استارت آپ فرهنگی مسجد/ کانون های فرهنگی هنری سالم ترین وعمیق ترین سازمان مردم نهاد

خبرگزاری شبستان: در فعالیت ها بالاخص فعالیت های دینی هرکجا منتظر دولتی ها بودیم موفق نبودیم؛ بعضی آسیب های عاشورایی و دینی در همین راستا دیده شده که از مردم محور بودن فعالیت ها غافل شده ایم.

خبرگزاری شبستان/ اراک

شور و هیجان ویژه ای در کانون های فرهنگی و هنری مساجد، مشاهده می شود؛ فعال بودن و پویایی کانون های فرهنگی و هنری مساجد یکی از امتیازات این مراکز به شمار می آید که برکات خوبی را در جامعه دارد؛ عامل زنده بودن مساجد به وجود کانون های فرهنگی و هنری مساجد در این پایگاه های الهی است که برنامه و فعالیت های متنوع و اثرگذاری را دارند. در گزارش پیش رو به راه های پربار تر شدن برنامه های کانون ها و حضور حداکثری نوجوانان و جوانان به کانون ها و مساجد پرداخته می شود.

 

حجت الاسلام مصطفی ذوالفقاری، مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان مرکزی هم در این خصوص معتقداست: فعالیت های مثمر ثمر مسئولین کانون ها برای نوجوانان و جوانان در مسجد کمک شایانی به تصمیم گیران فرهنگی می کند؛ وی تشکیل هیئت های اندیشه ورز را فعال سازی ایده پردازی و به نوعی ایجاد کارگاه های استارت آپ فرهنگی در مساجد می داند که نقطه شروع حرکت های مفید برای جذب و نگه داشتن جوان به مسجد است.

 

او ادامه داد: در واقع در این زمان هنر مسجدی‌ها و متولیان فرهنگی مساجد است که بتوانند برای مردم غیر از برنامه‌های تبلیغی و عبادی برنامه‌های جذابی را طراحی کنند. مردم به مسجد اعتماد و اطمینان دارند به همین منظور اگر برنامه‌ها از استاندارد و تنوع لازم برخوردار باشند با استقبال جدی مردم مواجه می‌شود.

 

 

ابوالفضل حسینی از فعالان فرهنگی و کارشناس سابق فرهنگی هنری دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد می گوید: پررنگتر کردن نقش مردم در مساجد از اهمیت بالایی برخوردار است و نفس این حضور زمینه ساز خیرین فرهنگی در جامعه است؛ باید این فرهنگ در مردم ایجاد شود که کار فرهنگی در مسجد جزو اصلی ترین فعالیت مسجد است.

 

او بر  تمرکز بر فعالیت های انسجام بخش خانواده ها به جای تمرکز بر تهاجم فرهنگی اشاره کرد و تقویت بینان های خانواده از جمله احترام بین اعضا و صله  رحم و... را از اعوامل کاهش آسیب های اجتماعی دانست. همچنین بهره مندی از نظرات استادان دانشگاه را در تصمیم گیری برنامه های کانون موثر دانست تا علاوه بر استفاده تجربیات مسئولین کانون ها از مباحث علمی نیز استفاده شود؛ او گفت: فعالیت های فرهنگی نباید تحت تاثیر سیاست های دولتی باشد.

 

این کارشناس فرهنگی بر لزوم شبکه سازی و شورای های فرهنگی منطقه ای و استانی تاکید کرد و آموزش ائمه جماعات به عنوان رکن اصلی مسجد را گامی بسیار مهم و ضروری در جهت تحقق اهداف عالی مسجد و کانون دانست.

 

 

طاهره کاظمی رابط کانون فرهنگی هنری امام سجاد(ع) مسجد حضرت ابوالفضل(ع) اراک، یکی از عوامل موفقیت و رشد در کانون ها را  آموزش مربیان توانمند استان به صورت تخصصی بیان کرد و گفت: اکنون بعد از ربع قرن تاسیس کانون ها وقت آن رسیده که کانون  ها در بحث تربیت مربی و به خودکفایی رسیده باشند و دبیرخانه استان بایست در بلند مدت به آن سمت حرکت کند. برگزاری طرح آموزش مربی نماز که چند سالی از سوی دبیرخانه مساجد استان به اجرا در آمد در سطح مربیان متقاضی کانون ها بسیار خوب بود و استمرار آن در سنوات آتی ضروری به نظر می رسد.

 

گزینش مربیان برتر دوره ها  و استفاده از ایشان در اجرای برنامه های آموزشی در کانون ها پیشنهاد خوبی برای خودکفا شدن در مربی متهد و مسجد محور است؛ همچنین عقد تفاهم نامه با سازمان فنی و حرفه ای استان جهت ارائه خدمات تکمیلی به پربار تر شدن برنامه های کانون کمک می کند.

 

علی شعبانی، مسئول کانون تخصصی هنرهای تجسمی کانون فرهنگی هنری نورالزهرا(س) مسجد الزهرا(س) اراک، نقش هنر باید در برنامه ریزی هایی که برای کانون های مسجد گرفته می شود باید پررنگ تر از موضوع از فرهنگ دیده شود؛ جایگاه و زادگاه هنر اسلامی در مساجد بوده  و نمود آن در معماری مساجد و فضاهای مساجد باید ظهور پیدا کند. شاداب سازی مساجد با هدف لذت بخشی کودکان و نوجوان یکی از برنامه های کانون ها  جهت جذب حداکثری در مساجد است.

 

این هنرمند برتر اراکی از کم رنگ شدن بحث خلاقیت و ترویج مصرف گرایی در جامعه و اهالی مساجد و نبود باور به بچه های مسجد اظهار گلایه و از حضور مادران بدون دختران جوانشان در مساجد به عنوان یک آفت یاد کرد.

 

 

شعبانی تشکیل کارگروه های تخصصی متشکل از نخبگان و اساتید و صاحب نظران و مسئولین توانمند و درگیر در مسائل کانون و موضوعات فرهنگی در مساجد را با هدف ارتباط آنها با سایر مساجد و استفاده از تجربیات آنها جهت برنامه ریزی فرهنگی ضروری دانسته و آن را بازوی مشاوره ای قوی برای دبیرخانه عنوان کرد.

 

محمد ناطقی، مسئول کانون فرهنگی هنری آیت الله اراکی، تخصصی پژوهش مسجد امام جعفر صادق(ع)، بر بحث آموزش خانواده ها تاکید فراوان کرده و پیشنهاد دعوت آنها به مساجد از طرق مختلف از جمله دعوت نامه و دعوت حضوری و.... را مطرح کرد. دعوت از اساتید برتر و صاحب نظر دانشگاه، حوزه علمیه  و بسیج در جلسات مشورتی، انجام یک کار پژوهشی در قالب نظر سنجی و پرسشنامه برای شناخت آسیب ها و نقاط قوت و ضعف در مساجد و جلسه با امام جمعه استان از دیگر راه های مناسب برای جذب بیشتر نوجوان و جوان به مسجد است.

 

وی، بحث و تفکر روی همه برنامه هایی که قرار است در مسجد برگزار شود را ضروری دانست و از تشکیل نظام پیشنهادات و انتقادات در کارگروه های تخصصی حمایت کرد و گفت: باید به همه دوستان و دست اندرکاران فرهنگی و فعال مسجدی که در این زمینه وقت گذاشته و بدون هیچ چشمداشتی نسبت به جذب جوانان به مسجد فعالیت می کنند، بها داده شود.

 

ابوالفضل رجبی، مسئول کانون فرهنگی هنری منتظران مهدی(عج) مسجد حضرت ابوالفضل(ع) در موضوع امامان جماعت ورود پیدا کرده و از کم بود امام جماعت توانمند  جهت اجرای سیاست های ستاد عالی در مساجد انتقاد کرد؛ او گفت: برای جریان سازی فرهنگی کانون ها در جامعه اولین قدم ائمه جماعت هستند این قشر به سبب حضور منظم و زودهنگام در مساجد بیشتر با مردم تعامل دارند و می توانند کمک شایانی برای اجتماعی شدن مساجد و بازگشت مسجد به زمان صدر اسلام داشته باشند.

 

 

محسن شریفی، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی هم در این راستا به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: تلاش در جهت ایجاد و شکل دهی به انسجام فرهنگی در جامعه باعث عقیم شدن تهاجم فرهنگی خواهد بودغ وی ضمن حمایت از افرادی که توانایی مشارکت در بحث مربی گری را دارند، افراد را به تعامل سازنده با روحانی به عنوان محور و رکن اصلی مسجد توصیه و از هرگونه جبهه گیری در مقابل ایشان برحذر داشتند.

 

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی اذعان داشت: در فعالیت ها بالاخص فعالیت های دینی هرکجا منتظر دولتی ها بودیم موفق نبودیم؛ بعضی آسیب های عاشورایی و دینی در همین راستا دیده شده  که از مردم محور بودن فعالیت ها غافل شده ایم؛ مسجد محل ظهور و بروز هنر اسلامی است و قویترین آثار هنری گذشته ما در مساجد تاریخی ایجاد شده اند.

 

این مقام مسئول به نقش تربیتی بانوان اشاره داشته و برای جذب بانوان درمساجد مخصوصا آنهایی که در مسجد نیستند باید فکر اساسی کرد؛ او گفت: احیای کارکردهای دیگر مساجد و زنده کردن آنها  و پرداختن به قشر اصلی مسجد که همان نوجوان و جوان است ضروری می نماید.

 

مدیرکل فرهنگ و ارشاداسلامی استان مرکزی، استفاده از ظرفیت فرهنگ و هنر همچنین استفاده از فضای مجازی  برای جذب بچه ها به مساجد را بسیار مفید و کانون های مسجد را  سالم ترین، وسیع ترین و عمیق ترین سازمان مردم نهاد دانست  که باید در راستای تقویت آن کوشید.

 

 

گزارشی از لیلا آجرلی

 

کد خبر 712022

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha