چرخه تولید علم در جهان حاصل تضارب آرا میان اندیشمندان است

دکتر نوربخش گفت: ارائه نظرات موافق یا مخالف در رابطه با یک نظریه علمی و چالش حاصله از آن، علاوه بر آنکه موجب دریافت ایده های متنوع می شود، سبب انسجام علمی در حوزه موردنظر خواهد شد.

دکتر یونس نوربخش، رئیس مرکز مطالعات دینی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، با اشاره به ویژگی های مباحث نظری در سطح جامعه علمی کشور، به بررسی چگونگی رسیدن به نتیجه ای متقن در موضوعات مختلف با وجود تضارب آرا میان افراد پرداخت.
 

وی اظهار کرد: وقتی چرخه تولید علم در ادوار مختلف را مورد بررسی قرار می دهیم، متوجه یک رویکرد مشترک می شویم که همان کار گروهی و استفاده از نظرات مختلف است و هیچ وقت کسی به تنهایی به تولید علم نپرداخته است، در واقع همواره با جمع افکار و ایده ها دستاوردی نو حاصل شده است.
 

دکتر نوربخش در ادامه با بیان اینکه چرخه تولید علم حاصل تضارب آرا میان اندیشمندان است، گفت: ارائه نظرات مختلف موافق یا مخالف در رابطه با یک نظریه علمی و چالش حاصله از آن، علاوه بر آنکه موجب دریافت ایده های متنوع می شود، سبب انسجام علمی در حوزه موردنظر خواهد شد.

 

رئیس مرکز مطالعات دینی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران ادامه داد: تضارب آرا در نشست های علمی امری طبیعی است و شخصی که خود را در معرض آرا و اندیشه های مختلف قرار می دهد باید به درجه ای از بلوغ فکری، علمی و فرهنگی رسیده باشد تا بتواند برای نظرات مختلف احترام قائل شود و ظرفیت شنیدن آرای مخالف را داشته باشد تا از این منظر به حقیقت دست یابد.
 

وی با مثبت ارزیابی کردن روند پیش روی کرسی های نظریه پردازی در دانشگاه ها گفت: برگزاری نشست هایی با عنوان کرسی های نظریه پردازی حقیقتاً ایده ای بود که جامعه دانشگاهی کشور بدان نیاز داشت، اما باید در راستای پویایی هرچه بیشتر آن تلاش کرد.
 

دکتر نوربخش تصریح کرد: دانشگاه ها در راستای ترویج کرسی های نظریه پردازی باید تبدیل به مراکز تبلیغی شوند و برنامه های خود را به جد پیگیری کرده و از تشریفاتی بودن این برنامه ها دوری جویند چراکه برگزاری این دوره ها میان دانشجویان راهکاری در توسعه علمی کشور است.
 

این استاد دانشگاه همچنین با اشاره به اندیشه های شهید مطهری اظهار کرد: اگر خوب به کتاب ها و آثار تالیفی این استاد شهید دقت کنیم، در می یابیم که ایشان قبل از تحلیل هر موضوعی نظرات جامعه شناسان و بزرگان در کشورهای دیگر را درحد امکان بیان کرده و سپس به ارائه نظرات خود می پردازند که این امر سبب می شود تضارب آرا میان اندیشمندان بر مخاطب مشخص شده و در نهایت نتیجه گیری شود.
 

وی با بیان اینکه برگزاری کرسی های نظریه پردازی نباید به گفتگو ختم شود، گفت: حاصل این نشست ها باید در قالب منبعی قابل دسترسی در اختیار پژوهشگران قرار گیرد و همچنین در قالب کارگروه های تخصصی بررسی شود چراکه تکیه صرف بر گفت وگو در یک نظریه پردازی مفید، قطعا مکفی نخواهد بود.
 

این کارشناس مسائل دینی همچنین با اشاره مختصر به تاریخچه ای از دوران شکوفایی تمدن اسلامی، تصریح کرد: تضارب آرا از سنت های موجود میان متفکران مسلمان بوده است و چه بسا دانشمندان ممالک اسلامی در راستای اثبات یک موضوع علمی ساعت ها به بحث و تبادل نظر می پرداختند.
 

دکتر نوربخش خواستار آن شد تا کرسی های نظریه پردازی در میان دانشجویان کشور، در سطحی گسترده به جامعه علمی دانشگاهی جهان تزریق شده و این روند به صورتی همه جانبه و بین المللی پیگیری شود چرا که سبب می شود اندیشه های دانشجویان و فرهنگ انقلاب اسلامی بیش از پیش به دنیا صادر شود.

 

پایان پیام/ 

 

کد خبر 71626

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha