید من می خواهم یک نفر در کنارم باشد، یک حیوان هم می تواند این نیاز را برطرف کند.

 

وی با اشاره به ارایه راهکار در خصوص عدم گرایش افراد به نگهداری از حیوانات خانگی تصریح کرد: اقدامات باید بنیادی، سیستمی و همه جانبه نگر باشد، ما نمی توانیم مسایل کلان و مسایل اقتصادی را نادیده بگیریم و فقط یکی از پیامدهای سیستمی که مشکلات زیادی ممکن است داشته باشد را بیابیم و با آن پیامد مبارزه کنیم به عنوان مثال وقتی بدنی بیمار است ،نمی تمی توانیم با تب مبارزه کنیم، با پایین آوردن تب مشکل حل نمی شود، بدن را باید درمان کرد. جامعه به عنوان یک بدن، مشکلات زیادی مانند فرهنگ اجتماعی، حفظ و نگهداری از محیط زیست و حفظ آدم ها دارد در کل ما آدم های غیر مراقبی شدیم، از هیچ چیز مراقبت نمی کنیم نه محیط زیست نه آدم های اطراف خود و نه آب و هوا، اینکه حالا حیوانات را وارد زندگی کردیم، جای تعجب نیست چون همه اینها دست به دست هم دادند تا ما به نگهداری حیوانات گرایش یابیم.

 

این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در پاسخ به این سوال که آیا بیشتر خانواده هایی که گرایش به نگهداری حیوانات خانگی دارند متارکه کردند تصریح کرد: اگر بتوانیم امنیت افرادی را که متارکه کردند تامین کنیم یا حتی یک رابطه سالم با یک فرد داشته باشند تا حدودی مشکلات این افراد حل می شود ولی در حال حاضر یک فرد مطلقه با هر فرد دیگری بخواهد رابطه برقرار کند، مورد سوءاستفاده قرار می گیرد، این افراد در اجتماع ضربه می خورند و به دنبال یک رابطه هستند و قاعدتا به سمت رابطه ای می روند که امنیت بیشتری داشته باشند، ماندنی تر باشند، شکست عاطفی در آنها ایجاد نکنند؛ وقتی فردی با یک سگ رابطه برقرار می کند خلا عاطفی فرد را جبران می کند این یک امر طبیعی است.وی با بیان اینکه افزایش طلاق در گرایش انسان ها به نگهداری حیوانات نقشی ندارد، افزود: احساس تنهایی و عدم اعتماد در روابط بین فردی نقش بیشتری دارد.

 

امیدی با بیان اینکه یکی از عناصر سرمایه اجتماعی به اعتماد افراد وابسته است، خاطرنشان کرد: میل فطری ما به داشتن رابطه عاطفی خود به خود به سمت اشیا، مشاغل یا چیزهایی که احساس می کنیم ما را تنها نمی گذارند یا از دست شان نمی دهیم گرایش می دهد، حالا این فرد می تواند مطلقه یا فرد مسن و جوان باشد.وی بابیان اینکه گرایش به نگهداری حیوانات خانگی یک دفاع روانی در"افراد تنها "محسوب می شود، اظهار کرد: دفاع علیه اینکه من با موجودی ارتباط برقرار می کنم که این حیوان من را تنها نخواهد گذاشت.

 

وی در خصوص اینکه مرگ حیوان مورد علاقه انسان ها نیز ضربه عاطفی شدیدی به صاحبش می زند، گفت:انسان ها به مسایل درازمدت نگاه نمی کنند،چون نفع این مسئله کوتاه مدت است مانند سیگار کشیدن و بسیاری از مسایل که منابع کوتاه مدتشان به مضرات درازمدت آنها می چربد.

 

کفتربازی بیشتر در افرادی دیده می شد که از اقتصاد اجتماعی پایینی برخوردار بودند/سگ بازی انگ اجتماعی نیست

وی با اشاره به تفاوت کفتربازی در گذشته و سگ بازی در شرایط امروز جامعه گفت: کفتربازی بیشتر در افرادی دیده می شد که از اقتصاد اجتماعی پایینی برخوردار بودند این عمل معمولا در پایین شهر بیشتر دیده می شد ولی امروزه نگهداری حیوانات خانگی بیشتر در طبقات بالا و مرفه نشین اجتماع دیده می شود هرچند نگهداری آن در طبقات پایین و متوسط اجتماع از روی علاقه هم دیده می شود لذا کفتربازی یک انگ اجتماعی بود ولی نگهداری از سگ و گربه اینگونه نیست.

 

این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم  پزشکی کاشان با بیان اینکه رفت و آمد افراد به کشورهای خارجی بسیار افزایش یافته است افزود: چون کشورهای خارجی جذاب هستند هر عملی را که انجام می دهند مردم ما هم کورکورانه از آنها تقلید می کنند، بنابراین افزایش سفرهای خارجی در سال های اخیر یک آسیب محسوب می شود. در گذشته مردم ایران تا این اندازه به سفرهای خارجی نمی رفتند، سالانه 10 میلیون نفر به ترکیه، آنتالیا، گرجستان و تایلند می روند. هر کدام از این افراد یک جزیی از فرهنگ این کشورها را به ایران وارد کنند،‌ کافی است.

 

وی ادامه داد: وقتی سیستم معیوب باشد ،حتی سفرهای خارجی، شرایط اقتصادی و رسانه ها هم به این مسئله دامن می زنند، شاید نگهداری سگ در آلمان یک عامل روانی و تنهایی داشته باشد ولی در ایران عوامل مختلفی در این رفتار نقش دارند و ما نمی توانیم ساده و سطحی بگوییم این افراد انسان های تنهایی هستند.

 

امیدی در ادامه تصریح کرد: وارد کردن این فرهنگ از خارج و اینکه مردم تا این حد به سفرهای خارجی روی آوردند تا جایی که ما سفرهای داخلی را فاجعه و شکنجه می بیننم، پس اگر بخواهیم از این کار جلوگیری کنیم ابتدا باید مشکلات سفرهای داخلی را برطرف کنیم، هتل ها را اصلاح و مشکلات توریستی را کاهش دهیم و همچنین روابط بین فردی و اعتماد افراد را افزایش دهیم ، از آدم ها نترسیم در این صورت افراد اتوماتیک وار در روال طبیعی خود قرار می گیرند و با این رفتارهای افراطی و ناهنجار مواجه نمی شویم.

 

وی با بیان اینکه شبکه های ماهواره ای و فضای مجازی نیز هر کدام سهمی در ایجاد این رفتار در جامعه دارند، گفت: اما قوی تراز رسانه 10 میلیون افرادی است که سالانه به سفرهای خارجی می روند. طبق گزارش کشور ترکیه ،مردم ایران بیش از 900 هزار خانه در این کشور خریداری کردند لذا باید این مسایل را کلی در نظر بگیریم، این تعامل ها، مهاجرت ها و گرایشی که ایرانی ها به خارج پیدا کردند و اینکه فکر می کنند خارج و جنس خارجی بهتر از ایرانی است، همه اینها مهم است و همه از مشوق های مهم به حساب می آید لذا باید گفت با این شرایطی که ما داریم وضعیت ما روز به روز بدتر خواهد شد.

 

امیدی اظهار کرد: نمی شود با همه این مسایل مبارزه فرهنگی کرد، وقتی می خواهیم مبارزه فرهنگی کنیم ،مردم گارد می گیرند انگار ما را قبول ندارند لذا ابتدا باید سیستم را  اصلاح سپس جایگاه خودمان را بهتر کنیم تا مردم از ما تبعیت کنند.

 

وی با اشاره به مسایل بهداشتی نگهداری حیوانات خانگی گفت: حیواناتی که شناسنامه دارند و تحت مراقبت های پزشکی هستند، مشکلی از لحاظ انتقال بیماری ندارند ولی حیواناتی که خارج از سیستم پزشکی می باشند آنها ممکن است ناقل انتقال بیماری باشند.

