ریسک آمریکا در تحریم ایران/ جنگ «یوان» و «روپیه» با دلار

اعمال تحریم های جدید اقتصادی علیه ایران در حال حاضر یک ریسک خطرناک برای آمریکا است و ممکن است تاثیر معکوس داشته باشد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، نشریه «هیل» در مقاله ای به قلم «کریستوفر اشتینیتز»، کارشناس مسائل خاورمیانه از مرکز تحلیلی نیروی دریایی به این پرسش که چرا تحریم های آمریکا علیه ایران کار نخواهد کرد و حتی ممکن است تاثیر معکوس داشته باشد، جواب داد.

 

دولت ترامپ در هفته جاری جزئیات بیشتری درباره چگونگی طرح هایش برای بازگرداندن تحریم ها علیه ایران منتشر کرد.

 

تلاش برای تغییر رفتار ایران سیاستی جاه طلبانه و تهاجمی و مبتنی بر فرضیه های نادرست است که در نهایت تاثیری معکوس خواهد داشت.

 

وزارت امور خارجه آمریکا می گوید که هدف از احیای تحریم های انرژی به صفر رساندن صادرات نفت ایران تا زمانی است که این کشور مانند یک کشور معمولی رفتار کند!

 

فرضیه اول این است که این سیاست کار کند.چندین کشور اعلام کرده اند که علاقه ای به رعایت تحریم های تازه آمریکا ندارند و بزرگ ترین واردکنندگان نفت ایران می خواهند راه هایی را برای محدود کردن تاثیر این تحریم ها پیدا کنند.

 

ترکیه سابقه طولانی در وارد کردن نفت تحریم شده از عراق و ایران دارد و اعتقادی به کنار گذاشتن این کار به خاطر تحریم های آمریکا ندارد.

 

هند هم اعلام کرده است که تحریم های یکجانبه آمریکا  را به رسمیت نمی شناسد و قصد دارد علاوه بر اجتناب از این تحریم ها روپیه را جانشین دلار کند.

 

چین به عنوان بزرگ ترین وارد کننده نفت ایران نیز قصد گفتگو برای معامله نفت با واحد «یوآن» را دارد، اقدامی که امتیازی برای «بانک خلق چین» برای رقابت یوآن با دلار در سطح جهانی است به این ترتیب اگرچه ممکن است تحریم ها بر ایران فشار بیاورد اما به صفر رساندن صادرات نفتی ایران بدون متحمل شدن هزینه ای سنگین برای آمریکا غیر ممکن است.

 

دومین فرضیه این است که این سیاست، ایده خوبی است. اعمال تحریم های جدید اقتصادی در حال حاضر یک «گامبی» * خطرناک است و ممکن است تاثیر معکوس داشته باشد در حالی که هدف این تحریم ها ایران است اما می تواند هر کشور دیگری که با ایران روابط تجاری دارد را نیز هدف قرار دهد.شاید دولت ترامپ معتقد است که می تواند ترکیه و هند را با ریسک کمی تحریم کند اما تا کجا می تواند نسبت به وارد نشدن نفت ایران به چین اطمینان داشته باشد؟

 

تهدید به اعمال تحریم های جدید در زمانی است که دولت آمریکا جنگ های تجاری همزمان را با همسایگان،متحدان و نزدیک ترین شرکای تجاری اش آغاز کرده است و در این شرایط ،تشدید تنش های اقتصادی با چین،موقعیت را بسیار پیچیده می کند.به سختی می توان فهمید که چگونه ایجاد یک خط فشار دیگر علیه چین به منظور اعمال فشار غیر مستقیم علیه ایران می تواند در دستیابی به نتیجه مطلوبی که واشنگتن می خواهد،موثر باشد.

 

*گامبی: گامبی به گروهی از گشایش‌های بازی شطرنج گفته می‌شود که در آن یکی از دو طرف یکی از مهره‌های خود (معمولاً پیاده) را در خطر نابودی قرار می‌دهد تا در مقابل موقعیت بهتری به دست آورد. حریف نیز ممکن است با زدن آن مهره، قربانی را بپذیرد (گامبی پذیرفته)، یا بدون توجه به آن ،حرکت دیگری را بازی کند (گامبی نپذیرفته) یا حتی خود نیز یک گامبی به حریف پیشکش کند (گامبی متقابل).

کد خبر 718817

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha