به گزارش خبرگزاری شبستان، درگیری بین واشنگتن و پکن پس از اعمال تعرفه های جدید آمریکا بر واردات چین در روز جمعه (15 تیر) و واکنش مشابه چین بر اعمال تعرفه های فوری بر کالاهای آمریکایی، آغاز شده و این امر می تواند علامتی بر آغاز جنگ تجاری بین دو قدرت بزرگ اقتصادی در جهان باشد.
برخی از تحلیلگران معتقدند که سیاست واشنگتن در قبال پکن می تواند بزرگترین جنگ تجاری در تاریخ اقتصادی جهان را رقم بزند زیرا جنگ اقتصادی «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا با پکن، تنها چین را هدف قرار نداده است، بلکه بیشتر متحدان آمریکا در اروپا و کانادا و مکزیک و آمریکای جنوبی را هدف قرار داده است و این امر می تواند به فروپاشی اقتصادی در پنج قاره جهان سوق پیدا کند، به طوری که می توان گفت که اقتصاد جهان را تهدید به نابودی می کند.
روزنامه بحرینی الایام چندی پیش در گزارشی آورده است که وقتی از جنگ تجاری ترامپ سخن می گوییم تنها مختص به چین نیست بلکه همه جهان را درگیر می کند و باید شعار انتخاباتی ترامپ را که «آمریکا اولین» است؛ متوقف شود و برخی تحلیلگران معتقدند که فعالسازی این شعار و اجرای آن بر سیاست امنیتی و اقتصادی واشنگتن تکیه دارد که اولین آن، تقویت نفوذ نظامی آمریکا در جهان از جمله خاورمیانه و دیگر اعمال تعرفه های گمرکی بر کالاهای وارداتی است که در تقویت اقتصاد آمریکا تاثیر گذار است.
با وجود اینکه به ترامپ درباره تاثیر تعرفه ها هشدار داده شده است اما رئیس جمهور آمریکا براین باور است که اقتصاد آمریکا می تواند از این معرکه پیروز خارج شود و در مقابل چین نیز معتقد است که اقتصادش توانایی عبور از این بحران با تمرکز بر خواسته های محلی و کاهش صادرات را دارد.
اگرچه این اقدام واشنگتن می تواند فرصتی را برای چین فراهم کند تا روابط ویژه ای با کشورهای اروپایی در ناتو که بیشترین انسجام را دارند، برقرار کنند.
به نظر می رسد پکن در اجلاس اروپایی چینی که قرار است 25 و 26 تیر برگزار شود، موضع شفافی نسبت به این مسئله بگیرد و کشورهای اروپایی را ضد تصمیم های کاخ سفید با خود همراه کند و به آنها وعده های سرمایه گذاری و تجاری اعطا خواهد کرد.
در همین راستا، «رابرت لایت هایزر» نماینده تجاری آمریکایی گفت که واشنگتن تعرفه های 10 درصدی را بر واردات اضافی چینی اعمال می کند و این جدیدترین گام در درگیری تجاری درحال رشد بین دو قدرت بزرگ اقتصادی جهان است.
لایت هایزر اعلام کرد: واشنگتن در اولین گام 10 درصد تعرفه بر روی 200 میلیارد دلار کالاهای چینی اعمال کرد و در واکنش به اقدام چین که تعرفه هایی بر کالاهای آمریکا اعمال کرد، ترامپ وعده تلافی را به پکن داده است به همین دلیل پس از اولین فهرست، دومین فهرست کالاهای چینی را نیز اعلام کرده است.
در همین حال، چین اقدامات آمریکایی بر اعمال تعرفه گمرکی بر کالاها را بزرگترین جنگ تجاری در تاریخ اقتصادی دانست و هشدار داد که این امر می تواند آشوبی در بازارهای مالی جهانی ایجاد کند.
پکن به واشنگتن وعده داده است که در پاسخ به تهیه و آماده کردن فهرست کالاهای وارداتی به ارزش 200 میلیارد دلار سالیانه، اقداماتی اتخاذ خواهد کرد و تعرفه های گمرکی را به صورت متقابل افزایش خواهد و حتما این امر به نابودی تجارت چین و آمریکا منجر خواهد شد.
«لی شینگنانگ» وزیر تجارت چین در نشت پکن در این باره گفت: این اقدامات تاثیر منفی در جهانی سازی اقتصاد خواهد گذاشت و به سیستم اقتصادی جهان خسارت وارد می کند.
درگیری تجاری بین واشنگتن و چین باعث شده است که نگرانی ها بین کشورهای عربی و غربی ایجاد شود، زیرا پیامدهای این جنگ بر اقتصاد کل جهان تاثیر گذار باشد؛ اما باید دید و منتظر ماند که این دو قدرت اقتصادی جهانی تا کجا پیش خواهند رفت؟
نظر شما