به گزارش گروه اندیشه خبرگزاری شبستان به نقل از پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، عصر روز شنبه، ۱۲ خردادماه جاری، دکتر مسعود معینیپور، مدیر شبکه چهارم سیما با حضور در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با ریاست پژوهشگاه، آیتالله علیاکبر رشاد دیدار و گفت وگو کرد.
در این نشست صمیمی که آقایان مهدی رمضانی چابک، رییس حوزه ریاست پژوهشگاه، دکتر فرشاد مهدیپور، مدیر گروه مطالعات فضای مجازی پژوهشگاه و حمید امیرچقماقی، دبیر قطب علمی فلسفه دین حضور داشتند، گفت و گوهای گستردهای انجام و پیشنهاداتی رد و بدل شد.
دکتر فرشاد مهدیپور مدیر گروه مطالعات فضای مجازی پژوهشگاه درخصوص برنامههای درحال پخش از این شبکه و برنامههای دیگری که با همکاری پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در تولید محتوا مثل برنامه صفر و یک و گستره شریعت، از شبکه چهار سیما پخش شده است، به اشاره نکاتی پرداخت.
مهدی رمضانی چابک رییس حوزه ریاست پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در خصوص روند برنامههای مربوط به چهلمین سالگرد به ارائه پیشنهاداتی پرداخت و با تأکید بر ظرفیت خوبی که در این پژوهشگاه وجود دارد بر روند هرچه بهتر شدن برنامههای مربوط به چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد.
دکتر مسعود معینیپور مدیر شبکه چهار سیما با اشاره به شباهتهای بین مجموعهای مثل پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و شبکه چهارم سیما سخنان خود را آغاز کرد و گفت: وجه تمایز بین این دو نهاد انبساط فکری دهه هفتاد است ولی این دو مجموعه در دو نقطه کاملا متفاوت پیش رفتهاند، لذا برای همگرایی هرچه بیشتر این نهادها کارهای مشترکی میتوان انجام داد.
وی با اشاره به چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی گفت: اصلیترین بحران پیش روی انقلاب اسلامی این است که کاری با همین عنوان چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی تولید شده و با همین نام پخش شود.
معینیپور خاطرنشان کرد: پژوهشگاهها و موسسات این چنینی هیچگاه به مبانی نظری انقلاب اسلامی ورود نکردهاند و الان دورهای است اساساً نامگذاری برنامهای به نام چهل سالگی انقلاب خطاست.
مدیر شبکه چهار سیما به ظرفیت بالای موجود در پژوهشگاه اشاره کرد و گفت: برای تولید برنامههایی درس گفتار گونه باید از ظرفیتهای موجود در پژوهشگاه جهت ساخت و تولید محتوا استفاده کرد و ما هم در شبکه چهار این تولیدات را پخش خواهیم کرد.
وی گفت: همکاری بین پژوهشگاه و شبکه چهار در قالب اتاق فکر باشد و پژوهشگاه از لحاظ محتوایی ما را پشتیبانی کند و برنامه سازی برای محتویات تولید شده توسط ما انجام خواهد شد.
معینیپور افزود: نشستهای انجام شده در پژوهشگاه به لحاظ دارا بودن بار علمی مناسب درون بحث، قابل پخش از سوی این شبکه خواهد بود.
آیتالله علیاکبر رشاد رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، ضمن تقدیر از فعالیتهای انجام شده فی مابین پژوهشگاه و شبکه چهارم سیما گفت: در ابتدا و با ساخت شبکه چهار، قرار بود تا این شبکه در آینده به یک شبکه علمی محض تبدیل شود. اما تصور اولیه تحقق پیدا نکرد. بعد قرار بود تا سیما به دانشگاهی برای تبادل علم تبدیل شود که بعدها همه گفتند شبکه چهارم سیما، همان دانشگاه خواهد شد. یک شبکه علمی محض با مخاطبانی خاص و محدود.
آیتالله رشاد گفت: ما هیچگاه از ظرفیتهای بیبدیلی که انقلاب اسلامی برایمان فراهم کرده استفاده نمیکنیم. بنده یاد دارم در جلساتی که چند سال قبل، محضر مقام معظم رهبری برگزار میشد، دستور این بود که قرار داد همکاری بین دستگاهها منعقد شود. و ایشان هر چند وقت یکبار این موضوع را شخصاًپیگیری میکردند و آن زمان پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در راس نهادهایی بود که قراردادهای همکاری زیادی با دیگر نهادها داشت.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: مشکل اساسی این قراردادهای همکاری، موانع بر سر راه آنهاست. در سالهای نچندان دور، پژوهشگاه معاونتی با عنوان معاونت همکاریها داشت که این موانع در آن معاونت بررسی و دوازده مورد کشف شده بود. از قبیل: عدم سرمایهگذاری، سود و درآمد بیشتر، ترتیب و جایگاه و حتی حضور یا عدم حضور آرم و لوگوی دستگاهها و …. . در طول بیست و چند سالی که این نهاد تأسیس شده است، حضرت آقا بارها به این موضوع اشاره کردهاند که از ظرفیتهای پژوهشگاه استفاده شود و چندین بار شخصا به این موضوع ورود کردهاند، چه در خصوص صدا و سیما و چه در خصوص سپاه و دانشگاه امام حسین(ع).
