به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، بازار ارز، خودرو، سکه و مسکن این روزها حال خوبی ندارند و بخش های دیگر اقتصاد هم تحت تاثیر این بازارها دچار بیماری شده اند. ترامپ معتقد است که فشار او بر ایران این مشکلات را رقم زده و خارج نشینان هم نسخه مذاکره با آمریکا برای حل این مسائل را بیان می کنند اما کارشناسان اقتصادی و سیاسی در گفت و گو با ما بر این امر تاکید کرده اند که تحریم ها مساله جدیدی نیست که بتواند اقتصاد ما را اینگونه دستخوش تغییر منفی کند و سودجویی داخلی این شوک و تلاطم را برای بازار ایران رقم زده است که مشروح این گفت و گو ها را در زیر می خوانید:
علت نابسامانی اقتصاد فشارهای خارجی نیست
حسین وکیلی، معاون سابق سازمان امور مالیاتی در پاسخ به این سوال که آیا مشکلات اقتصادی موجود متاثر از فشارهای خارجی است؟، گفت: خیر، نابسامانی اقتصاد کشور به دلیل نابسامانی سیستم بانکی و پولی کشور است.
وی با تاکید براین نکته که همه دلایل حجوم بی رویه منابع مالی به سمت بازار سکه، ارز و مسکن و خودرو که در تولید ملی و افزایش حجم تولید ناخالص داخلی تاثیری ندارند عدم اطمینان مردم و صاحبان نقدینگی ریالی به ارزش پول ملی است، خاطرنشان کرد: از آنجایی که حجوم نقدینگی به این بازارهای کاذب حجم تقاضا در این قسمت ها را بالا می برد طبیعتا فروشندگان در این بازار از فرصت استفاده می کنند و افزایش بی رویه قیمت ها را رقم می زنند.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به این که تاثیر مشکلات به وجود آمده در بازارهای کاذب به طور غیر مستقیم بر سایر کالاها نیز خواهد بود، افزود: مشکل اساسی اینجاست که بخش قابل توجهی از نقدینگی کشور سرگردان است و عملا سیاست های نادرستی هم که در بخش بانک مرکزی و سیستم بانکی اتخاذ می شود منجر به سرازیر شدن منابع مالی به سمت این بازارها می شود.
وکیلی ادامه داد: وقتی بانک مرکزی اعلام می کند که 200 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده به بانک باز نمی گردد یعنی کسانی وام گرفته اند و به جای استفاده آن در بخش تولید و بازرگانی، پول را در بازارهای کاذب سرازیر کرده اند و یا اینکه رئیس سازمان بازرسی اعلام می کند یک نفر 38 هزار سکه می خرد یعنی پول های فراوانی وجود دارد که نظام بانکی قادر به جذب آن و هدایت آن به سمت تولید نیست و یا اینکه نمی تواند تسهیلات پرداختی را به شبکه بانکی باز گرداند.
معاون سابق سازمان امور مالیاتی در پاسخ به این سوال که دولت در چنین وضعیتی چه سیاست هایی را می تواند اتخاذ کند؟ تصریح کرد: تنها راه مقابله با نابسامانی های فعلی که منجر به تورم کاذب و بی ثباتی بازار و خدمات شده، تجدید نظر بنیادی و یک خانه تکانی اصلی در نظام بانکی کشور است و تا روزی که سیستم بانکی کشور اینطور بلا تکلیف و بدون مسئولیت و فارغ از پیگیری و عزم جدی برای باز پس گیری منابع مالی اقدام کند فعالیت های تولیدی ما کماکان دچار مشکل بوده و منابع مالی در بازار کاذب به کار گرفته می شود و سیستم قلب و عروق اقتصاد ما غیر فعال و خنثی است.
وی تاکید کرد: سیاست های مقطعی که مسئولین پولی و مالی اتخاذ می کنند مانند توزیع بی رویه میلیون ها سکه، تاثیری در جذب نقدینگی ندارد و مجددا موجب باز توزیع پول ها می شود و باز هم در همان چرخه معیوب قرار می گیرد و نقشی در افزایش تولید ملی و ایجاد اشتغال نخواهد شد.
وکیلی همچنین یادآور شد: ما در سیاست های ارزی هم ثباتی نداریم. مدت ها صحبت از تک نرخی کردن ارز بود که بعد هم اعمال شد اما در کنار ارز 4200 تومانی ارز 3800 تومانی هم اعلام شد و بعد هم ارز توافقی ایجاد شد که عملا سیاست تک نرخی شدن ارز هم خنثی می شود و شاهد نابسامانی بازار ارز نیز هستیم.
این کارشناس اقتصادی با بیان این مطلب که اول باید قلب و روح اقتصاد کشور که سیستم بانکی است یک خانه تکانی شود، عنوان کرد: با کمک سیستم قضایی کشور کلیه نابسامانی ها در اقتصاد کشور باید حل شود زیرا که تخصیص و هدایت مالی به سمت تولید ایجاد انگیزه خواهد کرد و تولید کنندگان به جای رفتن به سمت بازارهای کاذب که سودهای وحشتناک دارد به سمت تولید خواهند رفت و اگر سیستم بانکی درست شود کسانی که در بازارهای کاذب هستند ببینند که در این بازها پولی نیست و بانک ها میلیاردها تومان تسهیلات را به صورت راحت نمی دهند ناجارا پولشان را به سمت تولید ملی و اشتغال خواهند برد.
هنوز تحریم ها اعمال نشده که بر اقتصاد تاثیر بگذارد
مجید رضایی کارشناس اقتصادی راجع به مشکلات به وجود آمده در اقتصاد کشور و گرانی های ایجاد شده گفت: متاسفانه مسئولین درست و واضح مشکلات را برای مردم بیان نمی کنند.
وی با اشاره به این مطلب که مشکلات به وجود آمده در بازار ارز است اما بر بخش های دیگر بازار تاثیر گذار بوده، خاطرنشان کرد: به طور مثال مصالح ساختمانی گران شده و باعث گرانی مسکن می شود و این متاثر از همان بازار ارز است.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به سوالی مبنی براین که آیا مشکلات ایجاد شده متاثر از خارج و تحریم هاست یا از سوی بخش های داخلی ایجاد شده است؟ عنوان کرد: حتما عوامل خارجی و تحریم ها بر بخشی از اقتصاد اثر گذار است زیرا جو و جنگ روانی ایجاد کرده است اما نه روز اول است که ایران با این مشکلات برخورد می کند و نه دشمنی خارج نشین ها با ما تغییر یافته پس تصمیمات مسئولین اقتصادی بسیار مهم تر از این مسائل است.
وی با تاکید براین نکته که هنوز تحریم ها اعمال نشده و صادرات و وارداتمان مانند قبل است، خاطرنشان کرد: در این صورت مهم سیاست های مقابله ای دولت است که من احساس می کنم بیشتر شعارهای کلی را تکرار می کنیم زیرا مگر می شود اطلاعات دلالان و کسانی که میلیاردها ارز و سکه را جابجا می کنند مشخص نباشد این احتمال صفر است.
رضایی تصریح کرد: امیدواریم اطلاعات درست تری از وضعیت اقتصادی کشور منتشر شود و راه هایی که در داخل به تازگی موجب می شوند که فشارهای خارجی بر کشور تاثیر گذار باشد بسته شود.
واردات آقازاده ها مردم را دچار دلسردی کرده است
احمد بخشایشی کارشناس سیاست خارجی در خصوص اعمال مجدد ممنوعیت ورود ایرانیان به آمریکا و همچنین تحریم کردن نفت ایران از سوی این کشور گفت: این اقدامات ترامپ تنها یک جنگ روانی است.
وی با اشاره به این مطلب که همیشه ما با آمریکا مشکل داشته ایم و تحریم بوده ایم، یادآور شد: بعد از اشغال لانه جاسوسی و گروگان گیری که انجام دادیم مشکلات با آمریکا در دامن ما قرار گرفت و همواره دچار آن بوده ایم و این مساله مربوط به این روزها نیست.
بخشایشی با تاکید براین نکته که ترامپ تنها با اقداماتی که انجام می دهد جنگ روانی علیه ایران را تشدید می کند، خاطرنشان کرد: افرادی که تحریم شده اند قبلا هم تحریم شده بودند و آمریکا تنها دوباره این مساله را اعلان می کند و اعلان آن سیگنال دادن به داخل کشور است تا در ایران جریانات مخالف گفتمان حاکم اعتراض کنند.
وی به اظهارات ترامپ مبنی بر اینکه ایران در ۲ ماه گذشته تغییر رفتار داده است نیز اشاره کرد و افزود: او می خواهد بگوید این فشارها تاثیر گذار است در حالی که مشکلات امروز کشور ربطی به ترامپ ندارد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نهم شورای اسلامی ادامه داد: مشکل اصلی امروز کشور ما به دلیل تبعیض هاست و این ها باعث دلسردی مردم می شود زیرا که وارداتی که به اقتصاد ما لطمه زده توسط آقازاده ها انجام شده و برای پایان دادن به این مشکلات باید به شعارها عمل شود چون مردم از شعارها خسته شده اند.
وی تاکید کرد: باید قوه قضائیه با تروریست های اقتصادی برخورد کرده و روش رضا شاهی را فعال کند تا دست آقازاده ها از واردات کوتاه شود.
نظر شما