شعر خوب رستاخیز کلمات است

مهیجی با اشاره به اینکه سپیدخوانی در غزل مرسوم است، گفت: شاعران حرفه ای مراقب باشند که سپید خوانی ها را در شعر کلاسیک باب نکنند.

به گزارش خبرنگار شبستان، سودابه مهیجی، شاعر و مترجم عصر دیروز در جلسه نقد و بررسی کتاب لیلی آذر اثر اعظم سعادتمند که در سالن سلمان هراتی حوزه هنری برگزار شد، گفت: درست این است که برای کتاب خود تبلیغی نکنیم و آن کتاب به خودی خود دیده شود. امروزه شاهدیم که برخی ها برای دیده شدن اثرشان دست و پا می زنند.

 

مهیجی اظهار داشت: تعریف شعر خوب همواره انسان را سرگردان کرده است. شعر خوب رستاخیز کلمات است یعنی رقص زیبای کلمات کنار هم. کلمات باید آنچنان ظریف انتخاب شوند که هر بیتی را که می خوانیم شاهد رقص کلمات باشیم. سرسری نوشتن هرگز منجر به خلق شعر خوب نمی شود. صرف دانستن قافیه، ردیف و عروض نمی تواند شعر خوب گفت.

 

وی با بیان اینکه از خواندن لیلی آذر پشیمان نشدم، اظهار کرد: این روزها کتاب ها و شعرهای زیادی است که آدم از خواندن آنها پشیمان می شود. بنده لیلی آذر را 3-4 بار خواندم و برخی از شعرهای آن را خیلی دوست داشتم. توسط شعرهای لیلی آذر با صاحب اثر آن یعنی خانم سعادتمند آشنا شدم.

 

این شاعر و مترجم بیان کرد: ردیف، قافیه و وزن المان اصلی شعر کلاسیک است که باید رعایت شود. شاعری مانند سعادتمند که حرفه ای است در این زمینه دچار کم و کاستی نیست، فقط در یکی دو شعر کتاب لیلی آذر دیدم که وزن نرمال نبود. در یکی از شعرهای کتاب نیز ردیف خوب انتخاب نشده است. در جاهایی نیز می بینیم که ردیف و قافیه خیلی خوب در شعر نشسته است.

 

مهیجی با اشاره به اینکه یک سری سپیدخوانی ها در شعر وجود دارد، گفت: مرسوم است که شاعران در غزل سپیدخوانی می کنند. در چند شعر لیلی آذر خانم سعادتمند سپیدخوانی داشته است که به نظرم می توانست کلمات را طوری بیاورد که نیازی به این سپیدخوانی ها نباشد. شاعران حرفه ای مثل سعادتمند باید مراقب باشند که سپیدخوانی ها را در اشعار کلاسیک باب نکنند.

 

وی تصریح کرد: به شخصه به محور عمومی معتقد نیستم، به فضای انتزاعی علاقه دارم و به آن روی می آورم، نباید تصویرها و تشبیه ها جوری باشد که خواننده سردرگم شود. از طرفی شاعر نباید لقمه آماده به خواننده تحویل دهد. خواننده باید تامل کند. شعری که از هم پاشیدگی داشته باشد را نمی پسندم.

 

این شاعر و نویسنده با بیان اینکه شعر 26 کتاب لیلی آذر یکی از بهترین شعرهای این کتاب است، عنوان کرد: این شعر فضای لذت بخشی را برای خواننده ترسیم می کند. معتقدم شاعر باید در محور چینش کلمات بیشتر دقت کند. در تشبیه کردن باید بیشتر دقت شود. در تخیل، قانون و قواعد جهان عینی مطرح نیست اما باید دقت لازم را به عمل آورد. شاعران خراسانی در قصاید خود خیلی به تشبیه دقت کردند، این شالوده ادبیات ما بوده است. در تشبیه ها دقت کنیم که فضا را کودکانه نکنیم البته اگر قرار است شعر بزرگسال بنویسیم.

 

مهیجی خاطرنشان کرد: صمیمانگی در لیلی آذر است که در برخی جاها به ساختار شعر نمی خواند. کاملا مشخص است خانم سعادتمند اهل ترکیب سازی نیست اما در چند جا به خوبی از ترکیب سازی استفاده کردند و تشبیه های خوب در شعر ایشان زیاد دیدم. یک مسئله ای بین شاعران غزل سرا مد شده که آفت غزل است. آن این است که پیش و پا افتاده ترین حرف ها را با پیش و پا افتاده ترین روش ها بیان می کنند. فراموش نکنیم شعر چه چیز گفتن نیست، چگونه گفتن است. بیان و معانی نقش مهمی در شعر بازی می کنند.

 

کد خبر 715901

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha