به گزارش گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، در کتاب «آداب روزه داری، احوال روزه داران(از بیانات حضرت آیت الله العظمی سیدعلی خامنه ای (مد ظله العالی)، رهبر معظم انقلاب)» آمده است:
شب قدر، فرصت مغفرت و عذرخواهی
شب قدر، فرصتی برای مغفرت و عذرخواهی است. از خدای متعال عذرخواهی کنید. حال که خدای متعال به من و شما میدان داده است که به سوی او برگردیم، طلب مغفرت کنیم و از او معذرت بخواهیم، این کار را بکنیم، والّا روزی خواهد آمد که خدای متعال به مجرمان بفرماید: «وَلَا يُؤْذَنُ لَهُمْ فَيَعْتَذِرُونَ»1 خدای نکرده، در قیامت به ما اجازه عذرخواهی نخواهند داد. به مجرمین اجازه نمی دهند که زبان به عذرخواهی باز کنند، آن جا، جای عذرخواهی نیست. این جا که میدان هست، این جا که عذرخواهی برای شما درجه می آفریند، گناهان را می شوید و شما را پاک و نورانی می کند، از خدای متعال عذرخواهی کنید. اینجا که فرصت هست، خدا را متوجه به خودتان و لطف خدا و نگاه محبت الهی را متوجه و شامل حال خودتان کنید. «فَاذْكُرُونِي أَذْكُرْكُمْ2؛ مرا به یاد آورید، تا من شما را به یاد آورم.»
در همان لحظه ای که شما دلتان را متوجه خدای متعال و خدا را در دل خودتان حاضر می کنید و به یاد خدا می افتید، خدای متعال در همان لحظه، چشم لطف و مهر و عطوفت اش متوجه شماست، دست لطف و بذل و بخشش او به سوی شما دراز است. خدا را به یاد خودتان بیندازید، والّا روزی خواهد رسید که خطاب الهی به سمت گناهکاران می آید که «انّا نسیناکم3؛ ما شمار را فراموش کردیم، ما شما را به دست فراموشی سپرده ایم، بروید! عرصه قیامت این گونه است.
رمضان بهترین فرصت در ایام سال؛ شب قدر بهترین فرصت در ماه رمضان
امروز که خدای متعال اجازه داده است که شما به زاری، تضرع و گریه بپردازید، دست ارادت به سوی او دراز کنید، اظهار محبت نمایید و اشک صفا و محبت را از دل گرم خودتان به چشم هایتان جاری سازید. این فرصت را مغتنم بشمارید، والّا روزی هست که خدای متعال به مجرمین می فرماید: «لاتجاروا الیوم 4؛ بروید، زاری و تضرع نکنید، فایده ای ندارد: إنّكم منّا لاتنصرون5. این فرصت، فرصت زندگی و حیات است که برای بازگشت به خدا در اختیار من و شما است و بهترین فرصت ها، ایامی از سال است که از جمله آنها ماه مبارک رمضان است و در میان ماه مبارک رمضان، شب قدر!
شب قدر هم در میان این سه شب است. طبق روایتی که مرحوم محدث قمی نقل می کند، سوال کردند که کدام یک از این سه شب –یا دو شب بیست و یکم و بیست و سوم- شب قدر است؟ در جواب فرمودند: چقدر آسان است که انسان، دو شب- یا سه شب- را ملاحظه شب قدر کند. چه اهمیت دارد بین سه شب مردد باشد. مگر سه شب چقدر است؟ کسانی بوده اند که همه ماه رمضان را از اول تا آخر شب قدر به حساب می اوردند و اعمال شب قدر را انجام می دادند! قدر بدانید.
ملتی که دل خود را با خدای خود اینگونه صاف کند که درِ خانه خدا برود، از خدا صادقانه بخواهد و به خدا صادقانه پناه ببرد، هرگز بدبخت و روسیاه نخواهد شد؛ دچار فساد، دچار ذلت، اسیر دشمن و دچار اختلاف داخلی نخواهد شد. آنچه از این بدبختی ها بر سر ملت ها می آید، « فَبِما كَسَبَتْ أَيْدِيكُمْ6» بر اثر کوتاهی ها، غفلت ها، گناهان و فسادهایی است که خودمان برای خودمان درست می کنیم! کسی که درِ خانه خدا می رود، خود را یک قدم به عصمت و به حفظ و نگهداری از گناه نزدک می کند.
به خدا پناه ببریم، از خدا بخواهیم، برای خدا کار کنیم و قدم برداریم و دل ها را به خدا بسپاریم. صفای دل هایمان را با یاد خدا روزافزون کنیم. وقتی دل ها باضفا شد، وقتی دل ها چنگ در دنیا نزد و اسیر دنیا و مادیات نشد، آن وقت جامعه، جامعه ای می شود با مردمی حقیقتا نورانی و باصفا و پاک. چنین مردمی خوب تلاش می کنند، خوب کار می کنند، دنیای خودشان را هم خوب می سازند. دلبسته نبودن به دنیای شخصی، معنایش نساختن دنیا نیست، آبادی دنیا، کاری برای خدا و جزو کارهای اخروی است. آنچه که به آبادی زندگی مادی می انجامد، چیزی است که خدا ازم ا خواسته است و این هم یک عمل اخروی است. همین هم وقتی با یاد خدا همراه باشد، بهتر، روان تر، شیرین تر و کامل تر انجام می گیرد.
این روزها را قدر بدانید، شب های قدر ار حقیقتا قدر بدانید، قرآن صریحا می فرماید: «خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ7؛ یک شب بهتر از هزار ماه است» این خیلی ارزش دارد. شبی است که ملائکه نازل می شوند. شبی است که روح نازل می شود. شبی است که خدای متعال آن را به عنوان سلام دانسته است. سلامف هم به معنای درود و تحیت الهی بر انسان ها است، هم به معنای سلامتی، صلح و آرامش، صفا میان مردم، برای دل ها و جان ها و جسم ها و اجتماعات است. از لحاظ معنوی، چنین شبی است! شب های قدر را قدر بدانید و برای مسائل کشور، مسائل خودتان، مسائل مسلمین و مسائل کشورهای اسلامی دعا کنید.
کشورهای اسلامی چقدر مشکلات دارند! حل آن مشکلات را از خدا بخواهید. برای همه انسان ها دعا کنید. برای هدایت انسان ها، برای خودتان، برای زندگیتان، برای مسئولیت تان، برای کشورتان، برای گذشتگانتان و برای آن چیزی که می خواهید خدای متعال به شما بدهد، دعا کنید. این ساعات و دقایق را قدر بدانید. بنده هم از همه شما برادران و خواهران عزیز، در شب های قدر ملتمس دعا هستم.*
پی نوشت ها:
1.کافی (ط الاسلامیه) ج8، ص3؛
2.سوره بقره، آیه 152؛
3.سوره سجده، آیه 14؛
4.سوره مومنون، آیه 65؛
5.همان؛
6.سوره شوری، آیه30؛
7.سوره قدر، آیه 3.
*در خطبه های نمازه جمعه تهران، 26/10/1376
نظر شما