به گزارش خبرگزاری شبستان ، ابوذر ابراهيميتركمان، رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، صبح امروز (شنبه 23تيرماه) با حضور در برنامه زنده «حوالي امروز» كه به مناسبت «روز گفتوگو و تعامل سازنده با جهان» از شبكه 5 سيما پخش شد، به پرسشهاي مطرحشده از سوي مجري برنامه پاسخ داد.
وي در سخنان خود در اين برنامه با بيان اينكه گفتوگو ابزاري است كه خداوند متعال جزو ذاتيت انسان قرار داده است، گفت: ويژگي انسان ناطق بودن اوست و ناطق بودن در گفتوگوست. در گفتوگو ميتوانيم ديگران را از آنچه در درون ما ميگذر مطلع كنيم و از درون ديگران با خبر شويم.
وي در ادامه درباره آداب و ويژگيهاي گفتوگو اظهار كرد: به گفته غزالي، پيشفرض گفتوگو «نميدانم» است. اگر من معتقدم باشم كه «ميدانم» براي انجام گفتوگو احساس نياز نميكنم؛ پس در گفتوگو بايد خودمان براي آموختن آماده كنيم. مورد ديگر اصالت بخشيدن به شخص طرف گفتوگوست. گفتوگو بايد در شرايط برابر شود و كسي خود را در موضع برتر نداند؛ زيرا در گفتوگوها اگر فهماندن و فهميدن در كنار هم باشند، موفقيت حاصل خواهد شد.
رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در بخش ديگري از سخنانش، گفتوگو در اين دوره زماني را يك ضرورت دانست و با تأكيد بر اينكه راهي جز گفتوگو نداريم، گفت: بر اساس اعلام تاريخ، فرهنگ ما فرهنگ گفتوگو و تعامل با جهان بوده است. دين ما هم اين موضوع را مورد تأكيد قرار داده است. بر اين اساس تصور ميكنم كه گفتوگو يك اكسير است كه ما گاهي از آن غافل هستيم و نميتوانيم از آن براي پيشبرد اهداف خود استفاده كنيم.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي سپس به فعاليتهاي سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در امر گفتوگو پرداخت و طي آن گفت: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي بخشي دارد به نام مركز گفتوگوي اديان و فرهنگها. اين مركز با بيش از 30 كشور گفتوگو دارد كه برخي از آنها 30 سال سابقه دارند. گفتوگوهاي ديني با واتيكان، روسيه، اتريش، هند و خيلي از كشورهاي ديگر و اديان توحيدي و مكاتبي مانند هندوئيسم و بوديسم. سال گذشته هم گفتوگوهاي فرهنگي را آغاز كرديم كه در آن انديشمندان ايراني و كشورهاي مختلف در كنار هم مينشينند و حول موضوعي به تبادل نظر و گفتوگو ميپردازند.
وي ادامه داد: همينكه طرفهاي خارجي از ما استقبال ميكنند و به دنبال اين هستند كه با هم براي تداوم گفتوگوها برنامهريزي و آن را اجرا كنيم، نشاندهنده دليل موفقيت اين گفتوگوهاست.
ابراهيميتركمان افزود: اين گفتوگوها باعث شده همديگر را به خوبي بشناسيم و در مجامع جهاني از همديگر دفاع كنيم. همچنين سبب شده تا بدون اينكه ديگران بخواهند بدون اجازه از ما، آنگونه كه ميخواهند ما را به ديگران بشناسانند، خودمان خودمان را معرفي كنيم. در فضاي خلأ گفتوگوست كه از سوي ديگران به صورن نادرست شناسانده ميشويم كه به تشديد فضاي ايرانهراسي و اسلامهراسي منجر ميشود.
وي همچنين با اظهار اينكه بدون اعتماد نميتوان زندگي كرد، گفتوگو را وسيلهاي دانست كه ايجاد اعتماد ميكند.
ابراهيميتركمان ادامه داد: بر اساس اين اعتماد، روابط سياسي و اقتصادي شكل ميگيرد. پس گفتوگو ميتواند به ساير بخشها كمك برساند.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي در بخش بعدي سخنانش با اشاره به حضور در روز گفتوگو و تعامل سازنده با جهان، گفت: نامگذاري اين روز در شوراي عالي انقلاب فرهنگي به دليل مسأله گفتوگو بر سر برجام انجام شده است. جمهوري اسلامي در مسأله برجام نشان داد كه اهل تعامل و گفتوگوست و پاي ميز مذاكره مينشيند؛ اما آمريكا نشان داد كه به آنچه خودشان امضا كردهاند، هيچ پايبند نيستند.
وي تأكيد كرد: آمريكا بيش از هر زماني در جهان در انزوا قرار دارد؛ زيرا جمهوري اسلامي ايران اثبات كرد كه اهل گفتوگوست ولي آمريكاييها پاي امضايي كه كردند ننشستند و آن را ناديده گرفتند. اين اتفاق كه امروز در جهان رخ داده، متأسفانه از طرف كساني است كه داعيه آزادي و دموكراسي دارند. مردم بايد بدانند اينها پوشالي است و اعتقاد به آنچه به زبان ميآورند، ندارند كه اگر داشتند، به برجام پايبند بودند.
رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي همچنين گفت: ديپلماتهاي جمهوري اسلامي ذيل رهبري مقام معظم رهبري، پاي ميز مذاكره رفتند و نتيجه گرفتند كه اين نتيجه از سوي دشمن ما مورد بيتوجهي قرار گرفت. با اين حال؛ فكر ميكنم اگر ما امروز هم گفتوگو را ادامه دهيم و از گفتوگو دست نكشيم، هم در داخل بين مردم خودمان و هم در خارج، ميتوانيم نتايج خيلي خوبي حاصل كنيم.
سخنان ابوذر ابراهيميتركمان در پايان گفتوگوي زنده تلويزيوني اينگونه پايان يافت: بخشي از رنج بشر براي جهل او و بخش ديگر آن براي غفلت اوست. گفتوگوها پديدآورنده علتها براي رهايي انسان از جهل و غفلت هستند.
نظر شما