به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین به نقل از روابط عمومی اداره کل راه و شهرسازی استان قزوین، آرش بهاروند بیان کرد: در پاییز 96 بیشترین افزایش دما در سطح کشور را استان قزوین داشته است.
وی ادامه داد از ابتدای مهر ماه 1396 تا 18 خرداد 97 مجموع بارش استان به میزان 279.1 میلی متر بوده است و این مقدار در مقایسه با همین بازه زمانی در بلند مدت حدود 9 درصد کاهش را نشان می دهد.
مدیرکل هواشناسی استان قزوین افزود: طی مقایسه اختلاف بارش ماهانه و فصلی سال زراعی جاری و بلندمدت استان قزوین، بیشترین کاهش بارش در آبان ماه حدود 82 درصد رخ داده است؛ البته از اواسط بهمن تا پایان اسفند شاهد وقوع بارش های بیشتری بودیم، به طوری که بارش ها در بهمن ماه 80 و در اسفند 18 درصد افزایش یافت.
وی افزود: مجدد در فروردین ماه با کاهش شدید بارش مواجه بودیم ولی در اردیبهشت و خرداد مقدار بارش ها مجدد افزایش یافت و در مجموع پاییز 59 درصد کاهش و زمستان 17 درصد افزایش و بهار 8 درصد افزایش بارندگی را نشان می دهند.
بهاروند خاطرنشان کرد: استان قزوین با مساحت 15 هزار و 776 کیلومتر مربع، 0.96 درصد از مساحت کشور را شامل می شود و سهم بارش آن از میانگین بارش کل کشور 1.4 درصد است که نسبت کاهش بارندگی در آن به نسبت استان های دیگر وضعیت نرمال تری دارد.
وی با اشاره به افزایش دما در استان تصریح کرد: بیشترین افزایش دما در دی ماه با 4.3 درجه رتبه اول و آبان و اسفند با 3.6 درجه در رتبه بعدی قرار دارد و به طورکلی زمستان 3.8 درجه و پاییز 1.1 درجه افزایش دما را نسبت به بلندمدت نشان می دهد.
مدیرکل هواشناسی استان قزوین با بیان اینکه افزایش دما باعث کاهش روزهای برفی شد، افزود: درایستگاه های استان بین چهار تا 18 روز نسبت به دوره آماری، بارش برف کمتری داشتیم که این موضوع علاوه برکاهش روزهای برفی باعث کاهش 25 درصدی تعداد روزهای یخبندان نسبت به دوره آماری ایستگاه ها شده است.
وی درخصوص خسارت هایی که بارش های نا بهنگام به بارآورده گفت: در روزهای 11 و 27 فروردین با عبور 2 موج سرمایی، شاهد افت محسوس دما بودیم که خسارت سرمازدگی به محصولات زراعی و باغی به علت گستردگی و شدت یخبندان توأم با بارش نابهنگام برف در موج دوم بیشتر بود.
بهاروند تأکید کرد: اگرچه میانگین بارش سال زراعی جاری کاهش 9 درصدی را نسبت به بلند مدت نشان می دهد و کل سال زراعی جزء خشکسالی ضعیف محسوب می شود ولی توزیع بارش ماهانه مناسب نبوده و عمده بارش ها در سه ماه بهمن، اسفند و اردیبهشت اتفاق افتاد و در سایر ماه ها، خشکسالی شدید به وقوع پیوست.
وی تصریح کرد: نقشه های پهنه بندی خشکسالی بیانگر تداوم وضعیت خشکسالی طی 10 سال اخیر بوده و تشدید وضعیت را در سال زراعی جاری در نیمه شمالی استان نشان می دهد.
مدیرکل هواشناسی استان قزوین در پایان در خصوص پیامدهای تغییرات اقلیمی یادآور شد: افزایش مصرف انرژی، کاهش تاب آوری مناطق شهری، مهاجرت از مناطق آسیب پذیر، کاهش شاخص آسایش اقلیمی، کاهش عملکرد محصولات وکاهش امنیت غذایی، افزایش خسارت بیمه، افزایش بودجه حوادث، افزایش بارش سیل آسا، کاهش امنیت ملی و دفاعی و غیره از جمله پیامدهای خشکسالی خواهد بود.
نظر شما