 

وی با اشاره به نقش غنی سازی اوقات فراغت جوانان در جلوگیری از گرایش جوانان به نگهداری حیوانات خانگی اظهار کرد: اوقات فراغت هم به اندازه سهم خود تاثیرگذار است ولی شاید بعضی از جوانان اوقات فراغت خود را با حیوانات بگذرانند، بنابراین اوقات فراغت هم یکی از نیازهای مهم زندگی است که در هر زمینه ای نقشی دارد.

 

بهاره، 30 ساله که سگی بنام  اشکپیکس  دارد به خبرنگار شبستان می گوید: افرادی که از حیوانات به ویژه سگ و گربه نگهداری می کنند زندگی خاصی دارند. یکی از دلایلی که من به نگهداری سگ روی آوردم این بود که همسرم به مأموریت های طولانی  مدت می رفت و احساس تنهایی زیادی می کردم ،چون به حیوانات علاقه داشتم، تصمیم به آوردن سگ گرفتم ،هرچند ریسک بالایی بود ،چون مادرم مخالف این کار بود و نمی دانستم واکنش وی چگونه است و چه اتفاقی خواهد افتاد و من هم هیچ تجربه ای نداشتم.

 

وی بیان کرد: در ابتدا برایم خیلی سخت بود ولی با سپری شدن روزها متوجه شدم که چقدر خوب است، تقریبا در دو ماه اول با اشکپیکس اخت پیدا کردم. حس عاطفی که این سگ به آدم می دهد خیلی زیباست و انگار تمام خلأهای موجود زندگی ام را پر می کنم.

 

بهاره تصریح کرد: سگم را یک میلیون تومان خریدم و برای تغذیه اش هم یک کنسرو 12 هزار تومانی می خرم و غذای خشکش هم نزدیک به 30 هزار تومان است. هر سه ماه یک بار هم 50 الی 60 هزار تومان برای تزریق واکسن ضد انگلی سگم هزینه می کنم.

 

وی در پاسخ به این سوال که آیا شما سگ خود را عقیم کردید، اظهار کرد: بله سگ من عقیم است دلیلش این است که برای سلامتی او بسیار مفید است و از ابتلا به بیماری های مختلف پیشگیری می کند و همچنین تصور می کنم او در بچگی خود می ماند یعنی در عین حالی که رشد می کند همان شادابی، جوانی و بچگی اش را دارد. سگ ها دوره ای به نام دوران فهلگی دارند که با عقیم شدن این دوران به سراغشان نمی آید.

 

وی با اشاره به روایت وارد شده در احکام دینی در خصوص نجس بودن سگ تصریح کرد: من این مسئله را قبول ندارم، من کل قرآن را حفظ هستم و در آن چیزی به نام نجس بودن سگ نیامده است، حتی در سوره کهف نیز که به نام سگ اصحاب کهف است در خصوص نجس بودنش چیزی گفته نشده است.

در این خصوص کامران گلچین، دامپزشک نیز به خبرنگار شبستان گفت: در جامعه امروز ما مشکلات زندگی شهری و ماشینی روز به روز در حال افزایش است. بسیاری از مردم برای کاهش دغدغه های خود به نگهداری حیوانات روی آوردند در واقع مشکلات زندگی موجب کمرنگ شدن روابط افراد با یکدیگر و اقوام شده است که این امر نقش مهمی در گرایش خانواده ها به نگهداری از حیوانات به ویژه سگ و گربه دارد.

 

وی با اشاره به انتقال بیماری از طریق این حیوانات به انسان بیان کرد: بخشی از بیماری ها بین حیوانات و انسان مشترک است از جمله سگ و گربه ولی با چکاب های منظم، واکسیناسیون و درمان ضد انگل قابل کنترل و پیشگیری هستند و بسیاری از بیماری های آنها نیز صرفا اختصاصی است.