اعتماد فوقالعاده ایشان به پژوهشگاه باعث شد تا حضرت آقا پس از انتصاب آقای سرافراز به ریاست سازمان صدا و سیما در جلسهای به ایشان بگویند که بروید و از ظرفیتهای پژوهشگاه استفاد کنید، که البته این اتفاق هیچگاه رخ نداد.
آیتالله رشاد گفت: در خصوص این همکاریها، اصولا فرد کار را پیش میبرد و پول و جایگاه و هماهنگی و رابطه، نقش خاصی در پیشبرد همکاریها ندارد. بعضاً با آقایان رابطههای شخصی و نزدیکی داشتیم و حتی قرار کار و همکاری نیز با ایشان بسته میشد ولی کاری پیش نمیرفت. حتی حضرت آقا خطاب به مسولان صدا و سیما اینگونه گفته بودند که بروید و بر اساس محتوای پژوهشگاه، برنامه سازی کنید که این فرمایشات ایشان نیز عملی نشد و اتفاقی در این حوزه نیفتاد.
موسس رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ضمن تأکید بر سخنان دکتر معینیپور به نکاتی اشاره کرد و گفت: یکی از نکات مهم همکاری، انعکاس بحثهای کرسیهای نظریه پردازی است، که این انعکاس مشکلاتی دارد. وقتی کرسی مورد قبول واقع شد و خوب برگزار شد، با قصد پخش، این کرسی بازتولید شود آنگاه ارزش پخش از رسانه ملی را پیدا خواهد کرد. که البته در این خصوص هم باید راه حل پیدا کرد چون ترکیب و چیدمان مهم نیست، و اصل ظرفیت است، یعنی آن نظریه اصلی که برای پخش شدن و برنامهسازی، بازتولید شود. که حتی میشود با فراهم کردن لوازم و استفاده از ظرفیتهای مکانی موسساتی مثل موسسه آقای مصباح و حتی دانشگاه امام صادق(ع) این موضوع یا مشکل را نیز حل کرد.
آیتالله رشاد نسبت به موضوع درس گفتارها خطاب به دکتر معینیپور گفت: همانطور که شما اشاره کردید، ظرفیتهای علمی در پژوهشگاه برای راه اندازی این موضوع بالاست، دورهی قبلی در همین محل و در تالار علامه جعفری پژوهشگاه، دروس ضبط و از شبکههای سیما پخش میشد، تا این دوره که هزینه پخش از پژوهشگاه درخواست و ادامه پخش منتفی شد.
وی افزود: پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی حاضر است تا با برنامه از طرف شما، موظفی حضور اعضای علمی پژوهشگاه برای تولید درس گفتارهای علمی لحاظ شود.
آیتالله رشاد خاطرنشان کرد: در خصوص اتاق فکر هم باید گفت که کار خوبی است و وقتی کاری با این ظرفیت بالای علمی ایجاد میشود، حتما باید اتاق فکری داشته باشد. بعضی دوستان تأملی کنند و بگویند که با استفاده از این ظرفیت، چه کارهایی میتوان انجام داد و این برنامهریزی در قالب تقویمی کاری به دو طرف ارائه شود.
ایشان در خصوص چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی نیز گفت: در خصوص چهل سالگی انقلاب نکتهای که شما فرمودید کاملا درست است و این دغدغهای است که سالهاست همراه من است و حتی در همایش اخیری که بنده سخنرانی داشتم به اتفاقاتی که درون علم رخ داده است اشاره کردم و الان نیز باید بگوییم در مقام تأسیس دانش، دانشهایی که در ایران در شرف تأسیس هستند، به اندازه یا قابل قیاس با یک تاریخ است. تاریخی گذشته تا علومی مثل فلسفه، اصول، کلام و فقه تولید شده و به نظر من در حال حاضر علومی در حال تأسیس است که به مقیاس عمر یک تاریخ است.
سلسلهای از برنامهها تولید شود با عنوان یا محتوای نمایاندن نقش انقلاب در تأسیس، تحول و توسعه علوم، البته با آرمی نامشخص. اول از علوم انسانی شروع شود و گفته شود که نقش انقلاب در تاسیس و تحول و بسط علوم انسانی چگونه بوده است. بعد از علوم انسانی به شیمی و فیزیک و دیگر علوم وارد شویم که در این مباحث، بعد از انقلاب به چه چیزهایی دست یافتهایم.
آیتالله رشاد گفت: یک تیم علمی، ساختار کلان و حوزه و مبنای این بحث را طبقهبندی کند و در این زمینه ساعتها محتوا تولید شود و تبدیل به مطلبی ساختارمند گردد که در انتها نیز بتوان آنرا چاپ کرد تا این بحثها به صورت مکتوب نیز ارائه گردد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در پایان سخنان خود گفت: بنده به دنبال این هستم تا دانشنامهای با این موضوع تأسیس شود زیرا این زاویه، زاویهای است که دیده نمیشود و میتوان به تمام کسانی که در حوزه تولید علم فعالیت میکنند، رجوع کرد تا سلسله بزرگی در خصوص دستآوردهای انقلاب اسلامی در زمینه علوم مختلف تولید شود.
نظر شما