به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، از ۹ صبح امروز ۲۷ خرداد شمسی انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی ۲۰۱۸ ترکیه در ایران آغاز شده و تا ۹ شب ادامه خواهد داشت.
بنابراین گزارش، این انتخابات برای ترکیه ای های مقیم ایران که ۱۱۰۰ نفر از آن ها واجد شرایط شرکت در انتخابات هستند در سفارت این کشور در تهران و سرکنسولگری هایش در ارومیه و تبریز برگزار می شود.
نحوه برگزاری انتخابات ترکیه در ایران
«رضا هاکان تکین» سفیر ترکیه در تهران در این رابطه عنوان کرد: برگزاری انتخابات در خارج از کشور از هفتم ژوئن در 60 کشور و 123 نمایندگی ترکیه در خارج از کشور آغاز شده که در حدود سه میلیون و 50 هزار شهروند ترکیه در خارج از کشور واجد شرایط شرکت در این انتخابات هستند. یک هزار و یکصد شهروند ترکیه که در ایران واجد شرایط شرکت در این انتخابات هستند که 830 نفر از این تعداد ساکن تهران هستند.
هاکان تکین با ذکر این نکته که این دور از انتخابات در درگاههای مرزی شامل مرزهای هوایی از جمله فرودگاههای استانبول و آنکارا و ... نیز برگزار میشود، خاطرنشان کرد: اتباع ترکیه میتوانند در این درگاههای مرزی نیز آرای خود را به صندوق بریزند. در درگاه مرزی کوربلاغ بین ایران و ترکیه که بیش از 90 درصد ترافیک مسافری در آنجا انجام میشود، شهروندان ترکیه میتوانند آرای خود را به صندوق بریزند.
وی با بیان اینکه روند اخذ رای در خارج از کشور 19 ژوئن به پایان میرسد، اظهار داشت: به دلیل اینکه تعداد شهروندان ترکیه در ایران رقم زیادی نیستند، انتخابات در نمایندگیهای ترکیه در تهران، تبریز و ارومیه فقط به مدت یک روز (امروز) برگزار میشود، ولی اخذ رای تا روز انتخابات یعنی 24 ژوئن در درگاههای مرزی ادامه دارد. ترتیبات امنیتی در سه مرکز اخذ رای در ایران در نظر گرفته شده و برای هر شعبه اخذ رای یک پیک مخصوص اختصاص یافته که پس از پایان زمان رای گیری (21 امشب) پاکتهای اخذ رای صورت جلسه شده و در کیسه مخصوص پیک مهر و موم میشود و فردا از طریق این پیک به ستاد انتخابات کل کشور در ترکیه ارسال میشود و در این جا (ایران) شمارش آرا انجام نمیشود.
سفیر ترکیه یادآور شد: اگر در این دور از انتخابات هیچ یک از نامزدها نتوانند بیش از 50 درصد آرا را کسب کنند، انتخابات به دور دوم کشیده میشود که در این صورت، این انتخابات هشتم ژوئیه برگزار خواهد شد و در صورت نیاز، صندوق اخذ رای اختصاص خواهد یافت.
دانستنی های انتخابات ترکیه
به گزارش شبستان، ۶ نامزد در این انتخابات حضور دارند که نفر اصلی آن ها رجب طیب اردوغان رئیس جمهور فعلی ترکیه از ائتلاف مردم است و باقی با نام های حرم اینجه از ائتلاف ملی، صلاحالدین دمیرتاش، مرال آکشنر از ائتلاف ملی، تمل کرَمُلا اوغلو از ائتلاف ملی و دوغو پرینجک در این رقابت شرکت کرده اند.
«محرم اینجه» که از حزب جمهوریخواه خلق برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری نامزد شده، سابقه 16 ساله به عنوان نماینده پارلمان ترکیه از استان «یالوا» دارد و در مبارزات انتخاباتی خود وعده داده «اقتصاد بیمار این کشور با تورم دو رقمی» را اصلاح کند.
«مرال آکشنر» که از حزب حرکت ملیگرای ترکیه (بعد از اخراج شدن توسط باغچهلی) جدا شده، به همراه دیگر مخالفان این حزب راستگرای افراطی، حزب خوب را در تاریخ 25 اکتبر 2017 تاسیس کرد.این حزب که با رویکردی سکولار و ضد اردوغان شناخته میشود، به دلیل اینکه در انتخابات پارلمانی 2015 حضور نداشت، در ابتدا هیچ نماینده پارلمانی نداشت. اما با مذاکراتی که انجام دادند، 5 نماینده از حزب حرکت ملیگرا و 15 نماینده از حزب جمهوری خلق جدا شده و به این حزب پیوستند تا بتواند در انتخابات نامزد معرفی کند.
«تمل کرَمُلا اوغلو» رهبر حزب سعادت است که توانست با سخنرانیهای تند و آتشین خود علیه دولت و شخص اردوغان، توجه رسانهها و افکار عمومی را به خود جلب کند. همین مسئله حزب سعادت را به عنوان یکی از بازیگران کلیدی در ائتلافهای انتخاباتی و زمان تصدی کرسیهای پارلمانی معرفی کرد.با اینکه موفقیت ذکر شده باعث پیوستن دیگر احزاب (iYi و CHP) به حزب سعادت برای تشکیل ائتلاف ملی شد اما این سه نتوانستند بر سر یک نامزد مشترک به توافق برسند و در نهایت هر حزب جداگانه نامزد خود را معرفی کرد. در صورتی که نامزد مشترک از ائتلاف ملی ارائه میشد، راه اردوغان و حزبش برای به دست آوردن پست ریاست جمهوری و اکثریت پارلمان، دشوار میشد.
«صلاح الدین دمیرتاش» رهبر حزب کُردی دموکراتیک مردمان (HDP) علیرغم اینکه از سال 2016 به اتهامات حمایت از گروهک پ.ک.ک، ترویج و تبلیغ تفکرات تروریستی در بازداشت قرار دارد، برای انتخابات ریاست جمهوری نامزد شد. وی از بازداشتگاه، مبارزات انتخاباتی خود را آغاز کرده است.
گفتنی است، نتایج نظرسنجیهایی که تا کنون در ترکیه برگزار شده در حال حاضر اردوغان را پیروز انتخابات ریاست جمهوری و حزب او را پیشتاز در به دست آوردن اکثریت پارلمان نشان میدهد. رتبه بعدی در این نظرسنجیها به حزب جمهوریخواه خلق (اپوزسیون دولت) اختصاص دارد.
نظر شما