 

گلچین با بیان اینکه روزی 20 الی 30 کیس (سگ) ویزیت می کنیم، تصریح کرد: ویزیت حیوانات نسبت به سال های گذشته بسیار افزایش یافته و بیشتر هم سگ و گربه است ولی حیوانات دیگری هم مانند خرگوش، همستر و خوکچه هندی ویزیت می شوند که فراوانی آنها نسبت به سگ و گربه کمتر است.

 

عقیم کردن سگ ها برای سلامتی آنها مفید است

این دامپزشک با اشاره به عقیم کردن سگ توسط خانواده ها افزود: عقیم کردن سگ از لحاظ علمی جهت سلامتی و طول عمر آنها ثابت شده و در کشورهای مختلف مقالات زیادی در این خصوص ارایه شده است. نگهداری حیوانات در منازل شرایط خاصی را می طلبد که از جمله آن عقیم کردن آنهاست که برای سلامتی شان بسیار مهم می باشد، در واقع ریسک احتمال ابتلا به بعضی از بیماری ها در سن بالا را کاهش می دهد. ما با عقیم کردن بعضی از بیماری های شایع در سگ ها را جلوگیری می کنیم یا یک سری مشکلات رفتاری در آنها از بین می رود. در مجموع در همه کشورهای دنیا توصیه می شود چه سگ و چه گربه اگر قصد تولید مثل ندارند بهتر است عقیم شوند.

 

وی با اشاره به تاثیر عقیم کردن سگ ها در انقراض نسل شان افزود: این مسئله جای بحث دارد، چون سگ ها و گربه ها جزو حیواناتی هستند که در خطر انقراض نمی باشند. از این لحاظ مشکلی ایجاد نمی شود و از سوی دیگر چون حیوان خانگی هستند، نگهداری شان شرایط خاصی را می طلبد که حتما باید عقیم شوند.

 

گلچین با بیان اینکه سگ ها و گربه ها واکسن های خاصی دارند که باید تزریق شوند، گفت: برای سگ ها واکسن هاری و واکسن ضد انگل تزریق می شود، در فواصل معین و در سن پایین، چندین نوبت زده می شود و بعد به صورت تکرار سالانه باید بگیرند و واکسن ضد انگل هم چند ماه یک بار تکرار می شود.این دامپزشک با بیان اینکه تعرفه های هزینه های درمانی حیوانات متفاوت است، خاطرنشان کرد: یک چکاب و واکسن کامل صد هزار تومان هزینه دارد که این واکسن ها سالانه تزریق می شوند.وی با اشاره به دفترچه بیمه سگ ها اظهار کرد: سگ ها دفترچه بیمه ندارند ،مگر اینکه در بعضی جاها به صورت خصوصی خدماتی مانند بیمه ارایه شود.

 

وی ادامه داد: از لحاظ قانونی حمل سگ در ماشین و خیابان ممنوع است و تاکید دارند که برای حمل آنها باید از باکس استفاده شود که این درست است و برای سلامتی خود خانواده ها هم ضروری می باشد ولی یک سری رفتارهای ناشایست با حیوانات صورت می گیرد که باید به صورت قانونی پیگیری و رسیدگی شود، چون این رفتارها بر کودکان و افراد جامعه تاثیرات منفی به جا می گذارد.

 

 

احتمال انتقال بیماری در پارک ها وجود دارد

وی با اشاره به انتقال بیماری در پارک ها افزود: احتمال انتقال بیماری در پارک ها وجود دارد و افرادی که سگ دارند باید رعایت کنند. یک سری برگ های مخصوص وجود دارد که خانواده ها می توانند مدفوع سگ خود را جمع کنند. ممکن است بعضی از آلودگی ها پخش شود. کودکان و افراد دیگر اگر تماس مستقیم یا با دست آلوده چیزی بخورند، ممکن است بعضی از بیماری های آنها انتقال یابد لذا باید خانواده ها بعضی از موارد را در محیط اجتماعی رعایت کنند که موجب ایجاد مشکل در جامعه نشود.

