به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از زاهدان، آیت الله عباسعلی سلیمانی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه زاهدان امشب در جلسه تفسیر قرآن کریم بیان داشت: یکی از امتیازات بسیار مهم سوره حمد که اندیشه تشیع را کاملا تثبت می کند این نکته است که در طلیعه۱۱۳ سوره مبارکه قرآن مجید بسم الله الرحمن الرحیم آمده است.
وی افزود: البته استفاده از بسم الله در قرآن از زبان نوح پیامبر و دیگران پیامبران مطرح بود ولی از زبان حضرت سلیمان در انجام مکاتبات آن هم برای یک بانویی که اعتقاد و باور خدایی نداشت در طلیعه نامه بسم الله الرحمن الرحیم آورد.
امام جمعه زاهدان ادامه داد: بسم الله الرحمن الرحیم آغازگر در 113 سوره قرآنی است ولی 112 سوره قرآن بسم الله الرحمن الرحیم جزء آیه است و تنها جایی که در قرآن بسم الله الرحمن الرحیم خود مستقل یک آیه شریفه، سوره حمد است؛ آیا این نفس یا امتیاز؟؛ آیا این ویژگی یا عادی؟؛ درباره بسم الله الرحمن الرحیم در بین فقها و قرای قرآن غوغایی است؛ که آیا بسم الله الرحمن الرحیم جزء سوره است یا تزئین و تبرک است؟
سلیمانی گفت: اگر بنده بخواهم نماز بخوانم بسم الله الرحمن الرحیم نگوییم بگم قل هو الله احد آیا نماز من درست و صحیح است یا باطل؟ یکی از میادین سنگین نبرد اندیشه ای بین ما و اهل سنت در همین بسم الله الرحمن الرحیم است؛ نقش بسم الله در سورهای قرآنی نقش تزئینی یا نقش جزئیت؟
وی افزود: اگر بسم الله الرحمن الرحیم نقش تزئینی باشد نگی نماز باطل نیست اما اگر نقش جزئیت باشد و نگی باطل است.
امام جمعه زاهدان ادامه داد: بیهقی و حاکم از علمای بزرگ اهل سنت نقل کرده اند که یک شب معاویه در دوران حکومتش در نماز جماعت بسم الله الرحمن الرحیم نگفت؛ وقتی نماز تمام شد تعدادی از مهاجران و انصار فریاد برآورند ای دزد و فراموش کار ، کار نادرستی انجام دادی؛ آنقدر فشار به معاویه آوردند که به غلط کردن افتاد.
سلیمانی گفت:در صدر اسلام مسئله بسم الله الرحمن الرحیم جا افتاده بود؛ از افتخارات شما این است که در نماز های جهری هر سوره بعد از حمد و خود حمد بسم الله با صدای رسا و بلند می گویید و در نماز اخفاتی مثل ظهر و عصر مستحب که بسم الله الرحمن الرحیم با صدای بلند بگویید؛ بسم الله الرحمن الرحیم سنگ زیرین هر حرکت مهم است و کلید حل همه مشکلات است.
وی افزود: بسم الله الرحمن الرحیم در سوره حمد یک آیه کامل است؛ در صور دیگر یک آیه کامل نیست؛ علمای امامیه از صاحبه بزرگوار پیامبر چون آقا امیرالمومنین و جناب ابن عباس از صحابه پیامبر و جناب عبدالله ابن عمر از محدثین بزرگ اهل سنت و از ابو هریره از محدثین و علمای اهل سنت و از علمای تابعین چون سعید بن جبر نقل کرده اند که به جزء بودن سوره بسم الله معتقد بودند؛ صاحب المنار بعد از این نقل اضافه می کند که مهمترین دلیل اتفاق همه صحابه به کسانی که بعد از آنها سرکار آمدند بر ضد بسم الله الرحمن الرحیم در آغاز هر سوره بود جزء سوره برائت که این سوره از همان آغاز با آهنگ جنگ و نبرد با مشرکین نازل شد.
امام جمعه زاهدان یادآور شد: برادران اهل سنت مقید هستند وقتی سوره حمد قرائت می شود به دنبال آمین بگویند؛ پس چرا به دنبال سوره حمد نیاوردند؛ صاحب المنار می گوید به همین دلیل که آمین جزء سوره و قرآن نیست در آخر سوره فاتحه الکتاب ذکر نکردند؛ صاحب المنار سپس از مالک رئیس یک مذهب و پیروان ابوحنیفه که برادران اهل سنت این دیار از او تبعیت می کنند نقل می کند که آنان بسم الله الرحمن الرحیم یک آیه مستقل می دانستند که برای بیان آغاز سوره ها و فاصله میان دو سوره نازل شده است.
سلیمانی گفت: ما بر این باور هستیم که بسم الله یک آیه مستقل که در راس سوره حمد است نه در آن 112 سوره دیگر؛ المنار می گوید هم مالک و هم پیروان ابوحنیفه و حتی دیگران بسم الله را یک آیه مستقل می دانند که آغاز گر سوره بعد و پایان بخش سوره قبل.
وی افزود: تفسیر المنار جلد اول صفحه 39 و 40 از احمد بن حنبل نقل می کند که آنان بسم الله جزء سوره حمد می دانستند نه جزء سایر سوره ها، می گفتند در دیگر سور تزئینی ولی در سوره حمد جزئیت دارد.
امام جمعه زاهدان گفت: عمار از دوستان امام صادق نقل می کند و می گوید که من از امام صادق پرسیدم هنگامی که به نماز بر می خیزم آیا بسم الله در آغاز سوره حمد بخوانم یا نه واجب یانه؟ فرمود بله.
نظر شما