به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، حجت الاسلام غلامحسین خسروپناه، رئیس مؤسسه حکمت و فلسفه اسلامی، در حاشیه بازدید زا دوازدهمین نمایشگاه قرآن و عترت خوزستان، در جمع خبرنگاران با بیان اینکه در روایات ما آمده قرآن ظاهر و باطنی دارد، گفت: برخی روایات تا هفت و یا هفتاد بطن برای قرآن ذکر کرده اند.
وی با بیان اینکه مبلغی که عالم به زمان است به این معنی که گرفتار شبهات نمی شود و به روز است و با زبان مردم سخن می گوید، باید بتواند علاوه بر فهم ظاهر قرآن از باطن آن هم استفاده کند، افزود: به نظر من باطن قرآن استنطاق به معنی پرسشگری از قرآن و کسب پاسخ از متن قرآن است.
وی با اشاره به اینکه کسانی که به قرآن مراجعه می کنند چند دسته هستند، اضافه کرد: برخی ظاهر قران را می گیرند و دیگر کاری به قرآن ندارند، بعضی می خواهند از باطن قرآن استفاده کنند ولی دیدگاه های دیگران را بر قرآن تحمیل می کنند، مثلا تفسیر مارکسیستی یا سوسیالیستی از قرآن دارند، این تفسیر به رای است.
رئیس مؤسسه حکمت و فلسفه اسلامی، خاطر نشان کرد: دسته سوم کسانی هستند که علاه بر استفاده از ظاهر قرآن، مرتب از قرآن سوال های جدید می پرسند و پاسخ و جواب را هم از متن قرآن دریافت می کند و این همان استفاده از باطن قرآن است.
وی تصریح کرد: مقصود از اینکه مرحوم علامه طباطبایی مفسر المیزان می گوید باید هر دو سال یک تفسیر از قرآن نوشت، همین است چون ما مرتب با مسائل و پرسش های جدید مواجه هستیم که باید برای پاسخ به آنها به قرآن مراجعه کرد بدون اینکه دچار تفسیر به رای شویم.
وی با بیان اینکه مبلغان اگر بخواهند با زبان زمان سخن بگویند و نیازهای مخاطبان را پاسخ دهند باید با سوالات جدید قرآن را استنطاق کنند و سوالات جدید بپرسند تا بتواند به معارف جدید قرآنی دست یابند، ابراز کرد: خوشبختانه در این راستا در بین نخبگان و متخصصان جایگاه خوبی داریم به عنوان مثال در حوزه روانشناسی، جامعه شناسی، اقتصاد و علوم انسانی محققانی داریم که قرآن را استنطاق کرده و با پرسش های جدید، پاسخ های خاص و مباحث ناب استخراج می کنند.
حجت الاسلام خسروپناه، با بیان اینکه در حوزه استفاده از فرهنگ عمومی کمتر از قرآن بهره برداری شده، اظهار کرد: در نمایشگاه قرآن استان، کارهای ارزنده ای شامل تابلوهایی که مزین به آیات و مفاهیم قرآنی است، توسط اهل هنر در حوزه قرآنی انجام شده یا کتاب هایی که در زمینه قرآن منتشر شده فعالیت های ارزشمندی هستند.
وی اذعان داشت: اما در حوزه فرهنگ عمومی و استفاده نسل جوان و نوجوان و بانوان در منزل که بتوانند از مفاهیم قرآنی استفاده کنند نیاز است کار بیشتری صورت بگیرد که برای این منظور، مفسران و نخبگان و شخصیت های مختلف باید مباحث قرآنی را به زبان نسل جوان تبدیل کنند.
رئیس مؤسسه حکمت و فلسفه اسلامی، ادامه داد: نباید انتظار داشت همه کارها را متخصصان و نخبگان انجام دهند، مثلا همان طور که یک هنرمند آیات قرآنی را در قالب کار هنری ارائه می دهد، یک عده هم باید مباحث قرآنی را به صورت رمان و داستان درآورند.
وی تاکید کرد: در رابطه با دفاع مقدس کتاب های متعدد نوشته و کارهای ارزشمندی ارائه شده اما در اینکه با زبان رمان و داستان های کوتاه و بلند، مفاهیم قرآنی را منتقل کنیم کار نشده که لازم است در این زمینه اهل ادب و هنر بتوانند این مفاهیم را به زبان عمومی مردم و مخصوصا برای نسل جوان تبیین کنند.
نظر شما