وی در خصوص فرهنگ سازی در این زمینه تصریح کرد: فرهنگسازی ابتدا باید از خود ما دامپزشکان شروع شود ما هم تا جایی که امکان دارد اطلاع رسانی می کنیم و با هشدارهایی که می دهیم می تواند تاثیرگذار باشد.

 

گلچین با اشاره به نجس بودن سگ در فرهنگ دینی ما اظهار کرد: بحث های زیادی در خصوص نجس بودن این حیوان در بین علمای دینی و پزشکان صورت گرفته است ولی چیزی ثابت نشده در مورد نجس بودن بزاق سگ تحقیقات زیادی صورت گرفته است. نتایج حاصله این بود که در بسیاری از موارد مقدار باکتری که دهان یک سگ یا گربه دارد در خیلی از مواقع کمتر از دهان و روده انسان است ولی با وجود این نیازمند بحث و بررسی زیاد است.

 

وی با اشاره به نقش نگهداری سگ در آرامش روحی و روانی انسان ها افزود: طبق تحقیقات صورت گرفته سگ نقش مهمی در حل مشکلات روحی و روانی و برخی از بیماری های انسان دارد به ویژه بعد روانی آن کمک زیادی به آرامش افراد آسیب دیده می کند.این دامپزشک با بیان اینکه بیس غذایی سگ ها پروتئین، گوشت، مرغ و ماهی است، گفت: غذاهای تجاری و غذای کنسرو ی غذای معمول آنهاست.

 

وی اظهار کرد: تغذیه و رسیدگی به حیوانات در خانواده های مرفه و پایین متفاوت است. خانواده هایی که از شرایط اقتصادی خوبی برخوردار هستند غذای بهتری هم تهیه می کنند. ناگفته نماند که امروزه فقط قشر مرفه نیستند که حیوانات را نگهداری می کنند از طبقات پایین هم به دلیل علاقه از بعضی از نیازهای زندگی خود می زنند ولی نگهداری می کنند.

 

حقوق ثبت شده در خصوص حیوانات در کشور ما رعایت نمی شود

گلچین با اشاره به رعایت حقوق حیوانات در ایران گفت:حقوق ثبت شده در خصوص حیوانات در کشور ما رعایت نمی شود ولی در سال های اخیر نسبت به گذشته بسیار بهتر شده است. بسیاری از افراد به صورت خودجوش اقداماتی را برای دفاع از حقوق حیوانات انجام می دهند ولی از سوی دیگر هم افرادی که باعث آزار و اذیت حیوانات می شوند، کم نیستند اما باز جای امیدواری است و شرایط روز به روز بهتر می شود و افرادی که حیوان آزاری می کنند، توسط بعضی از افراد پیگیری و رسیدگی می شود ولی قانونی که به صورت رسمی بتواند از حقوق حیوانات دفاع کند، وجود ندارد. امیدواریم هرچه زودتر قانون حمایت از حقوق کودکان هم تصویب شود تا شاهد رعایت حقوق حیوانات باشیم.

 

مجید ابهری، آسیب شناس علوم رفتاری و جامعه شناس  نیز در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبستان با اشاره به دلایل گرایش جامعه به نگهداری از حیوانات گفت: تغییرات سبک زندگی تحت تاثیر شبکه های ماهواره ای و فضای مجازی در بعضی از جوانان باعث ظهور روش خاصی از زندگی فردی و اجتماعی شده که رفتارهای آنها هیچ شباهتی با فرهنگ دینی و ملی ما ندارد، در غرب و بعضی از کشورهای غربی به خاطر کمرنگ شدن روابط عاطفی و بی اثر شدن روابط اجتماعی، انسان ها به جانوران پناه برده و به ویژه سگ را به عنوان عضوی از زندگی خود انتخاب کرده اند، با این حیوان به رختخواب می روند و شب خود را سپری می کنند. بعضی از جوانان ما بدون توجه به ابعاد فرهنگی و اجتماعی که ویژه جامعه ما می باشد، فقط برای تقلید یا بزرگ نمایی یا روشنفکر نمایش دادن خود دنباله روی رفتار اینگونه افراد غربی شده اند.

 

وی ب بیان اینکه متاسفانه شاهد سگ گردانی در خیابان ها و بعضی از خودروها و اماکن عمومی هستیم اظهار کرد: همه ما می دانیم سگ حیوانی مفید است و در زمینه های مختلف مانند نجات، نگهبانی، کشف مواد مخدر و فعالیت های دیگر می تواند در خدمت جامعه بشری باشد اما انتخاب او به عنوان عضوی از خانواده نه تنها از نظر عاطفی مردود می باشد بلکه از نظر پزشکی و بهداشتی ممکن است آثار غیر قابل جبران بر روی افراد داشته باشد.

 

ابهری افزود: بهتر است قبل از هرگونه حرکت ابتدا در مورد بیماری های قابل انتقال از بزاق سگ و مشکلات ناشی از موی این جانور با متخصصان صحبت کرده و سپس اقدام به این حرکت کنیم، باید باور کنیم که با این گونه رفتارها انسان روشنفکر نمی شود و قابل احترام در جامعه نمی گردد.این جامعه شناس در ادامه تصریح کرد: حمایت از حیوانات بی پناه و گرسنه در دیانت ما نیز مورد تاکید است اما هم سفره شدن، هم غذا شدن و هم خانه شدن با این جانور عواقب ناخوشایندی به دنبال دارد.

 

وی در خصوص عقیم کردن سگ ها گفت: تعداد قابل توجهی از افرادی که اقدام به نگهداری حیوانات خانگی مانند سگ یا گربه می کنند ابتدا اقدام به عقیم سازی آن می کنند. این حرکت نه تنها آثار جسمی بر حیوانات دارد بلکه باعث انقراض نسل این حیوان و بروز بیماری های روانی در جامعه می شود برای آن عده از افراد که به نگهداری مار پیتون، بزمچه یا جانورانی مانند ایگو اقدام می کنند باید عرض کنم در رفتار خود تجدیدنظر کرده و به مشاور روانی و رفتاری مراجعه کنید.

 

حسین نعمت اللهی، صاحب مغازه ای است که هم غذا و وسایل سگ و حیوانات دیگر را می فروشد  و هم از سگ نگهداری می کند او به خبرنگار شبستان گفت: در حال حاضر شرایط جامعه ما به گونه ای شده است که افراد بسیار راحت از یکدیگر جدا می شوند و نیازهای عاطفی خود را در حیوان پیدا می کنند، نگهداری اش هم زیاد سخت نیست و هزینه های زیادی را هم متحمل صاحبش نمی کند. این حیوانات سالی یک بار واکسن هاری و واکسن سه گانه دارند که باید بزنند، هزینه هر واکسن هم 35 هزار تومان است.وی بیان کرد: سگ به غیر از غذای خشک غذای خانگی هم مانند نان، سیب زمینی پخته و سبزیجات هم می خورد و سگ ها به خاطر چرب بودن عاشق کوکو سبزی هستند.

 

وی در پاسخ به این سوال که روزانه چند نفر مشتری داری، تصریح کرد: در طول روز مشتری زیادی ندارم چون شرایط اقتصادی بسیار نامناسب شده است، در گذشته هم زیاد نبود ولی امروزه بسیار بدتر شده است. پولی که از این اینجا درمی آورم کفاف پول برق مغازه را هم نمی کند. 187 هزار تومان قبض برق آمده در حالی که درآمدم صفر است، مجبورم از پس اندازم بخورم.

 

نعمت اللهی تصریح کرد: 50 درصد افرادی که با سگ زندگی می کنند، متارکه کردند. این آمار تقریبا موثق است ،چون من بیشتر شب ها به پارک کنار اتوبان چمران می روم تقریبا 20 الی 30 خانواده با سگ هایشان آنجا  می ایند وقتی با آنها هم صحبت می  کنمر متوجه می شوم که بیشتر آنها متارکه کردند و تنها بودن خود را یکی از دلایل نگهداری سگ عنوان می کنند.وی در خصوص قیمت وسایل حیوانات می گوید: توالت گربه 45 هزار تومان و سگ 55 هزار تومان است.

 

وی گفت: به خاطر جفت گیری و تولید مثل نکردن ،سگم را عقیم کردم، سگ من از نژاد ساموئل است، تولید مثل این نوع سگ زیاد است و قیمت هر توله آن از 500  هزار تا 2 میلیون تومان است ،همه این سگ ها شناسنامه دار هستند. بعضی از این سگ ها بیمه هستند ،چون خانواده هایی که سگ و گربه نگهداری می کنند از لحاظ اقتصادی شرایط بهتری نسبت به قشر متوسط جامعه   دارند لذا اکثر آنها سگ های خود را بیمه می کنند.

 

نعمت اللهی گفت: من برای سگم هفته ای 100 هزار تومان هزینه می کنم ،چون در مغازه نگهداری می کنم، کسی که در خانه نگهداری می کند غذای خانگی هم می دهد  ولی برای من در مغازه نزد خودم است به خاطر همین غذای آماده  می دهم که هزینه زیادی دارد. سگ ها در روز یک وعده غذا می خورند؛ اگر بیشتر از آن بخورند، دفع می شود.

 

این مغازه دار در خصوص احتمال انتقال بیماری از سگ به انسان تصریح کرد: امکان ندارد یک مو روی لب شما بنشیند، زبان تان بخورد و متوجه نشوید، اصلا موی حیوان به دهان انسان وارد نمی شود، این شایعه است که گفته می شود مو توی معده انسان می رود و یا موجب نازایی می شود، در معده سگ ها یک انگل تسمه ای وجود دارد که این انگل با قرص ضد انگل از بین رفته و دفع می شود.

 

این در حالی است بر اساس گزارش سازمان جهاني بهداشت از ميان ۱۷۰۹ عامل بيماري ‌زا، ۸۳۲ عامل، از حيوانات به انسان منتقل مي ‌شود و همچنين از ميان ۱۵۶ بيماري نوپديد شناخته شده در انسان، ۱۱۴ مورد آن از حيوانات به انسان منتقل مي شود. در بعضي از کشورهاي غربی، تعداد حيوانات خانگي شان از تعداد شهروندان آن بيشتر است و همه‌ اين حيوانات به‌ صورت بالقوه توانايي انتقال بيماري را دارند.

 

پژوهشگران آمريکايي اعلام کردند: افرادي که از سگ‌ هاي خانگي نگهداري مي ‌کنند به دليل اين‌ که اغلب پس از تماس با حيوان دست ‌هاي خود را نمي ‌شويند يا ممکن است اين حيوان به رختخواب صاحب خود نيز راه پيدا کند، در بيشتر موارد ميکروب ‌هاي سگ به افراد منزل منتقل شده و احتمال انتشار ميکروب بين اعضاي خانواده نيز بيشتر مي ‌شود

 

نعمت اللهی با بیان اینکه سگ ها 15 الی 18 سال عمر می کنند، تصریح کرد: ولی طول عمر آنها بستگی به کیفیت نگهداری سگ ها دارد، بیماری شایع آنها سرطان است و سگ ها چون کبد ندارند اگر شیرینی بخورند نابینا می شوند لذا در غذای سگ ها باید موارد لازم را رعایت کنیم.

 

وی در خصوص انتقال بیماری در پارک ها به کودکان و افراد جامعه گفت: هر کسی که سگ خود را بیرون می آورد دستکش یک بار مصرف و دستمال کنکس به همراه خود دارد که در صورت مدفوع بلافاصله آن را جمع می کند لذا انتقال بیماری در پارک ها از این طریق را به هیچ عنوان قبول ندارم. حیوانی که صاحب دارد، قلاده به گردنش است چه آزاری می تواند به مردم برساند. ما انسان ها آمدیم جای این حیوانات را اشغال کردیم، الان هم جای خودشان هستند، پس این حیوانات کجا باید زندگی کنند.

 

وی در خصوص نجس بودن سگ هم گفت: اگر سگ نجس است پس خون انسان هم نجس است. متاسفانه امروزه معتادان متجاهری در جامعه ما در ملأ عام حضور دارند که بسیار نجس تر از خیلی حیوانات هستند.

 

حجت الاسلام ابوالفضل بهرام‌پور، اسلام‌شناس و استاد حوزه به خبرنگار می گوید: اگر بخواهیم به هدف خود در زندگی نایل شویم (شادی یا عزا)  در صورتی که آزار این ترکش به دیگران برخورد کند این فعل حرام است. جشن عروسی هرچند حلال است ولی سر و صدای آن موجب آزار و اذیت همسایگان می شود. مسئله گرایش به سگ یا هر حیوان دیگری (گوسفند، بز، خروس) فرقی نمی کند موجب ایجاد مزاحمت و مشکلاتی برای شهروندان در جامعه می شود.

 

وی بیان کرد: زندگی امروز، زندگی تنگ ترافیکی آپارتمانی است ،حتی نگهداری خروس هم موجب مزاحمت همسایگان می شود. این فرد می تواند به روستا رفته و اقدام به نگهداری هر حیوانی از خروس گرفته تا دایناسور و مار کند ولی در زندگی فشرده شهری که همه خانه های ویلایی تبدیل به آپارتمان شدند، نگهداری چنین حیوانی جایز نیست.

 

حجت الاسلام بهرام پور با بیان اینکه نگهداری سگ یک عمل تقلیدگرایانه از کشورهای اروپایی است، تصریح کرد: دولت و دستگاه قضایی مکلف به جلوگیری از افزایش این رفتار در جامعهاست. نجاست آن هم مسئله دیگری است که موجب انتشار بیماری در راهروها و پله هایی که محل تردد خانواده ها است، می شود.

 

این اسلام شناس بیان کرد: مرغ و خروس که سر و صدا ایجاد کرده، پشه ها را جذب خود می کند و باعث انتشار بوی تعفن می شود، نگهداریش را قبول نداریم چه رسد به سگ که بسیار بدتر از این حیوانات است.

 

وی با بیان اینکه در فرهنگ ایرانی و اسلامی ما نگهداری سگ جایز نیست، تصریح کرد: وزیر بهداشت می تواند در مورد هزینه هایی که نگهداری این حیوانات جهت انتقال بیماری در جامعه متحمل می شود، مدعی شده و افراد مربوطه را جریمه کنند.

 

این استاد حوزه در ادامه افزود: ممکن است فردی شیری را تربیت کرده و در آپارتمان نگهداری کند ولی دیدن این حیوان باعث رعب و وحشت در اعضای آپارتمان شود، آیا این کار عقلانی و منطقی است، سگ نباشد شیر باشد آیا جامعه این مسئله را می پذیرد؟ لذا این مشکل ارتباطی به دین ندارد و مسئله ای که عقلی است لازم نیست مذهب بگوید، چیزی را که مردم متوجه نمی شوند دین دخالت می کند.

 

بنابراین احساس تنهایی و خلأ عاطفی در گرایش به نگهداری حیوانات خانگی  نقش مهمی دارد که افراد برای جبران آن به نگهداری از حیوانات روی می آورند. همچنین بی اعتمادی، نداشتن مهارت برقراری ارتباط با دیگران ف شرایط نامناسب اقتصادی و از هم گسیختگی انسجام اجتماعی نیز موجب به انزوا کشیدن افراد جامعه می شوند لذا افراد سعی می کنند با این موجودات زبان بسته احساس همدلی کنند. ارتباط با فرهنگ غرب و مد و فخرفروشی هم دراین قضیه بی تاثیر نبوده است بنابراین می طلبد که دولتمردان با  انجام اقدامات بنیادی، سیستمی و همه جانبه نگر به حل مشکلات جامعه بپردازند تا کشور  اسلامی ما به این رفتارهای ضد فرهنگی و ضد اجتماعی گرفتار نشود .

 

شهلا رکنی/

کد خبر 719038

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha